Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pisica are febra

Un nas cald, uscat sau urechile calde nu indica febra la pisici. Singura cale de a fi sigur de prezenta febrei este de a-i lua practic temperatura pisicii. Temperatura normala a corpului la pisici este mai mare decat la oameni. Intervalul normal este de la 38°C la 39°C.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice. Tulburarile emotionale...

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

De ce pisica mea sforaie?

De ce pisica mea sforaie?

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep...

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Cercetatorii urmaresc cum se schimba greutatea pisicilor in timp

Se ingrasa pisicile? Pana acum, proprietarii de animale de companie si medicii veterinari nu stiau cu siguranta. Acum, cercetatorii de la Universitatea din Guelph au devenit primii care au accesat date despre peste 19 milioane de pisici pentru a obtine o imagine a cresterii si pierderii tipice in greutate de-a lungul vietii lor.

Cercetatorii de la Colegiul Veterinar din Ontario (OVC) al U of G au descoperit ca majoritatea pisicilor continua sa se ingrase pe masura ce imbatranesc, iar greutatea lor medie este in crestere.

Descoperirile, publicate in Journal of the American Veterinary Medical Association (Jurnalul Asociatiei Americane de Medicina Veterinara), arata ca, chiar si dupa ce pisicile se maturizeaza din faza de pisoi, greutatea lor continua sa creasca pana cand au, in medie, opt ani.

Aceasta cercetare - prima de acest gen care utilizeaza un fond de date atat de mare - ofera informatii de baza importante pentru medicii veterinari si proprietarii de animale de companie cu privire la schimbarile de greutate ale pisicilor, a declarat Prof. Theresa Bernardo, titularul Catedrei IDEXX in domeniul tehnologiilor emergente si al asistentei medicale pentru animale centrate pe animale.

"Ca oameni, stim ca trebuie sa ne straduim sa ne mentinem o greutate sanatoasa, dar pentru pisici nu a existat o definitie clara a ceea ce inseamna acest lucru. Pur si simplu nu aveam datele necesare", a declarat Bernardo. "Stabilirea modelului de greutate a pisicilor de-a lungul vietii lor ne ofera indicii importante despre sanatatea lor".

Autorul principal, Dr. Adam Campigotto, impreuna cu Bernardo si colegul sau, Dr. Zvonimir Poljak, a analizat 54 de milioane de masuratori de greutate efectuate la cabinetele veterinare pe 19 milioane de pisici, ca parte a cercetarii sale de doctorat. Echipa de cercetare a defalcat datele pentru a stratifica orice diferente in functie de sex, statutul de sterilizare si rasa.

Ei au descoperit ca pisicile masculine aveau tendinta de a atinge varfuri de greutate mai mari decat cele feminine, iar pisicile sterilizate sau castrate aveau tendinta de a fi mai grele decat cele nealterate. in randul celor mai comune patru rase pure (Siameza, Persana, Himalaya si Maine Coon), greutatea medie a atins un varf intre sase si 10 ani. in randul pisicilor domestice obisnuite, aceasta a atins varful la opt ani.

De asemenea, echipa a observat ca greutatea medie a pisicilor domestice castrate, in varsta de opt ani, a crescut intre 1995 si 2005, dar a ramas constanta intre 2005 si 2015.

"Avem preocupari in ceea ce priveste obezitatea la varsta mijlocie, deoarece stim ca aceasta poate duce la boli pentru pisici, cum ar fi diabetul, bolile de inima, osteoartrita si cancerul", a declarat Campigotto.

"Acum, ca avem aceste date, putem vedea ca greutatea pisicilor tinde sa urmeze o curba. Nu cunoastem inca traiectoria greutatii ideale, dar este cel putin un punct de plecare pentru a incepe studii ulterioare."

Echipa a observat ca 52% dintre pisicile din grupul de studiu aveau in dosar o singura masuratoare a greutatii corporale, ceea ce poate sugera ca proprietarii lor nu au adus animalele inapoi pentru controale veterinare regulate sau le-au dus la o alta clinica veterinara.

Bernardo a declarat ca, la fel cum oamenii trebuie sa fie constienti de mentinerea unei greutati sanatoase pe masura ce imbatranesc, este important sa monitorizam schimbarile de greutate la pisici.

"Pisicile tind sa fie trecute cu vederea pentru ca isi ascund problemele de sanatate si nu merg la veterinar la fel de des ca si cainii. Asadar, unul dintre obiectivele noastre este sa intelegem acest lucru pentru a vedea daca exista interventii care pot oferi mai multi ani de viata sanatoasa pisicilor."

Discutiile despre greutatea corporala de-a lungul vietii unui animal de companie ar putea fi o poarta de acces utila pentru ca medicii veterinari sa implice mai multi proprietari de pisici in sanatatea animalelor lor de companie, a adaugat ea.

"Monitorizarea greutatii corporale este un indicator important al sanatatii atat la oameni, cat si la animale. Este un punct de date care este colectat in mod obisnuit la fiecare consultatie medicala, este simplu de monitorizat acasa si reprezinta un punct de intrare usor in bunastarea animalelor bazata pe date."

Pentru proprietarii ingrijorati de sanatatea sau de cresterea in greutate a pisicii lor, Campigotto sfatuieste sa cumpere un cantar si sa se obisnuiasca sa isi cantareasca animalul.

"Daca pisica dvs. creste sau pierde in greutate, poate fi un indicator al unei probleme subiacente", a spus el.

Echipa de cercetatori intentioneaza sa studieze modalitati de reducere a obezitatii pisicilor, inclusiv sa analizeze utilizarea unor alimentatoare automate care ar putea distribui cantitatea potrivita de hrana pentru o pisica. Aceste hranitoare ar putea fi echipate chiar si cu cantare incorporate.

„In cele din urma, schimbam accentul pe sanatatea pisicilor, mai degraba decat sa ne concentram doar pe boli", a spus Campigotto.

"Pe masura ce investigam datele si cream noi cunostinte, acestea le vor permite medicilor veterinari sa ofere clientilor planuri de bunastare bazate pe dovezi, vor permite identificarea si tratarea mai devreme a bolilor si o calitate imbunatatita a vietii animalelor lor."

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Mai multe din această categorie: « Pisica nu bea apa