Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Hranirea pisicii - ce trebuie sa stiti pentru o pisica sanatoasa

Deoarece nutritia reprezinta cheia catre sanatatea si longevitatea pisicii dvs., una dintre cele mai importante datorii ca si proprietar de pisica este aceea de a furniza animalului nutrientii necesari cresterii si mentinerii starii de sanatate. Pentru a putea face acest lucru, trebuie mai intai sa intelegeti ce necesita pisicile in dieta acestora.

Necesarul nutritional al carnivorelor prin excelenta

Pisicile sunt carnivore prin excelenta si prezinta necesitati nutritionale diferite de ale cainilor si oamenilor.

Ce inseamna carnivore prin excelenta?

Inseamna ca pisicile sunt carnivore stricte care se bazeaza pe nutrienti ce provin din tesuturi animale pentru a-si asigura necesarul nutritional specific. In habitatul lor natural, felinele sunt vanatori ce consuma prada cu continut bogat in proteina, moderat in grasimi si sarac in carbohidrati. Pisicile necesita, de asemenea, o gama larga de nutrienti, inclusiv vitamine, minerale, acizi grasi si aminoacizi. Acesti nutrienti stau la baza structurii tesuturilor corporale; sunt esentiali pentru unele reactii chimice (metabolism, catabolism); transporta substante in interiorul, in jurul si in exteriorul corpului; asigura energie pentru crestere si mentinerea starii de sanatate; asigura palatabilitate.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l retineti, despre nutrienti, mai ales vitamine si minerale, este acela ca trebuie sa ii sigurati pisicii cantitatile necesare din acestea, si nu mai mult. Este posibil sa exagerati cu vitaminele si mineralele; utilizarea suplimentelor nu numai ca nu este necesara, dar poate fi si potential periculoasa pentru sanatatea animalului dvs. Un lucru important de retinut este acela ca pisicile nu sunt nici oameni, nici caini. Datorita metabolismului unic al acestora, ceea ce este bun pentru dvs. poate fi nociv pentru pisica. Hrana de calitate pentru pisici asigura animalului o sursa adecvata de vitamine si minerale; suplimentele nu ar trebui niciodata administrate fara acordul medicului veterinar.

Alt element important pentru sanatatea generala a felinelor este apa. Aceasta ajuta la reglarea temperaturii corporale, la digestie, la eliminarea deseurilor, la lubrefierea tesuturilor si la circuitul sarurilor si al altor electroliti prin corp. Apa proaspata si curata ar trebui asigurata in permanenta pisicii.

Ce tipuri de hrana comerciala pentru pisici exista?

Hrana comerciala pentru pisici se imparte in hrana uscata, semi-umeda si umeda (sau conservata). Acestea difera prin continutul de apa, continutul de proteine, densitatea calorica, palatabilitate si digestibilitate. Diferentele sunt atribuite, in general, metodelor de procesare folosite de catre producatori.

Hrana uscata

Hrana uscata prezinta o umiditate cuprinsa intre 6-10 %. In functie de formula specifica, carnea sau derivatele din carne, carnea de pasare sau derivatele din pasare, cerealele sau derivatele din cereale, faina de peste, sursa de fibre, produsele lactate, suplimentele pe baza de vitamine si minerale sunt combinate, extrudate si deshidratate sub forma unor granule. Acestea sunt apoi combinate cu potentiatori de gust, precum grasimile animale, care le ofera palatabilitate crescuta. Principalele avantaje ale hranei uscate o reprezinta costurile reduse si posibilitatea hranirii „la discretie”. Totusi, hrana uscata poate fi mai putin palatabila pentru pisica si, in functie de tipul si calitatea ingredientelor, poate fi mai putin asimilabila decat hrana umeda. Daca folositi hrana uscata, este important sa depozitati restul de granule intr-un loc uscat si racoros si sa evitati folosirea acesteia dupa data expirarii (marcata pe ambalaj). Adesea, proprietarii de pisici cumpara cantitati mari de hrana uscata care uneori pot fi suficiente pentru 3-6 luni; de aceea, este importanta verificarea datei de expirare inainte de a oferi granule pisicii. Durata mare de depozitare poate afecta activitatea si potentialul multor vitamine si poate creste riscul rancezirii grasimilor. Depozitarea hranei uscate intr-un ambalaj inchis ermetic poate preveni deteriorarea nutrientilor si ajuta la conservarea palatabilitatii.

Hrana semi-umeda

Hrana semi-umeda contine aproximativ 35 % apa si se prezinta adesea sub forma bucatilor cubice de carne sau sub forma carnii tocate. Carnea si derivatele din carne reprezinta ingredientele principale. Acestea se combina cu faina din soia, cereale, derivate din cereale si conservanti. Preturile sunt in general medii, iar acest tip de hrana poate fi mai atractiv pentru pisici decat cea uscata. Hrana semi-umeda poate fi administrata si la discretie. Totusi, dupa deschiderea ambalajului, palatabilitatea se diminueaza si riscul de degradare creste datorita deshidratarii.

Hrana umeda

Hrana umeda pentru pisici are un continut de apa de 75 %, ceea ce face din aceasta o buna sursa nutritiva de hidratare. De obicei, este cel mai scump tip de hrana pentru pisici, dar si cel mai apreciat de catre acestea, existand sub forma multor varietati care va ajuta sa descoperiti ceea ce ii place pisicii dvs., chiar daca aceasta este foarte pretentioasa. Hrana conservata prezinta cea mai mare perioada de valabilitate daca ambalajul nu este deschis, insa ceea ce ramane din portie ar trebui refrigerat pentru a-si mentine calitatea si pentru a nu se degrada. Hrana umeda de tip Gourmet contine, in general, rinichi sau ficat, sau derivate din carne integrala, ca si ingrediente principale. Unele marci, totusi, pot fi incomplete din punct de vedere nutritional, si este important sa le cititi cu atentie eticheta, pentru a va asigura ca au valoare nutritionala.

Last modified onTuesday, 15 January 2019 10:05
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire