Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Cele mai multe rase de caini sunt foarte consangvinizate

Un studiu realizat in SUA, la universitatea UC Davis sugereaza ca inmultirea consangvinelor contribuie la cresterea bolilor si a costurilor de ingrijire a sanatatii. Rasele de caini sunt adesea recunoscute pentru trasaturile distinctive - picioarele scurte ale unui Teckel, fata zbarcita a unui Pug, blana patata a unui Dalmatian. Din pacate, genetica care confera diferitelor rase atributele lor particulare este adesea rezultatul consangvinizarii.

Intr-un studiu recent publicat in Canine Medicine and Genetics, o echipa internationala de cercetatori condusa de Danika Bannasch, genetician veterinar de la Universitatea California, Davis, arata ca majoritatea raselor canine sunt foarte consangvinizate, contribuind la cresterea bolilor si a costurilor de ingrijire a sanatatii pe toata durata vietii lor.

„Este uimitor modul in care consangvinizarea pare sa conteze pentru sanatate”, a declarat Bannasch. "in timp ce studiile anterioare au aratat ca cainii de talie mica traiesc mai mult decat cei de talie mare, nimeni nu a raportat anterior morbiditatea, sau prezenta bolii. Acest studiu a dezvaluit ca, daca cainii sunt de talie mica si nu sunt consangvini, sunt mult mai sanatosi decat cainii mai mari, cu o consangvinizare ridicata."

Inrudirea consangvinizata afecteaza sanatatea

Consangvinizarea medie bazata pe analiza genetica in 227 de rase a fost de aproape 25%, sau echivalentul impartirii aceluiasi material genetic cu un frate intreg. Acestea sunt niveluri considerate mult peste ceea ce ar fi sigur pentru oameni sau pentru populatiile de animale salbatice. La oameni, nivelurile ridicate de consangvinizare (3-6%) au fost asociate cu o prevalenta crescuta a bolilor complexe, precum si a altor afectiuni.

„Datele de la alte specii, combinate cu predispozitiile puternice ale rasei la boli complexe, cum ar fi cancerul si bolile autoimune, evidentiaza relevanta unei consangvinitati ridicate la caini pentru sanatatea lor", a declarat Bannasch, care este, de asemenea, titularul catedrei Maxine Adler Endowed Chair in Genetics la UC Davis School of Veterinary Medicine.

Cercetatorii au incheiat un parteneriat cu Wisdom Health Genetics, un lider mondial in domeniul geneticii animalelor de companie, pentru a obtine cea mai mare dimensiune posibila a esantionului pentru analiza. Baza de date a Wisdom Health este cea mai mare baza de date ADN de caini din lume, ajutandu-i pe cercetatori sa colecteze date de la 49.378 de caini din 227 de rase - in principal din surse europene.

Unele rase mai consangvinizate

Asadar, ce face ca o rasa de caini sa fie mai consangvinizata decat altele? Bannasch a explicat ca este vorba adesea de o combinatie intre o populatie fondatoare mica, urmata de o selectie puternica pentru anumite trasaturi ale unei rase - adesea bazata mai degraba pe aspect decat pe scop. Desi a fost intotdeauna interesata de structura populatiei unora dintre aceste rase, acum cativa ani a devenit interesata in mod special de cainele de ferma danez-suedez. S-a indragostit de marimea compacta, de dispozitia si de inteligenta lor si a sfarsit prin a importa unul din Suedia.

Bannasch a descoperit ca cainii de ferma danezo-suedezi au un nivel scazut de consangvinizare, datorita faptului ca au o populatie fondatoare relativ mare, de 200 de exemplare, si ca au fost crescuti pentru functii, mai degraba decat pentru o selectie artificiala puternica pentru aspect. Iar potrivit datelor privind sanatatea rasei colectate de Agria Insurance Sweden si gazduite online de International Partnership for Dogs, cainele de ferma este una dintre cele mai sanatoase rase.

Studiul a relevat, de asemenea, o diferenta semnificativa in ceea ce priveste morbiditatea intre rasele brahicefalice (craniu si bot scurt) si cele non-brahicefalice. Desi aceasta constatare nu a fost neasteptata, cercetatorii au eliminat rasele brahicefalice din analiza finala privind efectele consangvinitatii asupra sanatatii.

Pastrarea diversitatii genetice

In cele din urma, Bannasch a spus ca nu este sigura ca exista o cale de iesire din rasele consangvinizate. Oamenii au recunoscut ca crearea de potriviri bazate exclusiv pe pedigree este inselatoare. Calculatoarele de consangvinizare nu merg suficient de departe in linia genetica a unui caine, iar aceasta metoda nu imbunatateste nivelurile generale ridicate de consangvinizare a populatiei.

Exista si alte masuri care pot fi luate pentru a pastra diversitatea genetica si sanatatea unei rase, a spus ea. Acestea includ gestionarea atenta a populatiilor de reproducere pentru a evita o pierdere suplimentara a diversitatii genetice existente, prin educarea crescatorilor si monitorizarea nivelurilor de consangvinizare, care pot fi realizate cu ajutorul tehnologiilor de genotipare directa.

Incrucisarile sunt propuse sau au fost deja efectuate pentru unele rase si conditii ca masura de crestere a diversitatii genetice, dar trebuie sa se ia in considerare daca acestea vor creste efectiv diversitatea globala a rasei si, prin urmare, vor reduce consangvinizarea, a spus Bannasch. In special, in cele cateva rase cu niveluri scazute de consangvinizare, ar trebui depuse toate eforturile pentru a mentine diversitatea genetica existenta.

Alti autori de la UC Davis sunt Thomas Famula, Kevin Batcher, Noa Safra, Sara Thomasy si Robert Rebhun. Printre colaboratorii de la Wisdom Health Genetics se numara Jonas Donner, Heidi Anderson si Leena Honkanen.

Aceasta lucrare a fost sustinuta de International Canine Health Award si de Maxine Adler Endowed Chair Fund.

 

Ultima modificareMiercuri, 12 Ianuarie 2022 13:36
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro