Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Histoplasmoza

Histoplasmoza este o infectie fungica dobandita prin inhalarea sau ingerarea ciupercii microscopice Histoplasma capsulatum.

Ce este histoplasmoza?

Aceasta prospera in solul bogat in materie fecala. Solul de sub cuibarele pasarilor si de sub cotetele puilor de gaina mai mari au fost identificate ca zone obisnuite de expunere a animalelor si omului. Ciuperca se mai dezvolta cu succes in materia organica in descompunere, precum trunchiurile vechi de copac. Un numar de oameni, impreuna cu cainii acestora, au fost infectati cu Histoplasma spp. in momentul in care acest microorganism a fost eliberat in aer in urma taierii unui vechi trunchi de copac cu drujba.

Care sunt simptomele histoplasmozei?


Histoplasmoza afecteaza cainii si pisicile. Cainee dezvolta de obicei o forma intestinala a infectiei, in timp ce pisicile dezvolta mai probabil forma respiratorie. In forma intestinala, sporii fungici se infiltreaza in peretele intestinal, cauzand inflamatie. Inflamatia interfereaza cu absorbtia normal a alimentelor din intestine, cauzand astfel diaree si scadere in greutate. In forma respiratorie a bolii, sporii de Histoplasma spp. se infiltreaza in plamani, cauzand efort respirator crescut, intoleranta la efort si tuse. Din aceste locuri de origine, componentele fungice se imprastie prin corp, ficatul, splina, limfonodurile, pielea si tesutul osos cuprinzand de obicei focarele de infectie. Febra, letargia si scaderea in greutate sunt simptome frecvente ale acestei boli. Schiopatura apare in cazul afectarii oaselor.

Ce teste sunt necesare?


Diagnosticul se face cel mai bine prin depistarea componentelor agentului patogen in tesuturile infectate prin examinarea microscopica a mostrelor de tesut din limfonoduri, maduva osoasa, ficat sau din piele. Radiografiile toracice sunt utile pentru animalele care prezinta modificari pulmonare caracteristice pentru aceasta boala. In histoplasmoza intestinala cu diaree profuza, componente ale ciupercii pot fi gasite in probele recoltate din zona anusului. Descoperirea anticorpilor serici impotriva Histoplasma este utila atunci cand rezultatul este pozitiv, insa multe animale cu histoplasmoza nu prezinta anticorpi. Un diagnostic probabil poate fi facut pe baza combinatiei de simptome, a cursului bolii si al rezultatelor de laborator, atunci cand organismul nu poate fi depistat direct.

Ce tratament exista?


Histoplasmoza este de obicei tratata cu agenti antifungici precum itraconazolul sau amfotericina B. Pentru cainii si pisicile care prezinta forma respiratorie, un medicament cu administrare orala (itraconazol) poate fi eficient. Pentru animalele care au forma intestinala a bolii si care prezinta absorbtie redusa in intestine a medicamentului administrat, administrarea intravenoasa a unui medicament precum amfotericina B este necesara pana cand absorbtia intestinala se restabileste. Cainii care prezinta forma intestinala pot ajunge la emaciere grava si pot necesita hranire intravenoasa.

Animalele cu histoplasmoza trebuie monitorizate indeaproape de-a lungul tratamentului, deoarece itraconazolul poate provoca toxicitate hepatica, iar amphotericina B poate provoca leziuni renale. Reevaluarea periodica este necesara pentru determinarea duratei tratamentului. Un tratament de trei luni sau mai mult va fi necesar pentru animalele cu histoplasmoza, iar recurenta bolii poate aparea chiar si la 25 % dintre animalele tratate.
Histoplasmoza nu este transmisa de la animale la om, insa atat oamenii cat si animalele pot contracta infectia din acelasi mediu. Proprietarii de animale trebuie sa-si avertizeze medicul in cazul in care animalele acestora sufera de histoplasmoza iar acestia sunt evaluati pentru o problema medicala necunoscuta. De cele mai multe ori, locul de origine al infectiai nu poate fi stabilit. Chiar si atunci cand este identificat, nu exista mijloace practice pentru eradicarea acestor organisme din sol. Nu exista niciun vaccin care sa protejeze impotriva histoplasmozei.

Last modified onMonday, 29 August 2016 14:16
  • Tipul de boala: Infectie fungica
  • Agentul patogen: Ciuperca Histoplasma capsulatum
  • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul