Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Ce reprezinta imposibilitatea de a sta in picioare?

Poate fi foarte ingrijorator si inspaimantator sa observati ca, dintr-o data, cainelui dvs. incep sa ii slabeasca picioarele iar acesta isi pierde capacitatea de a sta in picioare.  Acest proces se poate instala in mod natural, odata cu varsta, sau poate fi cauzat de catre un accident sau de o boala. Unele dintre cauzele frecvente sunt urmatoarele:

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Coronaviroza canina (CECoV/CRCoV)

 Coronaviroza canina este o boala virala, sporadica, care se manifesta atat prin semne de gastro-enterita (voma si diaree) (CECoV) cat si prin semne respiratorii (CRCoV). Este o boala cu o evolutie rapida, este prezenta pe tot globul si poate afecta inclusiv canidele salbatice. Tulpina CECoV se gaseste preponderent in fecale, fiind sursa principala de infectie. De regula, infectia ramane inaparenta.

Tulpina virala afecteaza de regula primele doua treimi din intestinul subtire alaturi de limfonoduluii asociati. Spre deosebire de infectia cu CPV, criptele intestinale sunt neafectate de infectia cu CECoV. Episoadele de diaree pot fi severe, insa de cele mai multe ori, pacientii se recupereaza. Cu toate acestea, la pui, este raportata mortalitate. Virusul este eliminat prin fecale pentru o perioada de aproximativ 2 saptamani de la infectie. O infectie simultana cu CPV se manifesta printr-o diaree, de cele mai multe ori, fatala. Infectia respiratorie cu CRCoV se face prin intermediul obiectelor din mediu prin secretiile respiratorii contaminate. Aceasta infectie este asociata cu tusea de canisa. Exista de asemenea purtatori asimptomatici.

Nu exista predilectie de rasa sau de varsta, insa stresul reprezinta un mare factor de risc. Sunt raportate cazuri sporadice in canise sau in timpul expozitiilor canine. Aglomeratiile si conditiile precare de sanitatie favorizeaza instalarea episoadelor de boala clinica. Infectiile cu CRCoV pot fi sezoniere, mai ales pe timpul iernii.

Simptome si tipuri

La adulti, de cele mai multe ori infectiile raman inaparente, insa puii pot prezenta forme severe de enterite, care pot fi adesea fatale. Perioada de incubatie este foarte scurta (1-3 zile). De obicei este prezent un singur episod de voma, urmat de aparitia diareei.

Diareea poate fi exploziva, avand o culoare portocalie sau glaben-verzui, lichida, urat mirositoare ce poate persista pana la 3 saptamani. Episoadele de diaree pot reaparea.

Cel mai mutl sufera puii din cauza diareei prelungite alaturi de deshidratarea consecutiva si a anorexiei alaturi de depresie. Infectia cu tulpina respiratorie se treduce de obicei prin tuse.

Diagnostic

De regula profilul biochimic este normal, cu exceptia prezentei deshidratarii severe. Testele serologice sunt anevoioase si greu de realizat. Totusi, pot fi folosite teste de laborator pentru izolarea virusului precum PCR-ul, electronomicroscopia sau imunofluorescenta.

De regula infectia cu CECoV este asociata cu prezenta CPV si a altor parazitoze, astfel diagnosticul ar tebui sa fie indreptat si catre depistarea acestor entitati etiologice.

Diagnosticul diferential ar trebui sa se faca si fata de alte cauze care pot provoca enterite, cum ar fi cele de ordin alimentar, parazitar, toxic, viral sau bacterian. Pentru formele respiratorii, trebuie luata in considerare prezenta Tusei de canisa cu etiologia sa plurifactoriala, alaturi de alte posibile cause parazitare.

Tratament

Cei mai multi caini afectati de acesta afectiune se recupereaza fara a avea nevoie de instituirea terapiei. Totusi, pentru pacientii puternic afectati de aceasta infectie, este necesara instituirea fluidoterapiei pentru reechilibrarea acido-bazica si electrolitica, alaturi de antibioticoterapie pentru combaterea infectiilor bacteriene secundare. Pentru infectiile respiratorii trebuie urmata terapia Tusei de canisa.

Prevenire

Coronoviroza canina este foarte contagioasa si se raspandeste rapid. Pentru combaterea episoadelor din canise, este esentiala izolarea pacientilor si mentinerea unei igiene riguroase. Infectiile suprapuse complica evolutia bolii.

Vaccinarea preventiva este controversata. Imunitatea obtinuta nu depaseste 2-4 saptamani. Astfel, vaccinarea de rutina nu este recomandata. Prognosticul este de obicei bun, majoritatea pacientilor afectati recuperandu-se dupa cateva zile de boala. Virusul este usor distrus cu ajutorul dezinfectantiilor uzuali.

Note personale          

 S-a putut observa adesea, in clinica, confuzia intre episoadele de Parvoviroza cu cele de Coronaviroza sau de Izosporoza (parazitoza) la exemplarele tinere. Dupa cum a fost expus si in randurile precedente, trebuie facuta o corelatie judicioasa si coerenta a semnelor clinice cu anamneza si cu testele rapide de diagnostic.

Pentru a nu se confunda aceste entitati, care, de altfel, pot coexista, abordarea terapetuica trebuie mulata in functie de necesitatile reale ale pacientilor in cauza.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/coronaviroza-canina-cecov-crcov layout=standard image= desc=Coronaviroza canina este o boala virala, sporadica, care se manifesta atat prin semne de gastro-enterita (voma si diaree) (CECoV) cat... size=small}
Iosif Vasiu

Iosif VASIU, DVM &PhD Student

Department of Infectious Disease
University of Agricultural Science
and Veterinary Medicine Cluj Napoca
Faculty of Veterinary Medicine