Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Doberman Pinscher, un caine inteligent si loial

Desi Dobermanul are reputatia unui caine istet si chiar rau, fanii sai devotati il considera cel mai iubitor si mai loial dintre animalele de companie. Credeti sau nu, un Doberman este un caine stabil, prietenos – doar daca nu ii amenintati familia.

Desi el are reputatia unui caine iscusit si chiar rau, fanii sai devotati il considera cel mai iubitor si mai loial dintre animalele de companie. Si nu, „loial” nu este un eufemism pentru „el isi iubeste doar stapanul”. Este adevarat, legatura puternica dintre caine si om este cea care sta la baza popularitatii Dobermanului. Credeti sau nu, un Doberman este un caine stabil, prietenos – doar daca nu ii amenintati familia.

Dar reputatia nefavorabila nu este in intregime nemeritata. Problemele de sanatate si de temperament devin o problema serioasa ale rasei si continua sa afecteze cainii usor crescuti pe care ii gasiti in magazinele de animale, la vanzatorii de pe internet si la multe dintre canisele care au reclama in magazine.

Daca va doriti Dobermanul viselor dvs., ferm, protector si inteligent, trebuie sa fiti pregatit sa il gasiti. Un Doberman este potrivit pentru dvs. daca sunteti pregatit sa oferiti un dresaj consecvent si corect si sa ii oferiti mult exercitiu pentru inteligenta lui. Si nu trebuie sa subestimati acea inteligenta: Dobermanul este printre rasele cu exemplarele cele mai inteligente si una ai caror proprietari trebuie sa ofere suficienta atentie pentru a nu se trezi depasiti. Daca va asteptati ca Dobermanul sa isi petreaca zilele in curte si dupa-amiezile in compania dvs. in timp ce jucati jocuri video, mai bine va pregatiti pentru un caine care latra, care este plictisit, distructiv, si companionul devotat si cuminte pe care ati crezut ca il aduceti acasa.

Dezvoltat ca si caine de paza, Dobermanul are o abilitate inascuta nu doar de a-si proteja familia ci si de a anticipa pericolele. Datorita faptului ca este foarte inteligent, el nu greseste deseori, dar daca Dobermanul nu este socializat si dresat pentru a se comporta corespunzator in jurul strainilor, el ar putea exprima o suspiciune excesiva asupra musafirilor din casa –suspiciune care se poate transforma in agresivitate. Multi oameni isi doresc un Doberman pentru protectie, dar aproape nimeni nu are nevoie de un caine dresat pentru protectie – majoritatea oamenilor sau familiilor au nevoie de un caine de paza si intimidare. Reputatia Dobermanului, inteligenta, abilitatile instictive de a evalua pericolele si loialitatatea sa si protectivitatea inascuta fata de familia sa sunt tot ceea ce este necesar pentru a atinge acele scopuri, deci nu va luati un „caine de protectie dresat” de care nu aveti nevoie si probabil nu il puteti stapani. Un Doberman bine rescut, bine dresat si socializat corespunzator care traieste cu familia sa, o va proteja ca si parte a naturii sale.

Una din frazele cheie este ca „el traieste cu familia sa”. In timp ce unii Dobermani sunt crescuti cu succes in canise, acestia sunt caini de lucru care au cerinte si sarcini interesante, pentru stimularea mentala si fizica pe care cainii o necesita.

Daca Dobermanul dvs. este un animal de familie, el trebuie sa locuiasca in interior cu familia dvs. In caz contrar, el se va simti singur, plictisit si va fi distructiv – si mai mult decat atat, nu va va proteja. Daca impartiti casa cu un Doberman, veti descoperi ca poate fi usor de ingrijit. Trebuie doar sa ii taiati ghearele, sa ii mentineti corpul suplu si sa il periati saptamanal pentru a-i tine caderea parului la un nivel minim. Fiind un caine de paza, Dobermanul poate latra, deci ajutati-l pe al dvs. sa isi dezvolte comportamentul adecvat de latrat atunci cand este tanar, astfel incat sa nu devina o problema mai tarziu. In timp ce majoritatea oamenilor sunt familiarizati doar cu Dobermanul negru cu semne ruginii, Dobermanii au mai multe culori de fapt: negru cu semne ruginii, albastru (de fapt gri) cu semne ruginii, diverse nuante de maro-roscat cu semne ruginii si culoare bej deschis numita „Isabella”, care are de asemenea semne ruginii. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca Dobermanii albi sau crem sunt mutatii genetice care sunt asociate cu probleme severe de sanatate; ei nu sunt o raritate scumpa pe care unii oameni vor incerca sa ii vanda. Nu exista niciun test pentru gena albinoasa, dar crescatorii buni fac tot ce le sta in putinta pentru a evita producerea Dobermanilor albinosi. Evitati acesti caini si crescatorii care ii produc pentru a-i vinde.

