Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Dilatatia si torsiunea gastrica la caini - volvulus

Dilatatia si torsiunea gastrica reprezinta urgente medicale, ce necesita internare si tratament imediat. Boala apare mai frecvent la cainii de talie mare. Daca observi simptomele dilatatiei sau torsiunii gastrice la caine, este impetuos necesar sa mergi de urgenta cu acesta la medicul veterinar. Daca cainele este greu de transportat, pune-l pe partea dreapta, cu capul si toracele mai sus decat restul corpului, astfel incat sa formeze un unghi de 30 de grade si cheama o ambulanta veterinara. 

Dilatatia-torsiune gastrica (DGV) ,cunoscuta si altfel sub denumirea de „dilatatia”, „torsiune stomac” sau „stomac rasucit”. Nu se cunoaste cauza afectiunii. Poate avea consecinte tragice cu sfarsit letal in doua pana la trei ore de la instalarea simptomelor. Dilatatia stomacului este datorata acumularii rapide de gaz . In cele din urma, stomacul destins se roteste in jurul ligamentelor sale de sustinere rezultand cresterea gazelor la nivelul sau si hipoperfuzie celulara. Acest organ destins preseaza asupra toracelui ingreunand respiratia cainelui, compreseaza asupra venelor de calibru mare de la nivelul abdomenului si impiedicarea reintoarcerii venoase la inima. Aceste fenomene respiratorii si circulatorii pot duce la colaps si moarte daca tratamentul nu este instituit in timp util.

Care sunt simptomele dilatatiei-torsiunii gastrice?

Simptomele includ urmatoarele:

 • distensia abdomenului (daca abdomenul devine sub presiune diagnosticul este sigur)
 • pierderea apetitului
 • eructatii frecvente
 • durere abdominala
 • agitatie
 • posibil colaps

Tratamentul in dilatatie-torsiune gastrica este reusit in procent de pana la 70% daca proprietarul recunoaste devreme semnele bolii. Cea mai importanta manifestare este distensia abdominala.

Ce tratament este necesar?

Tratamentul incepe cu administrarea intravenoasa rapida de terapie cu fluide (pentru a reinlocui pierderea de lichid si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine) si decompresia abdomenului destins. Decompresia stomacului plin cu gaze se realizeaza de obicei prin punctia peretelui abdominal sau angajarea unei sonde prin cavitatea bucala. Tratamentul medicamentos necesita administrarea de antibiotice, substante care sa previna socul si necroza stomacului.

Cand pacientul este stabil se va recurge la metoda chirurgicala pentru revenirea stomacului in pozitie normala, realizata de catre medicul veterinar si va necesita anestezie. Medicul veterinar va efectua o tehnica de sutura a stomacului la peretele intestinal pentru a preveni reumplerea cu aer a acestuia. Aceasta manopera este denumita „gastropexie”. Fara aceasta tehnica probabilitatea de reaparitie a distensiei gastrice este de 80%. Daca in timpul operatiei chirurgicale se releva numeroase portiuni de tesut mort, sansa de supravietuire postoperatorie este foarte mica. Din pacate, in aceste cazuri medicul veterinar  poate recomanda eutanasia cainelui ce se afla pe masa de operatie de vreme ce acesta este sub actiunea anestezicelor si suferinta acestuia este diminuata.

Care este prognosticul?

Perioada post-operatorie a aceste afectiuni prezinta numeroase riscuri. Aritmiile sunt comune post operator si in acez caz sunt la fel de riscante precum ulcerele severe sau perforatii ale mucoasei gastrice sau intestinale, leziunile la nivelul pancreasului sau ficatului, infectiile sau afectiunile de coagulare. Din aceste motive, pacientul va ramane sub observatie cateva zile dupa interventia chirurgicala.

Cum se poate preveni dilatatia si torsiunea gastrica?

Preventia aceste afectiuni este dificila deoarece factorul sau factorii care o cauzeaza nu sunt complet cunoscuti. Totusi, exista cativa factori predispozanti cunoscuti incriminati in etiologia afectiunii.

Minimalizarea aparitiei dilatatiei-torsiunii gastrice a fost observata in urma evitarii sau controlului urmatorilor factori de risc:

 • simptomele de DGV in special intalnite la rasele de caini cu talie mare, abdomen adanc. Rasele de caini cu aceasta conformatie sunt predispuse acestei boli, printre aceste se numara: Marele Danez, Saint Bernard, Weimaraners, Irish Setter, Doberman si Ciobanesc German, etc.
 • consumul unei singure mese pe zi duce la o crestere in dimensiuni a stomacului comparativ cu divizarea hranei in doua mese
 • consumul rapid al hranei
 • temperament vioi
 • exercitiu fizic dupa consumul hranei
 • caini predispusi genetic
Last modified onMonday, 21 October 2019 17:05
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro