Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Constipatia la pisici sau megacolonul la pisici

Constipatia reprezinta incapacitatea de a defeca normal, rezultand retentia de fecale sau/si uscarea si indurarea excesiva a acestora.  

Ce semne sa urmariti

Va trebui sa diferentiati eforturile de defecare (tenesmele) de eforturile de urinare si de cele asociate diareei. Indicatorii tenesmelor includ: fecale solide si uscate, posibil acoperite de mucus sau sange; incercari frecvente de defecare, fara rezultate. Desi constipatia poate afecta orice pisica la orice varsta, este observata mai frecvent la motanii de varsta medie. Daca constipatia persista o perioada lunga de timp, pot fi observate simptome aditionale, precum letargia, pierderea apetitului sau voma.

Cauze principale

Cele mai frecvente cauze ale constipatiei sunt deshidratarea si megacolonul. Megacolonul reprezinta pierderea graduala a tonusului muscular de la nivelul colonului, ceea ce limiteaza evacuarea materialului fecal de la acest nivel.

Interventie imediata

Daca pisica dvs. inca produce zilnic fecale, asigurati-va ca aceasta are acces la apa si ca bea apa suficienta. Hraniti-o cu hrana umeda. Incercati sa adaugati in ratia normala a pisicii cate o lingura de dovlecel conservat. Daca animalul refuza dovlecelul, o alternativa ar fi un laxativ pe baza de psyllium, inodor si sub forma de pulbere (de ex., Metamucil®). Incepeti prin a-i adauga in hrana cate 1/8 – ¼  lingurite de laxativ, o data pe zi. Ajustati cantitatea de dovlecel sau de psyllium administrata, dupa necesitati, pana cand scaunul capata o consistenta mai normala. Daca, totusi, trec mai  mult de 48 ore de la ultima defecare a pisicii, in ciuda efortului dvs., animalul trebuie examinat de catre un medic veterinar.

Ingrijire medicala

Diagnostic

Un examen clinic si o anamneza din partea dvs., vor ajuta medicul veterinar sa decida ce alte teste aditionale mai sunt necesare. De obicei, se recurge la radiografii; mai pot fi necesare si alte teste, precum ecografia abdominala si testele de sange sau de urina, daca constipatia se datoreaza deshidratarii.

Tratament

Daca ajustarile dietei (de ex., un consum mai mare de fibre si de apa) nu dau rezultate, probabil ca veterinarul va recurge la clisma. NU folositi pentru clisma solutii de uz uman, achizitionate fara reteta medicala! Unele dintre acestea pot contine suficient potasiu cat sa omoare pisica! Si veterinarul ii va administra pisicii, cel mai probabil, fluide pentru rehidratare, fie pe cale subcutanata (sub piele), fie pe cale intravenoasa. In cazurile de megacolon, pisica trebuie sedata, iar materiile fecale trebuie inlaturate manual.

Alte cauze

 • Evitarea folosirii litierei (pisicii nu ii place litiera si de aceea refuza sa defece in aceasta);
 • Fracturi ale pelvisului, care ingusteaza canalul pelvin prin care trec fecalele;
 • Dopuri de blana care blocheaza anusul;
 • Corpuri straine blocate in intestine.

Preventia

Constipatia poate fi prevenita, in multe cazuri, prin asigurarea unei cantitati adecvate de fibre si apa de consum, care sa mentina regularitatea scaunelor. Unele pisici necesita administrare de laxative care contin de obicei lactuloza, pentru mentinerea tranzitului normal.

Megacolonul, pe de alta parte, nu este suficient de bine documentat. De fapt, nu exista un mod eficient pentru prevenirea acestuia. Pisicile cu megacolon pot ajunge in situatia in care niciun tratament nu mai da rezultate, eutanasia fiind singura solutie in acel caz.

Ultima modificareSâmbătă, 05 Ianuarie 2019 14:54
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro
Web: http://www.thevets.ro/
 
 

Website https://www.facebook.com/thevets.ro