Log in
updated 9:46 PM, Jun 16, 2020 Europe/Bucharest

7 Semne ca animalul dvs de companie sufera de alergii sezoniere

Pentru milioane de oameni primavara inseamna alergii - senzatie de mancarime la nivelul fetei si ochilor, stranut, ochi rosii, curgerea nasului si o stare generala de disconfort. Animalele noastre de companie sunt la fel de sensibile la alergiile provocate de mediu, insa nu ne pot spune cum se simt. 

Alergiile de sezon sunt o problema uriasa in medicina veterinara, spun medicii veterinari. O gama alarga de alergeni pot declansa o serie intreaga de simptome. Copacii, iarba si polenul sunt categoriile mari si apoi si poluantii de mediu. Este cu adevarat dificil sa tineti animalele de companie departe de acesti alergeni de mediu. 

Deoarace aceste alergii la animalele de companie sunt atat de comune, exista sanse mari ca si cainele sau pisica ta sa sufere de acestea. Iata o lista a simptomelor pe care animalul dvs de companie le poate avea, din cauza alergiilor sezoniere. 

Scarpinatul si muscaturile

Unul din cele mai comune simptome pe care le puteti observa la animalul de companie sunt mancarimile. Alergiile sunt comune la caini iar cel mai frecvent, acestea se scarpina intens sau se musca pentru a ameliora mancarimea pielii. In alergiile intense, cainii se scarpina extrem de intens iar pielea lor este rosie si inflamata. Cel mai bun lucru pe care il poti face daca observi acest comportament la cainele tau este sa mergi cu el la medicul veterinar curant. Daca simptomele sunt doar usoare, este posibil ca o baie cu un sampon delicat special pentru catei sa ajute la alinarea temporara a mancarimilor. 

Pielea inflamata si infectata

Unul din efectele secundare ale alergiilor la animalele de companie este o infectie a pielii, care este de obicei legata de scarpinatul cronic. Spre deosebire de oameni, care au secretii oculare si senzatii de mancarime la nivelul acestora si carora le curge nasul, majoritatea animalelor de companie dezvolta piele rosie, mancarime la nivelul acestei si in mod secundar, infectii. Si desi este mai putin intalnita la pisici, infectiile pielii afecteaza si felinele, deopotriva cu cainii. Cand are loc la pisici, este un caz cu adevarat dificil. Pisicile se vor sfasia pana isi vor provoca rani pe toata suprafata corpului. Din nou, recomandarea este o vizita la medicul veterinar si o curatare a blanitei si a pielii infectate. Daca infectia are un miros urat sau daca animalul de companie este letargic, nu are pofta de mancare sau si nu isi revine in 48 de ore, este necesar sa mergeti la medicul veterinar. 

Naparlire excesiva

Un alt simptom legat de mancarimea indusa de alergie este caderea parului si naparlirtea excesiva. Medicii veterinari spun ca si aparitia matretii este un efect secundar destul de comun al alergiilor, care pot usca sever pielea si pot provoca exfolierea acesteia. Daca animalul dvs de companie se scarpina atat de intens incat a provocat caderea parului, este timpul sa mergeti la medicul veterinar. Orice stare de disconfort pe care o observati la animalul dvs de companie, este bine sa o discutati cu medicul veterinar. Exista o multime de medicamente care se elibereaza pe baza prescrptiei medicului veterinar, in urma consultatiei, pentru ameliorarea starii de sanatate a cainelui. 

Animalul de companie isi linge labutele

In timp ce pisicile isi ling adesea labutele ca o parte normala a ritualului lor de ingrijire, linsul compulsiv al labii este un semn comun al alergiilor, la caini. Specialistii spun ca si frecarea fetei este un comportament similar legat de histaminele sau substantele chimice din sistemul imunitar declansate de alergii. Cand cainii au alergii, ei elimina histaminele si le imping catre extremitatile lor, cum ar fi in zona urechilor, labelor, zonei anale si a fetei. 

Animalul de companie se linge la fund

Un alt simptom legat de reactiile la alergii este comportamentul de a se linge la fund (din nou, este mai intalnit la caini). Acest tip de comportament poate indica, de asemenea, problemei ale glandei anale. Daca animalul tau de companie se taraste cu fundul de suprafete abrazive, probabil ca simte o mancarime neplacuta. Aceste reactii sunt similare cu cele de stranut sau de lacrimare la oameni. Poate esti tentat sa oferi cainelui sau pisicii tale un medicament anti-alergii de uz uman pentru a-o calma simptomele. Insa trebuie sa stii ca acestea nu sunt recomandate la caini decat sub stricta supraveghere a medicului veterinar si la prescrptia acestuia. 

Infectiile cronice ale urechii

Infectiile la urechi sunt o problema frecventa la animalele de companie, in special la rasele de caini cu urechi clapauge, cum sunt cei houd sau cockerii spanieli. Insa, exista cazuri in care acestea se datoreaza alergiilor, mai ales in cazul cainilor care dezvolta aceste afectiuni in mod repetat. Scuturarea capului si urechile rosii si ceara in exces sunt principalii indicatori ai infectiei. Infectiile urechilor pot fi incomode si chiar dureroase pentru animalele de companie. De aceea, este extrem de important sa mergeti la medicul veterinar, de indata ce observati acest comportament la animalul dvs de companie. Orice proces de alergie este multi-factorial si este nevoie de 8 pana la 12 saptamani pentru a observa imbunatatiri. 

Probleme respiratorii

Un simptom mai putin raspandit al alergiilor pot fi problemele respiratorii, care tind sa afecteze in mod special pisicile si mai putin cainii. Potrivit specialistilor pisicile sunt mai sensibile la poluantii din mediu. Medicii veterinari o numes brosita alergica sau, mai frecvent astm felin. Semnele astmului felin ar trebui sa fie destul de evidente pentru proprietarii de animale de companie - dificultati de respiratie, tuse si respiratie suieratoare. Desi unele simptome de pe aceasta lista nu sunt la fel de urgente, problemele respiratorii trebuie verificate urgent de catre un medic veterinar, deoarece acestea pot fi legate de probleme de sanatate mai grave. 

Tratamentul alergiilor sezoniere

Daca observati oricare din aceste simptome la animalul dvs de companie, va recomandam sa mergeti cu animalul de companie la un medic veterinar pentru o consultatie si tratament. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca nu exista un tratament miraculos, insa si va trebui sa aveti rabdare pentru a vedea imbunatatiri in starea de sanatate a animalul dvs de companie. Trebuie sa stiti ca alergiile nu se vindeca, mai mult ele sunt gestionate sau tinute sub control. 

Last modified onTuesday, 03 March 2020 11:32
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Substantele alergene din mediu: polenul, puful copacilor, iarba.
  • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/7-semne-ca-animalul-dvs-de-companie-sufera-de-alergii-sezoniere layout=standard image= desc=Pentru milioane de oameni primavara inseamna alergii - senzatie de mancarime la nivelul fetei si ochilor, stranut, ochi rosii, curgerea... size=small}
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website: www.pet.veterinarul.ro