Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Herpesviroza felina (FHV-1)

Herpesviroza felina este o boala virala, infecto-conatagioasa, care afecteaza atat felinele domestice cat si pe cele exotice, avand o exprimare respiratorie cu stranut, febra, rinita, conjunctivita si cu prezenta de keratita ulcerativa. Poarta de intrare este mucoasa respiratorie (orala, nazala, conjunctivala) virusul avand un efect citolitic asupra epitelilor, aparand astfel, rinita cu stranut si jetaj sero-purulent nasal. Poate aparea si traheita alaturi de sinuzita cronica ca si sechela. Este prezenta si panoftalmia cu secretii muco-purulente si ulcere korneene. Infectiile uterine, pot la femelele gestante sa afecteze fetusii. Poate aparea si o dermatita in jurul narinelor.

Aceasta afectiune vizeaza cel mai des zonele aglomerate cu pisici (felise), infectia fiind mentinuta de purtatorii latenti, virusul fiind arborat mai ales in ganglionul trigeminal.

Cei mai afectati sunt puii de pisica, insa boala este semnalata la toate categoriile de varsta. Puii de pisica nascuti din female purtatoare se infecteaza in jurul varstei de 5 saptamani.

Simptome si tipuri  

Debutul bolii este caracterizat prin episoade de stranuturi paroxistice, blefarospasm si scurgeri oculare. Rasele brahicefalice sunt mult mai predispose la aparitia leziunilor cornetilor nazali. Este prezenta anorexia, febra, abaterea, anosmia (lipsa mirosului), avortul alaturi de mortinatalitatea neonatala. In aceasi ordine de idei apare rinita cu jetaj muco-purulent, febra (41oC), sinuzita, conjunctivita cu epifora muco-purulenta, rinita si sau sinuzita cronica cu scurgeri purulente, keratita cu ulceratii, desmetocel sau chiar panoftalmie. 

Diagnostic

Diagnosticul acestei afectiune se pune pe baza anamnezei si a consultului clinic, dublat de o evaluare paraclinica prin efectuarea unei hemo-leucograme, unei radiografii cefalice, IFA, izolare de virus din faringe sau PCR. Diagnosticul diferential ar trebui in primul rand sa se faca fata de Caliciviroza felina unde se intalneste mai putin stranut si keratita ulcerativa, unde insa de regula se regasesc ulcere bucale si pneumonie.

Tratament

Tratamentul vizeaza administrarea de fluide intravenos sau pe cale subcutantata, administrarea de hrana foarte palatabila (chiar prin plasearea unor sonde esofago–gasrtice), alaturi de antibiotice cu spectru larg, antivirale si unguente oftalmice. Se poate recurge si la vaccinare conjunctivala cu vaccine FHV-1 intranazal pentru ameliorarea keratitei cornice. 

Prevenire

Singura forma eficace de prevenire este imunizarea pasiva prin administrarea de vaccinuri vi atenuate sau inactivate, incepand cu varsta de 6 saptamani, in cazurile in care se impune (felise), sau 9 saptamani cu rapeluri la 3-4 saptamani, pana la varsta de 16 saptamani, apoi cu rapel la 1 an de la ultima administrare. Dupa aceasta schema de vaccinare se pot face rapeluri din 3 in 3 ani.

Intarcarea puilor inainte de varsta de 5 saptamani si izolarea lor de alte pisici poate deasemenea sa reduca presiunea epidemioloigca a bolii. 

Note personale

Ca si in cazul Calicivirozei si a Parvovirozei feline, natura infecto-contagioasa a bolii nu trebuie neglijata. Singura metoda eficienta de preventie o reprezinta vaccinarea. Exista conceptul vaccinurilor de baza in care sunt incluse trei tulpini virale, precum cele ale herpesvirozei (FHV-1), ale calicivirozei (FCV) si ale parvovirozei feline (FPV).

Respectand protocolul rapelurilor lunare pana la varsta de 16 saptamani, urmate de un rapel peste 1 an de la utlima administrare a vaccinurilor, pacientii sunt virtual imuni pentru toata durata vietii. Totusi, pentru a reimprospata memoria imunologica, se fac rapeluri din 3 in 3 ani cu aceleasi tulpini de baza.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/herpesviroza-felina-fhv-1 layout=standard image= desc=Herpesviroza felina este o boala virala, infecto-conatagioasa, care afecteaza atat felinele domestice cat si pe cele exotice, avand o exprimare... size=small}
Iosif Vasiu

Iosif VASIU, DVM &PhD Student

Department of Infectious Disease
University of Agricultural Science
and Veterinary Medicine Cluj Napoca
Faculty of Veterinary Medicine