Alte aspecte pe scurt despre Doberman

Doberman-ul este originar din Germania, creat de un colector de taxe Louis Dobermann pentru fi atat el cat si taxele colectate sigure, pazite de hoti. In anii 1950, mult inainte de aparitia competiilor de agilitate, Echipa Doberman Drill a incantat audienta cu trasaturile lor spectaculoase. Astazi, rasa este foarte competitiva in ceea ce priveste testele de ascultare si agilitate precum si alte sporturi si activitati ale cainilor. Dobermanul care este crescut cu copii si cu alte animale va oferi protectie acestora si va fi un companion bun pentru copii Primul Doberman care a castigat premiul cu calificativul „cel mai bun” la competitia de la Westminster a fost Ch. Ferry v Raufelsen of Giralda in anul 1939. El a fost urmat de nepotul sau, Ch. Rancho Dobe’s Storm, care castigat in anii 1952 si 1953 si mai recent Ch. Royal Tudor Wild as the Wind in anul 1989.

Istoricul rasei Doberman

Colectorul de taxe Louis Dobermann avea nevoie de un caine de paza pentru a-si tine in siguranta banii pe care ii transporta. Pentru a crea un caine de paza inteligent, de incredere, pe care el il avea deja in minte, a incrucisat cainii ciobanesti cu par scurt cu Rottweilerii, Terierii negri si bej si Pinscherii germani. Cainii subtiri precum ogarul englez si prepelicarul de Weimar ar putea face parte din aceasta „reteta”. In scurta vreme, el a produs caini de un anumit tip.

Primul Doberman Pinscher, dupa cum a devenit cunoscut, a fost observat la un concurs pentru caini din Erfurt, Germania, in anul 1897. Trei ani mai tarziu, rasa a primit recunoasterea oficiala ca si rasa germana. Clubul de Canisa American a inregistrat primul Doberman in anul 1908, iar Clubul American al Doberman Prinscher-ului a fost format in anul 1921. Pe parcursul istoriei, Dobermanii si-au creat un nume propriu, ca si caini de politie si caini militari. Pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Corpul Marin al Statelor Unite a utilizat Dobermanii ca mesageri, cercetasi si santinele. Pe parcursul eliberarii insulei Guam, 25 de caini de marina au murit. Dobermanii sunt observati in arhivele bataliei de la Okinawa, unul dintre cele mai sangeroase conflicte din istoria Americii. In anul 1994, o statuie memoriala din bronz cu un Doberman, realizata de catre United Doberman Club, a fost ridicata in Guam. Statuia este numita „Always Faithful” („Mereu credincios”). In anul 2001 cand turnurile World Trade Center s-au prabusit, Dobermanii de cautare si salvare au cautat supravietuitorii pana la nivelul zero al solului. Dobermanul inca are o reputatie infricosatoare, dar secretul care l-a facut una dintre cele mai populare rase AKC pe parcursul anilor este devotamentul si iubirea fata de familie. Nu este de mirare ca Dobermanul este pe locul 14 in registrele AKC.

Temperamentul si personalitatea unui Doberman

Calitatile Dobermanului de inteligenta, de dresaj facil si de curaj l-au facut capabil sa realizeze multe roluri diferite, de la caine de politie sau militar la caine protector al familiei si prieten. Dobermanul ideal este energic, atent, determinat, alert si ascultator, niciodata rusinos sau rautacios. Acest temperament si relatia cu oamenii apare doar cand Dobermanul traieste aproape cu familia sa, astfel incat poate construi o legatura bazata pe loialitate, pentru care este faimos. Un Doberman care este lasat afara in curte singur nu va deveni un caine iubitor, protector, ci un caine infricosator care este agresiv cu oricine, inclusiv cu familia sa. Nu faceti acest lucru cu niciun caine. Cand un Doberman este iubit, socializat si dresat, nu exista un companion mai placut decat acesta.

Dobermanul perfect nu vine gata format de la crescator. Orice caine, indiferent cat de placut este, poate dezvolta comportamentul de latrat, sapat, lupte si alte comportante nedorite daca el este plictisit, nu este dresat si este nesupravegheat. Si orice caine poate fi o provocare pe parcursul adolescentei. Incepeti sa va dresati cainele din ziua in care il aduceti acasa. Chiar si la opt saptamani, el este capabil sa absoarba orice il invatati. Nu asteptati pana cand are varsta de 6 luni pentru a incepe antrenamentul, in caz contrar veti avea de a face cu un caine mult mai incapatanat. Daca este posibil, duceti-l la un curs de dresaj pana cand are varsta de 10-12 saptamani si socializati-l mult.

Totusi, trebuie sa fiti constient ca multe clase de dresaj solicita ca anumite vaccinuri (precum cel de tuse de canisa) sa fie la zi si multi medici veterinari recomanda expunerea limitata fata de alti caini si locurile publice pana cand vaccinurile (inclusiv rabia, distemper si parvovirus) sunt complete. In locul unui dresaj formal, puteti incepe sa va dresati cainele acasa si sa il socializati printre membrii familiei si prieteni pana cand vaccinurile sunt complete. Discutati cu crescatorul, descrieti-i exact ce cautati la un caine si cereti-i ajutorul in alegearea cainelui. Crescatorii isi vad cainii zilnic si pot face recomandari corespunzatoare odata ce stiu cate ceva despre personalitatea si stilul dvs. de viata. Indiferent de ceea ce cautati la un Doberman, alegeti un caine ai carui parinti au personalitati placute si care au fost bine socializati de catre crescator de la nastere.

Ce trebuie sa stiti despre sanatatea cainilor din rasa Doberman

Toti cainii de rasa pura au potentialul de a dezvolta probleme genetice de sanatate, la fel cum toti oamenii au potentialul de a mosteni anumite boli. Fugiti de orice crescator care va spune ca nu ofera o garantie a sanatatii puilor sau care va spune ca rasa este 100% sanatoasa si ca nu are probleme cunoscute, ori ca puii sunt izolati de partea principala a casei din motive de sanatate. Un crescator cu reputatie va fi onest si deschis cu privire la problemele de sanatate ale rasei si ale incidentei cu care acestea apar in liniile lui.

Una dintre cele mai serioase probleme de sanatate legate de rasa la Dobermani este cardiomiopatia, care cauzeaza marirea in volum a inimii. Un examen anual al cordului este esential pentru depistarea timpurie a afectiunii si niciun caine cu cardiomiopatie nu ar trebuie imperecheat. Si nu ar trebui imperecheat niciun Doberman care nu are o examinare amanuntita a cordului, realizata de catre un cardiolog specializat. Realitatea trista totusi, este ca un caine care are rezultate bune la teste intr-o zi, poate a doua zi sa dezvolte boala, iar puii din parinti care nu dezvolta boala, pot totusi sa o dezvolte.

O alta afectiune a rasei Doberman ce are legatura cu rasa este instabilitatea vertebrala cervicala (CVI), des numita sindromul Wobbler. Este cauzata de o malformatie a vertebrei de la nivelul gatului care conduce la exercitarea presiunii asupra coloanei vertebrale si conduce la slabirea si lipsa coordonarii trenului posterior si uneori la paralizia completa. Simptomele pot fi gestionate la un anumit nivel la cainii care nu sunt sever afectati si unii dintre acestia pot beneficia de o oarecare ameliorare cu ajutorul interventiei chirurgicale, dar rezultatul este departe de a fi unul sigur. In timp ce CVI este crezut a fi genetic, nu exista niciun test pentru aceasta afectiune. Dobermanii sunt de asemenea predispusi la tulburarea de sangerare cunoscuta ca si boala Willebrand, precum si ca hipoadrenocorticism sau boala Addison.

Nu toate aceste afectiuni pot fi detectate la un caine aflat in crestere si este imposibil de prezis daca un animal va fi indemn fata de aceste maladii, motiv pentru care trebuie sa gasiti un crescator cu reputatie care este dedicat cresterii animalelor sanatoase. Ei ar trebui capabili sa ofere o certificare a faptului ca parintii cainelui (si bunicii) au fost testati pentru defectele comune si au fost dati sanatosi spre reproductie. Aici intervin registrele de sanatate. Crescatorii trebuie sa aiba toate rezultatele testelor, indiferent daca sunt pozitive sau negative.

Dacă un crescator va spune ca nu necesita acele teste deoarece el nu a avut probleme in liniile sale, sau ca exemplarele au fost verificate de veterinar atunci ar trebui sa mergeti sa gasiti un crescator care este mai riguros cu testarea genetica. Crescatorii atenti isi testeaza cainii de reproductie pentru bolile genetice si ii imperecheaza doar pe cei sanatosi si pe cei care arata cel mai bine, dar uneori Mama Natura are alte idei si un caine dezvolta una din aceste boli in ciuda practicilor bune de crestere. Progresele din medicina veterinara presupun faptul ca in majoritatea cazurilor cainii pot avea o viata buna in continuare. Daca va luati un caine, intrebati crescatorul despre varstele cainilor din liniile sale si motivul decesului acestora.

Nu fiecare Doberman care merge la medicul veterinar, are o problema genetica. Dobermanii sunt mult mai susceptibili fata de alte rase la balonare, o afectiune in care stomacul se umple cu aer. Aceasta afectiune poate deveni o afectiune severa, numita torsiune gastrica, daca stomacul se rasuceste in jurul propriului ax, intrerupand fluxul sangvin. Torsiunea gastrica, sau volvulusul de dilatatie gastrica, apare brusc si un caine care era bine acum un minut, cateva ore mai tarziu poate fi mort.

Observati simptomele precum nelinistea si mersul continuu, salivarea, mucoase palide si linsul buzelor, incercarea de a varsa fara a exprima nicio cantitate de lichid si semne ale durerii. Torsiunea gastrica necesita interventia chirurgicala veterinara imediata si majoritatea cainilor care sunt balonati se vor balona din nou. Acest lucru inseamna ca este recomandat sa se opteze pentru procedura cunoscuta ca si „prinderea stomacului”, care va preveni rasucirea stomacului in viitor. Aceasta procedura poate de asemenea sa fie realizata ca si masura preventiva. Tineti minte ca dupa ce ati adus un caine in casa, dvs. aveti puterea de a-l proteja de una din cele mai comune probleme de sanatate: obezitatea. Mentinerea unui Doberman la o greutate adecvata este una din cele mai usoare cai de a-i prelungi viata. Faceti tot ce va sta in putinta pentru a va asigura ca aveti un caine sanatos pe viata.

Bazele toaletarii unui Doberman

Toaletarea este o adiere. Periati Doberman-ul cu o perie de tesalat sau cu o perie tip manusa saptamanal, sau pur si simplu faceti acest procedeu cu un prosop umed. In zilele in care necesita o baie, utilizati un sampon pentru caini, nu un produs pentru oameni. Clatiti bine si lasati-l sa se scuture sau uscati-l cu un prosop. Dobermanul naparleste moderat. Perierea regulata va ajuta la mentinerea curateniei sale dar si a casei.

La fel ca oricare caine, perierea inainte de o baie ajuta la eliminarea parului mort, ceea ce reduce parul care naparleste. Aspiratorul va functiona mai mult daca periati Dobermanul regulat. Restul reprezinta o ingrijire de baza. Taiati ghearele la nevoie, de obicei la fiecare cateva saptamani. Periati dintii pentru o sanatate generala si o respiratie proaspata.

Last modified onMonday, 17 September 2018 16:55
 • Grupa: Caini tip Pincher, Schnautzer, Molossoizi, Caini de munte, si Ciobanesti elvetieni - grupa caini
 • Talia: Mari
 • Greutate: Femela 25 – 35 kg, Mascul 30 – 40 kg
 • Inaltime: Femela 63 – 70 cm, Mascul 64 – 71 cm
 • Energie: Ei dau dovada de vitalitate, o foarte buna energie, loialitate si fac dovada unei agilitati deosebite.
 • Activitate: Necesita socializare, dresaj, exercitii.
 • Afectiune: Este fidel familiei dar mai ales unei persoane. Este reticent fata de persoanele straine si nu prea rabdator cu copiii.
 • Dresaj: Acest caine are nevoie de o persoana cu experienta in dresajul cainilor. Dresajul trebuie sa fie bland, dar ferm fara sa fie dur si nu trebuie fortat de la varsta prea frageda.
 • Prietenie cu straini: Rezervat fata de straini
 • Prietenie cu alte animale: Trebuie socializat de mic pentru a se intelege cu alte animale din gospodarie si cu alti caini.
 • Paza, protectie: Este un excelent caine de paza si aparare, un companion de incredere ce inspira siguranta
 • Ingrijire: Blana acestui caine nu necesita prea multa ingrijire.
 • Speranta de viata: Intre 10 – 13 ani