Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Aminele aromatice din fecalele si urina animalelor de companie pot semnala amenintari la adresa sanatatii umane

Substanta chimice toxice au fost gasite in fecalele animalelor de companie Sursa foto: freepik.com Substanta chimice toxice au fost gasite in fecalele animalelor de companie

Cainii si pisicile pot fi expusi in casele lor la un grup de substante chimice potential toxice, descoperirea acestora in scaunul animalelor de companie fiind un semn de probleme de sanatate pentru oamenii care locuiesc cu ele, arata un nou studiu.

Numite amine aromatice, substantele chimice - care se gasesc in fumul de tutun si in colorantii utilizati in produsele cosmetice, textile si materiale plastice - sunt cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer. In mod special, studiul a aratat ca fumul de tutun nu a fost o sursa majora de expunere a animalelor de companie, sugerand ca aceste din urma produse au fost probabil principalii vinovati.

Condus de cercetatori de la NYU Grossman School of Medicine, studiul a identificat opt tipuri de amine aromatice in probele de fecale colectate de la zeci de caini si pisici. De asemenea, a gasit urme ale acestor substante chimice in peste 38% din probele de urina prelevate de la un grup separat de animale de companie.

„Constatarile noastre sugereaza ca animalele de companie intra in contact cu amine aromatice care se preling din produsele din mediul lor casnic", spune autorul principal al studiului, Sridhar Chinthakindi, doctor in stiinte, cercetator postdoctoral la NYU Langone Health. „Intrucat aceste substante au fost legate de cancerul de vezica urinara, colorectal si de alte forme de cancer, rezultatele noastre pot ajuta la explicarea motivului pentru care atat de multi caini si pisici dezvolta astfel de boli."

El adauga ca rezultatele sugereaza ca, in afara de aceste expuneri directe, animalele de companie sunt probabil expuse indirect. De exemplu, cercetari anterioare au aratat ca un medicament comun pentru controlul puricilor numit amitraz poate fi descompus intr-o amina aromatica numita 2,6-dimetilanilina de catre microbii care traiesc in sistemul digestiv al animalelor. Aceasta a fost cea mai frecventa amina aromatica detectata in noul studiu, reprezentand aproape 70 la suta din cele gasite la caini si aproape 80 la suta din cele gasite la pisici.

Investigatiile anterioare ale autorilor studiului au masurat si alte substante chimice care perturba hormonii, inclusiv ftalati, melamina si bisfenoli in urina animalelor de companie. Cu toate acestea, noul studiu, publicat online la 30 martie in revista Environment International, este primul conceput pentru a explora expunerea animalelor de companie la aminele aromatice din gospodarie, potrivit lui Chinthakindi.

Pentru investigatie, echipa de cercetare a colectat probe de urina de la 42 de caini si 21 de pisici care traiesc in gospodarii private, spitale veterinare si adaposturi pentru animale din Albany, New York. De asemenea, au colectat probe de fecale de la alte 77 de animale de companie care traiesc in aceeasi regiune. Ei au inregistrat varsta, rasa si sexul tuturor animalelor. Apoi, echipa de cercetatori a analizat probele pentru a gasi dovezi de 30 de tipuri diferite de amine aromatice si nicotina.

Printre constatari se numara faptul ca pisicile aveau in urina concentratii cel putin triple de amine aromatice fata de caini, desi autorii studiului spun ca atat expunerea mai mare, cat si diferentele de metabolism dintre cele doua specii joaca probabil un rol in concentratiile de substante chimice gasite. In special, pisicile nu descompun multi compusi la fel de eficient ca si cainii.

De asemenea, investigatia a aratat putine diferente in ceea ce priveste expunerea la amine aromatice intre animalele care locuiau la domiciliu, comparativ cu cele care locuiau intr-un adapost sau cele care erau cazate la un spital veterinar. Potrivit lui Chinthakindi, acest lucru evidentiaza cat de frecvent apar aceste substante si cat de dificil este sa le evitam.

„Deoarece animalele de companie sunt mai mici si mai sensibile la toxine, ele servesc drept „canari in mina de carbuni" excelenti pentru evaluarea riscurilor chimice pentru sanatatea umana", spune autorul principal al studiului, Kurunthachalam Kannan, doctor in stiinte, profesor in cadrul Departamentului de Pediatrie de la NYU Langone. „Daca ele sunt expuse la toxine in casele noastre, atunci ar fi bine sa ne uitam mai atent la propria noastra expunere".

Kannan, de asemenea profesor in cadrul Centrului de investigare a pericolelor de mediu de la NYU Langone, avertizeaza ca ramane neclar ce niveluri de amine aromatice pot fi tolerate in siguranta de catre animalele de companie si, pana in prezent, nicio limita nu a fost stabilita de catre organizatiile de reglementare pentru protectia acestora.

El adauga ca autorii studiului intentioneaza in continuare sa exploreze legatura dintre expunerea la amine aromatice si cancerul de vezica urinara, tiroidian si testicular la animalele de companie.

Finantarea studiului a fost asigurata de grantul U2C ES026542 al National Institutes of Health.

 

Story Source:
Materials provided by NYU Langone Health / NYU Grossman School of Medicine. Note: Content may be edited for style and length.
 
NYU Langone Health / NYU Grossman School of Medicine. "Aromatic amines in pet feces and urine may signal threats to human health." ScienceDaily. ScienceDaily, 31 March 2022. <www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220331101512.htm>.
 
Journal Reference:
Sridhar Chinthakindi, Kurunthachalam Kannan. Urinary and fecal excretion of aromatic amines in pet dogs and cats from the United States. Environment International, 2022; 163: 107208 DOI: 10.1016/j.envint.2022.107208
 
 
Ultima modificareLuni, 11 Aprilie 2022 15:46
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire