Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

 Importanta sterilizarii animalelor de companie

Auzim foarte des proprietari de animalute care refuza sa le sterilizeze pentru ca, spun ei, le e mila sau ca vor ca patrupedul sa „isi traiasca viata”. Ca veterinari, insa, suntem de alta parere - pentru o viata sanatoasa, fara riscul aparitiei unor probleme grave de sanatate, este necesara sterilizarea, mai ales la femele.

 Importanta sterilizarii animalelor de companie:

Din pacate, nu de putine ori am vazut chiar la noi, in clinicile veterinare The Vets, caini sau pisici care au venit cu probleme de sanatate care, altfel, ar fi putut fi evitate prin sterilizarea realizata la timp. Ne amintim chiar un caz, de acum aproximativ un an, cand stapana unei pisicute a inceput sa planga in hohote la primirea diagnosticului de cancer pentru animalutul ei, intreband daca ar fi putut fi evitat prin sterilizare. Statisticile si experienta noastra spun ca ar fi putut.

Importanta sterilizarii timpurii in cazul femelelor este foarte mare. Cel mai important risc il reprezinta neoplaziile, adica tumorile. Sunt periculoase si daca sunt benigne dar, daca sunt maligne, pot fi letale.

Este important ca sterilizarea sa se faca atunci cand animalul este tanar, preferabil chiar inainte de primul ciclu de calduri. Sa vedem de ce. Daca, de pilda, avem o catelusa, sterilizarea inainte de primul ciclu (aproximativ 6 luni), reduce riscul de aparitie a unei formatiuni mamare la 0.5%. Dupa primul ciclu, creste la 8% iar dupa al doilea la 26%! Statistica spune ca peste jumatate din ele vor fi maligne.

Pentru rasele de talie mare, noi studii arata ca sterilizarea in jurul varstei de 1 an este optima.

In cazul masculilor, sterilizarea reduce semnificativ riscul aparitiei problemelor la prostata. Mai ales cand vorbim de caini masculi, castrarea are si un impact benefic asupra comportamentului - cainele va fi mai putin agresiv, mai calm si va putea fi educat mai usor. Mai mult, un caine sterilizat nu va fugi atunci cand e in calduri, evitand astfel riscul pierderii sau accidentarii lui.

In privinta felinelor, studiile au aratat ca pisicile sterilizate inainte de varsta de 6 luni prezinta un risc de pana la 7 ori mai redus de a dezvolta cancer mamar si ca, in general, sterilizarea pisicilor la orice varsta reduce riscul aparitiei tumorilor mamare cu 40%-60%.

Mai e ceva important de mentionat pentru cei care ezita: operatia de sterilizare, atat in cazul femelelor, cat si al masculilor, este una usoara si fara riscuri, atunci cand este realizata, fireste, in conditii corespunzatoare, de catre medici specializati. Va putem spune ca in toata experienta noastra, la The Vets, nu am avut nici macar un singur caz de complicatii la sterilizare si ca recuperarea animalutului se face rapid, in cateva zile, spune dr. Radu ARONESCU, fondator retea clinici The Vets.

Sterilizarea timpurie a animalelor are si un rol social. Prin sterilizare, eliminam riscul reproducerii necontrolate si al prezentei animalelor fara stapan pe strazi sau in adaposturile unde nu au conditii propice de trai.

Mai ales in cazul pisicilor, dar si al cainilor, evitam plecarile de acasa si, astfel, pierderea sau accidentarea animalului. Nu de putine ori, animalele nesterilizate pleaca de acasa, atunci cand sunt in calduri si se intorc, daca se intorc, accidentate, infometate sau cu boli luate de pe strada, care altfel ar fi putut fi evitate.

Sunt insa cateva aspecte pe care trebuie sa le avem in vedere dupa sterilizare, ne spune dr. Radu ARONESCU:

„Se poate ca animalele sa fie mai putin dornice de activitati fizice dar acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze in a le crea un comportament activ, prin joaca si timp petrecut afara. Vor fi predispuse la ingrasare, astfel incat va trebui sa fim foarte atenti la dieta lor. In caz contrar, pot aparea afectiuni locomotorii, endocrine, renale, hepatice. Desi acestea sunt mai putin grave decat riscul aparitiei oricarei tumori, sunt aspecte pe care e musai sa le tinem sub control printr-o hrana adecvata, activitate fizica sustinuta si consulturi veterinare."

Cand ne intrebam daca sa ne sterilizam sau nu animalul, principala preocupare ar trebui sa fie sanatatea sa iar aici, dupa cum am vazut, ca veterinari suntem fermi in pozitia pro-sterilizare.

Ultima modificareLuni, 02 Mai 2022 08:45
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire