Log in
  1. Despre Animale Exotice:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre ANIMALE EXOTICE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la animalele exotice

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la animale exotice

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea animalelor exotice

Cum sa faci cunostinta unui dihor cu alte animale de companie din casa

Cum sa faci cunostinta unui dihor cu alte animale de companie din…

Dihorii si pisicile sunt animale carnivore si pradatori feroce. Nu presupuneti ca vor coabita fara probleme cu prada lor naturala...

next
prev

Cum invatati animalele de companie exotice cu vizitele la cabinetul veterinar

Verificarile anuale ale starii de sanatate sunt la fel de importante pentru pasari si animale exotice, cum sunt si pentru caini si pisici. Multi proprietari de pasari si animale exotice cunosc acest aspect, dar sunt reticienti in a-si duce animalele la medicul veterinar deoarece cred ca experienta va fi prea stresanta. Totusi, orice stres pe care animalul l-ar putea experimenta este in general depasit de beneficiile generale ale unei examinari veterinare. Iata 10 strategii pe care le puteti utiliza pentru a reduce stresul cand va duceti pasarea sau animalul exotic la o consultatie.

1. Realizati o impaturire intr-un prosop a pasarii dvoastra sau a animalului de companie. Multe animale de companie (in special pasarile) se supara cand sunt tinute cu prosoape. Din moment ce medicii veterinari trebuie sa contentioneze deseori animalele prin invelirea acestora cu prosoape, puteti reduce stresul prin practicarea acestei activitati acasa. Utilizati acelasi prosop (sau aceeasi culoare) de fiecare data si lasati-l nespalat intre sesiuni astfel incat animalul sa poata fi reasigurat de mirosul sau. Incepeti usor, initial prin oferirea recompenselor doar pentru contactul scurt cu prosoapele si apoi lucrati cu el pana cand reusiti sa il acoperiti cu prosopul. Acesta este un antrenament pozitiv. Atat timp cat animalul este confortabil, cresteti gradul si durata contactului cu prosoapele prin continuarea atragerii si recompensarii ei. Tineti minte sa aduceti propriile prosoape la clinica veterinara astfel incat personalul sa le poata utiliza in timpul examinarii!

2. Invatati animalul sa utilizeze cusca de transport. Acest lucru poate fi unul dificil, avand in vedere ca multe pasari si alte animale exotice nu parasesc niciodata casa si le este frica chiar si la simpla vedere a custii. Din acest motiv este important sa incepem familiarizarea animalului cu cusca de transport cu cateva saptamani inainte de consultatia realizata de catre medicul veterinar. Initial, plasati cusca in aria vizuala a animalului in timp ce o recompensati cu recompensele favorite – din nou, utilizand principiile pozitive. Pe parcursul a catorva zile, mutati gradual cusca mai aproape in timp ce recompensati animalul aproape de cusca. Scopul final este ca animalul sa primeasca o recompensa cand intra in cusca. Multe pasari sau alte animale exotice vor invata sa se aseze confortabil in cusca atat timp cat pot vedea in exterior. In cazul temperaturilor foarte scazute sau al vantului, ar putea fi necesar sa acoperiti cusca cu o patura sau cu prosoape si unele animale ar putea deveni deranjate de cand vor observa ce se intampla. Continuarea utilizarii recompenselor favorite sau laudarea verbala pot obisnui gradual animalul cu acoperirea custii.

3. Familiarizati animalul cu masina. Mergem in masini atat de des incat pentru noi, nu este un lucru neobisnuit. Dar pentru majoritatea pasarilor si animalelor exotice care nu parasesc perimetrul casei, acest lucru este complet strain. Miscarea, sunetele stradale, vibratiile de pe strada – toate sunt senzatii nefamiliare. Puteti reduce orice stres prin plasarea animalului in masina parcata cu motorul pornit. Gradual, lucrati cu animalul prin plimbarile scurte cu masina inainte de a face drumul mare catre clinica veterinara. Disponibilitatea hranei si a apei si oferirea recompenselor in masina va ajuta animalul sa asocieze drumul cu ceva pozitiv si il va face mai putin respingator.

4. Obisnuiti animalul cu atingerea. Majoritatea pasarilor si a animalelor exotice urasc sa le fie atinse membrele si capul, dar un medic veterinar va trebui sa se uite la gura, ochii si urechile acestuia si va trebui de asemenea sa ii inspecteze membrele. Memebrele vor fi de asemenea atinse daca ghearele vor trebui taiate. Puteti face acest lucru mai facil prin practicarea repetata a acestor activitati acasa – din nou, in timp ce oferiti lauda si cateva recompense preferate de animal.

5. Dresati pasarea pentru a-si intinde aripile. Pasarile nu apreciaza in general momentul in care li se desfac aripile. In timpul unei consultatii, totusi, medicii veterinari trebuie sa extinda ambele aripi, cate una, pentru a detecta diferentele de putere musculara dintre aripi si pentru a verifica schimbarile de la nivelul pielii si a penelor. La fel cum puteti obisnui animalul cu examinarea capului si a membrelor inainte de consultatie, puteti de asemenea sa incercati sa faceti si aceasta parte a examinarii mai usoara prin practicarea extinderii aripilor acasa. Procedati totusi bland si usor, avand grija sa nu trageti prea tare de aripi. Este usor sa fracturati oasele fragile sau sa lezionati penele daca pasarea se opune.

6. Chiar si animalele cu solzi trebuie ingrijite. Proprietarii de caini si de pisici pot detecta de obicei schimbarile produse la nivelul greutatii corporale a animalului deoarece le ingrijesc constant. Aceste schimbari pot fi greu de observat la pasari si la unele animale exotice deoarece acestea nu sunt atinse atat de des. Multe pasari si unele mamifere mici sunt rareori manipulate de proprietari. Acestea imprastie deseori hrana in jurul custii, facand imposibila monitorizarea aportului de hrana. Aceste animale pot ascunde pierderea greutatii pana cand aceasta devine extrema. O metoda pentru proprietarii de pasari si animale exotice de a monitoriza greutatea animalelor este aceea de a le cantari regulat. Invatarea animalului cu urcarea pe un cantar dureaza ceva timp si rabdare, dar va ajuta la facilitarea cantaririlor acasa si in timpul consultatiilor.  

7. Tineti reptilele calde pe parcursul calatoriei. Proprietarilor de reptile le este deseori frica sa isi duca animalele cu sange-rece la consultatii deoarece sunt ingrijorati ca acestea s-ar putea raci pe parcursul calatoriei si s-ar putea imbolnavi. In timp ce expunerea prelungita la temperaturile reci poate scadea rezistenta reptilelor la infectie, acestea tolereaza in general perioadele scurte de caldura redusa. Puteti ajuta la limitarea pierderii de caldura prin plasarea sticlelor de plastic umplute cu apa calda in cusca de transport. Si daca masina are scaune incalzite, puteti preincalzi scaunul inainte de a pune cusca de transport in masina pentru a ajuta la mentinerea calda a animalului pe parcursul calatoriei.

8. Invatati-va pasarea sa se aseze. Pasarile nu stiu cum sa se aseze natural. Acestea sunt aptitudini care trebuie sa fie invatate si poate fi de ajutor pentru scoaterea pasarilor din cusca. Practicarea ridicarii si a coborarii inainte de un examen veterinar poate minimaliza deseori procesul infricosator de scoatere a animalului nervos din mediul sigur din cusca sa in cabinetul veterinar.

9. Socializati animalul. Multe animale exotice nu parasesc niciodata casa si au o interactiune redusa cu alti oameni in afara de ingrijitori. Acest aspect poate face ca parasirea casei si manipularea de catre straini sa fie foarte stresanta. Introducerea pasarii sau animalului exotic oamenilor pe care acesta nu ii vede in mod normal, poate ajuta in a-i face mai confortabili cu oamenii nefamiliari, inclusiv medicul veterinar. Ca intotdeauna, musafirii care intampina animalul cu recompense vor ajuta la realizarea interactiunii mai pozitive!

10. Introduceti calatoria usor - si oferiti recompense pentru calatorie. Unele animale sunt coplesite cand acestea sunt duse in afara casei, astfel ca ele respira greu sau chiar lesina (in special pasarile). Pentru aceste animale, este bine sa introducem calatoria treptat, incepand cu calatorii in cusca initial doar catre masina, apoi pentru o tura in jurul blocului si in final catre cabinetul veterinar doar pentru recompense nu si pentru o consultatie. La fiecare stadiu, recompensati animalul cu hrana favorita si cu multe laude. Ar putea dura cateva saptamani, dar in final, majoritatea animalelor nervoase vor invata sa asocieze calatoria cu recompensele si se vor calma.

Acestea sunt doar cateva metode prin care proprietarii de animale exotice pot reduce stresul asociat cu vizita la medicul veterinar; multi proprietari probabil si-au dezvoltat alte moduri creative pentru a indeplini aceste aspecte. Orice metode folositi, tineti minte ca este mult mai putin stresant pentru dumneavoastra si pentru animal sa mergeti la medicul veterinar anual pentru o consultatie de rutina decat sa mergeti repetat odata ce boala s-a declansat.

Last modified onTuesday, 05 May 2020 14:16
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/indicatii-importante-despre-obisnuirea-animalelor-de-companie-exotice-cu-vizitele-la-cabinetul-veterinar layout=standard image=https://www.pet.veterinarul.ro/media/k2/items/cache/1100929ce10c721cac00963df69d3ca3_XL.jpg desc=Verificarile anuale ale starii de sanatate sunt la fel de importante pentru pasari si animale exotice, cum sunt si pentru... size=small}