Logo
Print this page

Fracturile osoase la caini

Cele mai multe fracturi sunt cauzate de accidentele auto si de caderile de la inaltime. Oasele cel mai frecvent afectate sunt femurul, pelvisul, craniul, maxilarul si coloana vertebrala. Fracturile sunt clasificate ca fiind deschise sau inchise. Intr-o fractura deschisa (de asemenea, numit o fractura compusa), printr-o rana osul este expus la exterior. Deseori osul este vazut iesind prin piele. Aceste fracturi sunt contaminate cu murdarie si implicit cu bacterii, astfel, sunt insotite de o rata ridicata a infectiei osoase.

 

Semnele unei fracturi osoase includ durere, inflamatie, incapacitatea de a suporta greutate si deformarea cu scurtarea piciorului afectat.

Tratament

Leziunile ce produc fracturi pot provoca, de asemenea, soc, pierderi de sange, si traumatisme la nivelul organelor interne. Managementul socului in astfel de situatii are prioritate fata de tratamentul strict al fracturii. Un caine aflat in durere este adeseori necooperant si poate musca auto-aparandu-se. Se vor lua masuri de precautie pentru a evita muscatura. Daca este necesar, se va pune botnita. Fracturile ar trebui sa fie acoperite cu un pansament steril, folosind mai multe tampoane de tifon. In cazul in care nu aveti disponibile pansamente de tifon, se acopera rana cu o carpa curata sau un prosop si se bandajeaza. In cazul in care sangerarea continua, faceti presiune pe locul sangerarii.

Imobilizarea fracturii amelioreaza atat durerea mare si previne socul si lezarea mai profunda a tesutului, in timp ce cainele este transportat la cabinetul veterinar.

Decizia de a se pune atela se bazeaza pe o serie de factori, inclusiv severitatea si localizarea leziunii, timpul necesar pentru a obtine ajutor profesional, prezenta altor leziuni, precum si disponibilitatea materialelor. Retineti ca, pozitia cifozata necorespunzatoare poate provoca mai mult rau decat bine. Nu incercati sa puneti atela in cazul in care cainele opune rezista.
Aplicati atela in pozitia in care ati gasit membrul. Nu incercati sa indreptati un picior stramb.

O atela eficienta este una ce traverseaza articulatiile de deasupra si dedesubtul fracturii. In cazul in care fractura este sub genunchi sau cot, se pot utiliza o revista sau o bucata de carton gros in jurul piciorului. O rola de carton, cum ar fi cea de la prosoapele de hartie sau hartie igienica, poate functiona bine daca se taie in partea superioara. Atela astfel confectionata se taie de la nivelul degetelor de la picioare pana la un punct de deasupra genunchiului sau a cotului. Tineti atela in loc prin infasurarea acestuia cu o rola de tifon, o cravata sau o banda. Nu infasurati prea strans.

Fracturile de deasupra cotului si a genunchiului sunt dificil de remediat cu atela. Cel mai bun mod de a preveni deteriorarea in continuare a fracturii este de a pastra cainele linistit cat este posibil.

Cainii in stare de soc ar trebui sa fie transportati in pozitie culcata, fie pe o suprafata plana sau intr-o targa tip hamac, pentru a facilita respiratia si pentru a preveni o scadere a tensiunii arteriale. Leziunile de la nivelul capului si leziunile coloanei vertebrale necesita o manipulare si un transport special.

Fracturile, in care capetele oaselor sunt in unghiuri sau departe unul de altul trebuie sa fie reduse sub anestezie generala de catre un medic veterinar, pentru a aduce capetele impreuna si a realinia osul. Aceasta se realizeaza prin tragerea piciorului pentru a contracara fortele musculare care provoaca deplasarea acestora. Odata redusa fractura, pozitia oaselor trebuie mentinuta. De cele mai multe ori la cainii cu fracturi deasupra genunchiului sau a cotului, pozitia corecta este obtinuta cu suruburi, placi de metal, in timp ce fracturile sub nivelul genunchiului sau a cotului sunt imobilizate cu atele si ghips. Fracturile care implica articulatiile necesita, de obicei, o interventie chirurgicala deschisa si redresarea acestora cu ace, suruburi si sarma.

Fracturile maxilarului determina malpozitia dintilor. Maxilarul trebuie sa fie ajustat impreuna cu dintii cu fir pentru a mentine pozitia corecta pana cand vindecarea este completa.

Fracturile craniene cu infundare necesita o interventie chirurgicala pentru a ridica fragmentele osoase ce comprima tesutul cerebral

Last modified onTuesday, 26 February 2019 21:14
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

logo euroveterinarian
2009 - 2018 © Revista Veterinarul FERMA & Asociatia Euroveterinarian
Toate drepturile rezervate. Copierea, distribuirea, transmiterea si folosirea neautorizata a materialelor de pe acest website sunt strict interzise fara acordul scris al Asociatiei Euroveterinarian. Responsabilitatea privind continutul materialelor revine autorilor. Toate materialele de pe acest website sunt protejate de Legea privind drepturile de autor.