Log in

Cainii de terapie ar putea ajuta la reducerea stresului la medicii si asistentele din sistemul medical de urgenta

Un nou studiu publicat in American Emergency Medicine arata ca pentru medicii si asistentele care lucreaza in ture de noapte in sectia de urgenta, interactiunea cu un caine de terapie, chiar si pentru cateva minute, poate ajuta la scaderea stresului.

In studiul cu 122 de participanti, lucratorii din sectia de urgente care au interactionat 5 minute cu un caine de terapie si un hadler au avut o reducere autoraportata a anxietatii mai ridicata, folosind o scara analogica vizuala, comparativ cu persoanele care au colorat cu creioane colorate mandale, timp de cinci minute. De asemenea, la finalul schimbului de noapte, medicii si asistentele care au participat la studiu, au avut un nivel al cortizolului salivar mai mic (cortizolul salivar este un hormon de stres) atat cei care au colorat cat si cei care au intrat in contact cu cainele de terapie, in comparatie cu esantionul de control. 

„Multi lucratori din domeniul sanatatii considera ca ajutorul oferit de cainii de terapie poate imbunatati bunastarea emotionala in mediul de sanatate, dar exista putine date stiintifice pentru a evalua aceasta credinta, mai ales in sectia de medicina de urgenta”, a aratat Jeffrey A, Kline, MD la Scoala de Medicina a Universitatii Indiana. „Noi oferim noi date pentru a sugera ca lucratorii din sectiile de urgenta s-au bucurat sa vada un caine in tura lor si au primit un mic beneficiu de reducere a stresului in urma interactiunii. Nu stim inca masura in care beneficiul a fost din partea cainelui, a manipulatorului acestuia sau a combinatiei celor doi”. 

Journal Reference:

  1. Jeffrey A. Kline, Kimberly VanRyzin, Jacob C. Davis, Jonathan A. Parra, Maxwell L. Todd, Liza L. Shaw, Benjamin R. Haggard, Michelle A. Fisher, Katherine L. Pettit, Alan M. Beck. Randomized Trial of Therapy Dogs Versus Deliberative Coloring (Art Therapy) to Reduce Stress in Emergency Medicine ProvidersAcademic Emergency Medicine, 2020; DOI: 10.1111/acem.13939
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro