Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Cu o precizie impresionanta, cainii pot adulmeca coronavirusul

Multi dorim sa ne intoarcem la un „normal” post pandemic, care, pentru unii, poate presupune participarea la concerte, calatorii fara restrictii si adunari mari. Dar cum sa ne mentinem in siguranta pe fondul acesteor potentiale riscuri pentru sanatatea publica?

O posibilitate, potrivit unui nou studiu, sunt cainii. Un studiu proof-of-concept (de dovedire a conceptului) publicat in luna aprilie in revista PLOS One sugereaza ca cainii de detectie special instruiti pot adulmeca probe pozitive COVID-19 cu o precizie de 96%. 

„Nu este un lucru simplu pe care il cerem cainilor sa il faca”, spune Cynthia Otto, autor principal al lucrarii si director in cadrul Centrului pentru Cainii de lucru de la Pennsylvania School of Veterinary Medicine. „Cainii trebuie sa fie specifici in ceea ce priveste detectarea mirosului de infectie, dar trebuie sa generalizeze si mirosurile de fundal ale diferitelor persoare: barbati si femei, adulti si copii, oamenii de diferite etnii si din diferite zone geografice”. 

Cainii ar putea face asta, arata rezultatele studiului initial, insa antrenamentul trebuie sa se desfasoare cu mare grija si, in mod ideal, cu multe probe. Rezultatele alimenteaza un alt studiu pe care Otto si colegii l-au numit „studiul T-shirt” in care cainii sunt instruiti sa faca diferenta intre mirosul indivizilor COVID pozitiv , COVID negativ si vaccinati pe baza compusilor organici volatili pe care ii lasa pe tricoul purtat peste noapte. 

„Colectam mai multe esantioane in acest studiu - cateva sute sau chiar mai multe - decat am facut in primul studiu si speram ca acest lucru va aduce cainii mai aproape de situatiile intalnite de caini intr-un cadru comunitar”, spune Otto. 

In caddrul Centrului pentru Caini de Lucru aceasta, alaturi de colegii sai, au avut ani de experienta in instruirea cainilor cu detectie medicala, inclusiv a celor care pot identifica cancerul ovarian.

Colaboratorii Ian Frank de la Perelman School of Medicine si Audrey Odom John de la Spitalul de copii din Philadelphia au furnizat probe SARS-CoV-2-pozitive de la pacienti adulti si copii, precum si probe de la pacienti care au avut rezultate negative pentru a servi drept controale de experiment. Otto a colaborat indeaproape cu expertul in coronavirus Susan Weiss de la Penn medicine pentru a prelucra unele esantioane din laboratorul Penn Biosafety Level 2+ pentru a inactiva virusul, astfel incat acestea sa fie sigure pentru cainii care le adulmeca. 

Din cauza pandemiei si a restrictiilor acesteia, in loc sa lucreze cu caini la Penn Vet, cercetatorii au colaborat cu Pat Nolan, un antrenor cu o unitate de dresaj in Maryland. 

Opt caini Labrador Retriver si un Belgian Malinois care nu mai facusera munca de decetare medicala inainte au fost folositi in studiu. In primul rand, cercetatorii i-au instruit sa recunoasca un parfum distinctiv, o substanta sintetica cunoscuta sub numele de compus universal de detectare (UDC). Au folosit a „roata de parfum” in care fiecare din cele 12 porturi a fost incarcat cu un esantion diferit si au recompensat cainele atunci cand a raspuns portului care contine UDC. 

Cand cainii au raspuns in mod constant la mirosul UDC, echipa a inceput sa-i antreneze pentru a raspunde la probele de urina de la pacientii pozitivi SARS-CoV-2 si sa faca diferenta intre probele pozitive si cele negative. Probele negative au fost supuse aceluiasi tratament de inactivare - fie inactivare termica, fie inactivare pe baza de detergent - ca probe pozitive. 

Procesand rezultatele cu ajutorul cruminalistului si statisticianului de la Penn, Richard Berk, echipa a constatat ca, dupa trei saptamani de antrenament, toti cei noua caini au reusit sa identifice cu usurinta probele pozitive SARS-CoV-2 cu o precizie medie de 96%. Cu toate acestea, sensibilitatea sau capacitatea lor de a evita falsele negative a fost mai mica, in parte, cred cercetatorii, din cauza criteriilor stricte ale studiului: daca cainii mergeau pe langa un port care continea un esantion pozitiv chiar si o singura data, fara sa raspunda, acesta era considerat o „scapare”. 

Cercetatorii s-au confruntat cu multi factori complicanti in studiul lor, cum ar fi tendinta cainilor de a discrimina intre pacientii reali, mai degraba decat intre statutul lor de infectie cu SARS-CoV-2. De asemenea, cainii au fost indusi in eroare de un esantion de la un pacient care a dat rezultate negative la SARS-CoV-2, dar care se recuperase recent de COVID-19. 

Cainii au raspuns in continuare la esantionul respectiv si le-am tot spus ca nu”, spune Otto. „Dar evident, inca mai era ceva in esantionul pacientului pe care cainii il introduceau”. 

Lectiile majore invatate din studiu, pe langa confirmarea existentei unui miros SARS-CoV-2 pe care cainii il pot detecta, au fost ca trainingul viitor ar trebui sa implice un numar mai mare de probe diverse si ca cainii nu ar trebui instruiti in mod repetat pe probele de la un singur individ. 

„Este ceva ce putem duce mai departe nu numai in trainingul nostru in COVID, ci si in activitatea noastra in cazul cancerului si orice alte eforturi de depistare medicala pe care le facem”, spune Otto. „Vrem sa ne asiguram ca avem toate etapele in aplicare pentru a asigura calitatea, reproductibilitatea, validitatea si siguranta pentru momentul in care operationalizam cainii si ii punem sa inceapa screeningul in mediul comunitar”. 

Cynthia M.Otto este profesor in stiintele cainilor de lucru si medicina sportiva si director al Centrului de caini de lucru de la Scoala de Medicina Veterinara de la Universitatea Pennsylvania. 

Coautorii lui Otto in cadrul studiului au fost: Jennifer L. Essler, Sarah A. kane, Annemarie DeAngelo, Patricia Kaynaroglu si Victoria L. Plymouth de la Penn Vet; Ian D. Frank si Susan R. Weiss de la Scoala de Medicina Perelman din cadrul Penn; Elikplim H. Akaho, Amalia Z. Berna si Audrey R. Odom John de la Scoala de Arte si Stiinte Penn; si Pat Nolan de la Canine Tactical Directional. Essler a fost primul autor al studiului. 

Cercetarea a fost finantata in mare parte de Vernon si Shirley Hill, cu sprijin suplimentar din partea Institutelor Nationale de Sanatate (subventii AI144472, AI154370, DH105594 si R01-140442), Burroughs Wellcome Fund si fondul de sensibilizare a simptomului cancerului ovarian.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire