Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Infectiile bacteriene ale tractului urinar

O infectie a tractului urinar (ITU) se refera, de obicei, la o infectie bacteriana a oricarei sau a tuturor partilor tractului urinar (caile urinare) dar cel mai frecvent a vezicii urinare (numita cistita bacteriana).Boala este mai putin frecventa la pisicile mai mici de 10 de ani. Pisicile mai mari de 10 de ani, au un risc mai mare si o infectie urinara este adesea asociata cu alte boli.

 

Doua lucruri trebuie sa se intample pentru ca o infectie urinara bacteriana sa apara:

1. O pauza, temporara sau permanenta, in functionarea sistemului de aparare a animalului (sistemul imunologic).

2. Bacteriile trebuie sa migreze in tractul urinar, sa prinda un moment prielnic si sa se inmulteasca.

ITU poate sau nu poate fi asociata cu simptome specifice.

Care sunt simptomele unei ITU bacteriene?

Simptomele unei infectii urinare bacteriene pot sau nu pot fi prezente si sunt dependente de care parte (parti) ale sistemului urinar este / sunt infectate. Vezica urinara, care este cel mai adesea infectata, poate provoaca urinarea frecventa, uneori necontrolata si iritare.

Alte simptome pot include urmatoarele:

 • Prezenta sangelui in urina (hematurie)
 • Urinarea in picaturi sau jet foarte fin (stranguria)
 • Urina  urat mirositoare
 • Urinarea in locuri nepotrivite, 
 • Imposibilitatea controlarii urinarii
 • Urinarea in cantitati mici sau fara urinare in ciuda posturii frecvente de a urina.

Mai putin frecvent, o infectie urinara bacteriana poate implica unul sau ambii rinichi. Din nou, probleme evidente simptomatologic nu pot fi prezente. Atunci cand simptomatologia este prezenta, se pot manifesta:

 • Febra
 • Dureri abdominale
 • Inapetenta
 • Letargie
 • Sange in urina
 • Varsaturi.

 

La pisicile cu capacitate reproductiva intacta, infectia poate implica, de asemenea, parti ale aparatului genital (uterul la femele sau prostata la masculi) si semnele clinice care apar pot fi legate de infectia in aceste locatii.

Aceste simptome descrise nu inseamna intotdeauna ca o infectie urinara este prezenta. Toate aceste probleme pot sa apara din alte cauze decat o infectie urinara. De exemplu, multe pisici sub varsta de 10 ani nu au o infectie urinara, dar sunt mult mai susceptibile de a avea inflamatie neinfectata (cistite) sau pietre urinare. Simptomele sunt identice cu cele observate la o infectie urinara. Prezenta de sange in urina, nu inseamna ca o infectie urinara este prezenta.

Ce teste sunt necesare?

Pentru a diagnostica o infectie urinara, medicul veterinar ar trebui sa colecteze o proba de urina de la animalele de companie. Cea mai buna metoda de colectare a urinei este printr-o tehnica numita cistocenteza, metoda chirugicala prin care se introduce un ac prin peretele corpului in vezica si urina se extrage cu ajutorul unei seringi. Aceasta tehnica este foarte sigura si fara durere pentru animalele de companie. Medicul veterinar va analiza aceasta proba de urina (analiza de urina) si va examina o cantitate mica sub un microscop. In cazul in care bacteriile si / sau celulele albe din sange (WBC lui) sunt prezente, medicul veterinar va sugera efectuarea unei uroculturi. Prezenta celulelor albe din sange inseamna ca inflamatia este prezenta, dar nu in mod necesar exista si o infectie urinara. De asemenea, la animalele al caror sistem imunitar este compromis, o infectie urinara poate fi prezenta, dar sumarul de urina nu poate prezenta globule albe sau bacterii. O cultura de urina este cea mai buna metoda pentru confirmarea prezentei ITU .

O cultura de urina presupune trimiterea unei cantitati mici din urina colectata la un laborator care va incerca sa creasca bacteriile de pe placi de cultura. Daca bacteriile nu cresc, atunci nici ITU nu este prezenta. Daca bacteriile cresc, atunci vor fi identificate microorganismele precum si sensibilitate antimicrobiana. Testele de identificare antimicrobiana dureaza de obicei o zi pentru bacterii si o suplimentare de una sau doua zile pentru identificarea si testarea sensibilitatii antimicrobiene (antibiograma).

La unele animale, ar putea fi necesare teste suplimentare cum ar fi analizele de sange sau examinare imagistica (raze X, ultrasunete, etc.), pentru ca o infectie urinara bacteriana poate sa apara ca rezultat al sau in combinatie cu alte boli (de exemplu, calculi urinari, insuficienta renala cronica, virusul leucemiei feline, etc).

Ce tratament se poate aplica?

Antibioticele sunt prescrise pentru a trata infectiile urinare bacteriene. Durata administrarii antibioticelor la pisica bolnava, depinde de mai multi factori, inclusiv daca este vorba de o pisica in varsta, daca acest lucru este prima data diagnosticata o ITU sau o reaparitie a unui ITU, ce tip de microoorganisme bacteriene sunt identificate, si la ce antibiotice sunt sensibile, si in anumite cazuri, care factori de risc sunt asociati cu ITU.

In general, ITU se trateaza dupa cum urmeaza:

 1. La cele simple (sau necomplicate UTI), care apar in primul rand la caini, femele sterilizate si nu sunt asociate cu boli sistemice sau a complicatii ale altor bolilor, se pot administra antibiotice timp de 10 pana la 14 zile.
 2. Un ITU complicata apare atunci cand exista boli de risc, in cazul in care ITU este recurenta (reapare), de multe ori afectand cainele reproductiv intact si uneori la cele mai multe pisici. Este important faptul ca pisicile tinere fac rar o infectie urinara si la pisicile in varsta exista, de obicei este o complicatie a insuficientei renale cronice. Un alt exemplu al unei complicatii a unei boli este diabetul zaharat sau hiperadrenocorticismul (boala Cushing). La animalele cu ITU complicata, antibioticele trebuie administrate 3 pana la 6 saptamani si o urocultura trebuie evaluata pana la jumatatea tratamentului pentru a se asigura ca ITU este sub control, si din nou dupa ce tratamentul antibiotic este terminat, pentru a se asigura ca ITU este eliminata.

Desi alte tratamente sunt uneori recomandate (adica, suc de afine), nu exista dovezi concludente ca sunt un beneficiu real la caini si pisici. Tratamentul cu antibiotice este cel mai bun mod de a scapa de o infectie urinara bacteriana.

Cum este prevenita o infectie urinara bacteriana?

In cele mai multe cazuri, nimic nu este specific si nu se poate face ceva pentru a preveni o infectie urinara care apare.Pisica trebuie re-evaluata in cazul reaparitiei semnelor clinice. Cu ITU complicat, medicul veterinar ar trebui sa evalueze periodic animalul de companie pentru a se asigura ca ITU nu a recidivat sau este controlat corespunzator. La unele animale, un antiseptic urinar sau un antibiotic trebuie administrat pe termen lung, profilactic pentru a preveni o posibila infectie urinara daca exista o suspiciune sau o recomandare medicala. Daca tratamentul cu antibiotice profilactic este necesar, o doza mica de antibiotic este, de obicei administrata pisicii o data pe zi, de obicei la inceputul noptii astfel incat antibioticul care a ajuns in urina sa se concentreze in vezica urinara.

 

Last modified onThursday, 14 April 2016 13:06
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/infectiile-bacteriene-ale-tractului-urinar layout=standard image= desc=O infectie a tractului urinar (ITU) se refera, de obicei, la o infectie bacteriana a oricarei sau a tuturor partilor... size=small}