Logo
Print this page

Iguana verde, un animal de companie exotic

Desi existau la un moment dat doua subspecii de Iguana verde (Iguana iguana si Iguana rhinolopha), unica specie de iguana verde recunoscutain prezent este Iguana iguana. Acest lucru se datoreaza faptului ca exista o varietate prea mare a caracteristicilor de diferentiere pe care le manifesta iguanele, in functie de localizarea geografica a mediului de viata. Mai existasi alte specii de iguane care nu intrain categoria animalelor de companie, precum iguana marina, iguana-rinocer si iguana de stanca.

DIMENSIUNILE IGUANEI VERZI

Dimensiunile potentiale ale iguanelor verzi adulte variaza foarte mult, in functie de tara de provenienta si de conditiile in care sunt tinute. În general, iguanele adulte ating o lungime de 122 – 152 cm, ajungand uneori si la 182 cm lungime. Unele iguane de sex masculin din America de Nord ajung la o lungime de 213 cm si pot atinge o greutate de pana la 8 kg. Iguanele verzi din captivitate ating rareori lungimea de 182 cm sau mai mult.

SPERANTA DE VIATA A IGUANELOR VERZI

Iguanele verzi au o durata de viata relativ lunga, cu o speranta medie de viata cuprinsa intre 10 si 15 ani. Unii masculi pot trai pana la 20 ani, iar recordul apartine unui mascul care a trait pana la o varsta cuprinsa intre 22 si 25 ani.

CUM ARATA O IGUANA VERDE

Iguanele verzi pot fi foarte diferite ca aspect si model de culoare, in functie de zona din care provin si de mediul in care au crescut. Vorbind la modul general, iguanele verzi prezinta cozi foarte lungi, cu lungimi de pana la 3 ori mai mari decat cea a corpului. Acestea prezinta in mod constant si o gusa ca de curcan, care atarna de gatul lor. Masculii prezinta intotdeauna o gusa mai mare decat cea a femelelor.

Iguanele verzi mai prezinta si unul sau mai multi solzi mai mari, situati imediat sub orificiile lor auriculare, un gat gros si o creasta dorsala. Aceste animale se aseamana cu niste mici dragoni, iar probabil ca de aceea ele se afla printre cele mai populare reptile care sunt tinute ca animale de companie.

Pe langa faptul ca marimea crestei lor dorsale este variabila, iguanele verzi pot avea mai multe culori, de la verde inchis si maro, la nuante mai deschise de albastru, tortiu si nuante de rosu. Ele pot avea si un aspect vargat sau un tipar de culoare asimetric, insa aceste varietati de iguana sunt foarte rare.

Last modified onWednesday, 06 March 2019 10:32
logo euroveterinarian
2009 - 2018 © Revista Veterinarul FERMA & Asociatia Euroveterinarian
Toate drepturile rezervate. Copierea, distribuirea, transmiterea si folosirea neautorizata a materialelor de pe acest website sunt strict interzise fara acordul scris al Asociatiei Euroveterinarian. Responsabilitatea privind continutul materialelor revine autorilor. Toate materialele de pe acest website sunt protejate de Legea privind drepturile de autor.