Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Ce reprezinta imposibilitatea de a sta in picioare?

Poate fi foarte ingrijorator si inspaimantator sa observati ca, dintr-o data, cainelui dvs. incep sa ii slabeasca picioarele iar acesta isi pierde capacitatea de a sta in picioare.  Acest proces se poate instala in mod natural, odata cu varsta, sau poate fi cauzat de catre un accident sau de o boala. Unele dintre cauzele frecvente sunt urmatoarele:

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Herpesviroza canina (CHV)

Herpesviroza canina este o boala infectioasa virala, rara, care afecteaza puii mai mici de 3 saptamani, ce se treduce printr-o mortalitate crescuta. La adulti se poate manifesta prin conjunctivita sau chiar cu instalarea keratitei. De aceasta maladie pot fi afectati si lupii sau coiotii.

Acest virus este de obicei latent, mai ales in ganglionul trigeminal, putand fi excretat prin secretiile nazale in conditii de stres (inclusiv admninistrarea de corticosteroizi). Puii sunt mai grav afectati din cauza termoreglarii deficitare alaturi de un sistem imunitar imatur. Rareori s-auinregistrat cazuri la puii cu varste de peste 3 saptamani. Puii se infecteazain momentul nasterii prin contactul cu mucoasa vaginala a catelei deja purtatoare. Femelele negestante adesea prezinta infectii subclinice nazofaringiene sau genitale.

Infectiile transplacentare in timpul ultimelor 3-4 saptamani de gestatie se pot solda cu moarte fetala prin mumificari, avorturi, pui neviabili sau mortinatalitate. Infectiile genitale localizate pot aparea la ambele sexe.

Simptome si tipuri

De regula sunt raportate pierderi ale puilorintre zilele 9-14 postpartum. Moartea subita poate fi prezenta de la prima zi postpartum pana la ziua 30. Nu exista predilectie de rasa,insa este mai des raportata la exemplarele pure. La neonatali, perioada de incubatie este cuprinsaintre 4-6 zile, cu un debut brusc si moarte dupa 12-36 ore. Unele exemplare pot face forma apoplectica (fulgeratoare) tradusa prin moarte subita. Unele exemplare cu o forma mai usoara de boala, reusesc sa supravietuiasca,insa raman cu sechele (ataxie, sindrom vestibular sau cecitate).

Cele mai des intalnite semne clinice sunt dispneea, jetajul muco-purulent, anorexia, scaunul galben-verzui si plansetele puilor alaturate semnelor nervoase si hemoragiilor de la nivelul mucoaselor. Puii trecuti prin boala prezinta adesea cofoza (surditate), cecitate (orbire periferica), encefalopatie sau leziuni renale.

Femelele mature prezinta la nivelul mucoasei vaginale leziuni limfo-foliculare sau hemoragice. La cainii maturi, infectiile cu acest virus sunt adesea cauza conjunctivitei sau a keratoconjuctivitei.

Diagnostic

Examenul hematologic si cel serologic nu prezinta semnificatie clinica. Cea mai sigura metoda de confirmare este examenul histopatologic prin evidentierea focarelor diseminate de necroza si hemoragii atat la nivelul organelor parenchimatoase, cat si la nivel intestinal si ganglionar. Se poate folosi tehnica Real time PCR cat si imunohistochimia pentru izolarea virala din organe. Diagnosticul diferential ar trebui efectuat fata de alte cauze care pot provoca mortinatalitate precum cauze bacteriene, parazitare sau virale. 

Tratament

Din pacate, tratamentul in asftel de conditii nu este recomandat. Pana la ora actuala, terapia cu antivirale nu a dat rezultate. Totusi, administrarea de ser de la o catea trecuta prin boala poata fi utilain reducerea mortalitatii puilor, inainte de debutul bolii.

Prevenire

In momentul de fata, nu exista disponibil pe piata vaccinuri care sa previna aceasta manifestare morbida. Totusi, de la catele trecute prin boala se pot obtine cuiburi sanatoase din fatarile ulterioare.

Catelele gestante trebuie izolatein momentul introducerii lorin canise. Exemplarele adulte elimina tulpini virale latente prin secretiile nazale timp de 1-2 saptamani dupa contactul cu exemplarele nou introdusein canise. Folosirea de madicamente imunosupresive pot reactiva aceste tulpini virale latente, provocand leziuni oculare (conjunctivita, keratita).

Last modified onMonday, 04 November 2019 17:05
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/herpesviroza-canina-chv layout=standard image= desc=Herpesviroza canina este o boala infectioasa virala, rara, care afecteaza puii mai mici de 3 saptamani, ce se treduce printr-o... size=small}
Iosif Vasiu

Iosif VASIU, DVM &PhD Student

Department of Infectious Disease
University of Agricultural Science
and Veterinary Medicine Cluj Napoca
Faculty of Veterinary Medicine