Log in
 1. Despre Reptile:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre REPTILE
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la reptile

Abcesul auricular la broastele testoase

Abcesele auriculare sunt foarte frecvente la testoasele de uscat si la cele acvatice sau semi-acvatice, precum testoasele de Florida. Termenul de "abces auricular" este, de fapt, inselator, deoarece aceasa afectiune a testoaselor nu presupune acumulare de puroi. De fapt, abcesul auricular al testoaselor reprezinta aparitia unei formatiuni albicioase de consistenta ferma, care se poate forma lent in interiorul uneia sau...

Cele mai frecvente urgente la reptile

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea reptilelor

Hibernarea broastelor testoase

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat...

Cele mai citite articole despre rasele de reptile

Iguana verde, un animal de companie exotic

Iguana verde, un animal de companie exotic

Desi existau la un moment dat doua subspecii de Iguana verde (Iguana iguana si Iguana rhinolopha), unica specie de iguana...

next
prev

Abcesul auricular la broastele testoase

Abcesele auriculare sunt foarte frecvente la testoasele de uscat si la cele acvatice sau semi-acvatice, precum testoasele de Florida. Termenul de "abces auricular" este, de fapt, inselator, deoarece aceasa afectiune a testoaselor nu presupune acumulare de puroi. De fapt, abcesul auricular al testoaselor reprezinta aparitia unei formatiuni albicioase de consistenta ferma, care se poate forma lent in interiorul uneia sau ambelor urechi medii. Acesti noduli pot ajunge la dimensiuni destul de mari.

Care este cauza formarii abcesului auricular?

Concentratia scazuta a vitaminei A din alimentatie poate duce la aparitia unor anormalitati de structura a urechii medii, precum si la afectiuni ale pielii, mucoasei conjunctivale, ale pleoapelor si chiar si ale tractului respirator. Odata ce urechea medie este afectata, invazia bacteriilor la acest nivel va cauza o infectie.

Cum va gestiona aceasta problema medicul veterinar?

Testoasele ce prezinta abces auricular sunt de obicei slabite. Medicul veterinar va asigura un tratament de sustinere, sub forma de caldura, lichide, electroliti si nutritie, pentru a imbunatati starea generala a organismului. In functie de severitatea afectiunii, pot fi administrate si antibiotice, analgezice sau vitamina A. Simpla prezenta a unei tumefactii la nivelul canalului auricular al testoasei il poate face pe medicul veterinar sa suspicioneze un abces, insa, uneori, teste aditionale pot fi necesare pentru determinarea prognosticului si a strategiei optime de tratament. Aceste teste pot include:

 • culturi bacteriene pentru determinarea antibioticelor de electie;
 • examen citologic, sau examinarea la microscop a unei probe de la nivelul urechii, pentru a se identifica tipul de bacterie implicat;
 • radiografii pentru depistarea extinderii infectiei la nivelul osului urechii medii; din pacate, prezenta infectiei osoase indica faptul ca afectiunea este foarte dificil de tratat.

Tratamentul abcesului auricular al testoaselor necesita interventie chirurgicala prin intermediul careia se inlatura intregul continut al abcesului.

Ingrijirea post-operatorie

Daca plaga chirurgicala se inchide pentru a se vindeca mai rapid, exista un risc considerabil ca abcesul sa recidiveze. Pentru a permite zonei respective sa se vindece treptat si pentru a se indeparta bacteriile ramase in plaga, medicul veterinar va va arata cum sa continuati acasa tratamentul plagii.

 • Clatiti canalul auricular cu ajutorul unei solutii antiseptice diluate, obtinuta de la medic;
 • Introduceti usor in canalul auricular, un unguent cicatrizant sau cu antibiotic, obtinut de la medic.

Nici chiar cel mai potrivit tratament al plagii nu va fi eficient daca testoasa nu este tinuta intr-un mediu care sa favorizeze vindecarea si mentinerea sanatatii canalului auditiv. Asigurati-va ca animalul dvs.:

 • este hranit in mod adecvat si ca i se asigura o sursa alimentara optima de vitamina A sau betacarotenoizi proveniti din legumele de culoare galbena sau portocalie si din cele cu frunze de culoare verde-inchis;
 • este tinut la o temperatura adecvata a mediului, care sa-i favorizeze sanatatea sistemului imunitar;
 • beneficiaza de schimbari frecvente ale apei si de dezinfectii frecvente ale acesteia.

Bacteriile care invadeaza urechea sunt adesea inghitite odata cu apa murdara. Acestea patrund in urechea medie prin tubul lui Eustachio, un canal ingust ce conecteaza urechea cu cavitatea bucala.

Urmarirea recuperarii

Medicul veterinar va re-evalua urechea testoasei inainte ca plaga chirurgicala sa se inchida complet. Re-evaluari mai frecvente sunt adesea necesare atunci cand infectia afecteaza osul.

Din fericire, majoritatea testoaselor ce sufera de abces auricular raspund bine la tratamentul chirurgical si se vindeca complet. Abcesele pot recidiva atunci cand nu sunt corectate problemele ce tin de mediul de viata al animalului, precum temperatura sau aportul de vitamina A din alimentatie

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro
Web: http://www.thevets.ro/
 
 

Website https://www.facebook.com/thevets.ro