Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Disfunctia cognitiva la pisicile in varsta

Pe masura ce pisicile imbatranesc, asemeni oamenilor, acestea devin susceptibile pentru diverse boli asociate cu varsta inaintata. Pe masura ce trec anii, functia organelor interne ale acestora se depreciaza tot mai mult, iar eficienta sistemului lor imunitar scade in mod natural. Conform ultimelor cifre de recensamant obtinute de catre Asociatia Medicilor Veterinari din America (AVMA), pe teritoriul Statelor Unite existain prezent aproximativ 82 de milioane de pisici, fata de 71 de milioane, in 2001.

Un motiv important al cresterii numarului acestora deriva din faptul ca tot mai multi oameni au acceptat pisici in jurul casei. Dar o influenta in aceasta crestere dramatica a avut-o si faptul ca pisicile din ziua de astazi traiesc mai mult decat in trecut.

Ca si rezultat al imbunatatirii intretinerii pisicilor, al alimentatiei corecte, al dezvoltarii domeniului veterinar si asa mai departe, nu este neobisnuit ca o pisica sa ajunga pana la varsta de 20-21 ani (echivalentul a 96-100 ani umani). Exista, totusi, si un revers al medaliei. Pe masura ce pisicile imbatranesc, asemeni oamenilor, acestea devin susceptibile pentru diverse boli asociate cu varsta inaintata. Pe masura ce trec anii, functia organelor interne ale acestora se depreciaza tot mai mult, iar eficienta sistemului lor imunitar scade in mod natural.

Printre cele mai ingrijoratoare si mai derutante probleme de sanatate legate de varsta, o reprezinta disfunctia cognitiva, o boala cu evolutie progresiva si complicata, ale carei simptome se aseamana cu cele ale oamenilor ce sufera de Alzheimer si de dementa senila.

Semnele comportamentale ale disfunctiei cognitive tind sa devina evidente la pisicile cu varste ce depasesc 10 ani.

Simptomele includ:

 

 • dezorientare spatiala,
 • rataciri pe teritorii departate de casa,
 • lipsa interesului pentru joaca,
 • somn excesiv,
 • perturbarea ciclurilor somn/veghe,
 • perioade lungi de privire in gol,
 • indiferenta fata de hrana si apa, urinare si defecare in afara litierei si
 • episoade frecvente de vocalizare nejustificata, in timpul noptii.

O parte din comportamentul bizar pate fi justificat prin impactul progresiv al bolii care se agraveaza treptat, pe masura ce animalul imbatraneste, sau prin afectiunile comune ale animalelor in varsta.

 • De exemplu, durerea cauzata de artrita se poate intensifica de-a lungul anilor, cauzand degradarea treptata a abilitatilor fizice ale unei pisici candva atletice.
 • Insuficienta renala poate influenta comportamentul legat de folosirea litierei, prin urinare excesiva si imbibare rapida a substratului din litiera, ceea ce determina majoritatea pisicilor sa gaseasca solutii alternative pentru locul de urinare sau defecare.
 • Artrita poate, de asemenea, sa afecteze capacitatea animalului de a urca in litiera la timp.
 • Vocalizarile din timpul noptii sunt relativ frecvente la pisicile suferinde de hipertiroidism sau hipertensiune arteriala, care poate declansa detasare retiniana si orbire, ceea ce duce la anxietate si confuzie.
 • Parodontoza progresiva dureroasa poate descuraja pisica sa se hraneasca cu acelasi entuziasm ca in tinerete.

Semnele de disfunctie cognitiva pot fi explicate si prin deteriorarea neurologica, conform prof. univ. dr. Alexander de Lahunta, profesor emerit la catedra de anatomie de la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Cornell. „Daca examinez o pisica, iar aceasta se comporta ca si cum ar trai intr-o lume proprie, nu raspunde la comenzile mele, paseste in cerc sau se izoleaza intr-un colt al camerei, atunci consider ca acest comportament se datoreaza unei afectiuni a prozencefalului", sustine acesta.

Prozencefalul include cea mai mare portiune a creierului, cerebelul. Aceasta zona a creierului controleaza raspunsul animalului la stimulii din mediu proveniti pe cale vizualasi auditiva, precum si functiile vitale ale somnului si hranirii. Comportamentul anormal declansat din acea parte a creierului poate fi cauzat de o varietate de afectiuni, precum inflamatia tisulara, tumorile, traumatismele sau bolile metabolice.

Daca imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) si analiza lichidului cerebrospinal nu depisteaza leziuni anatomice ale creierului, atunci problema este una dintre acelea care necesita cel mai bine interventia unui etolog veterinar sau a unui psihiatru veterinar, explica prof. univ. dr. Alexander de Lahunta. Dupa ce sunt excluse alte afectiuni potential cauzatoare, precum hipertiroidismul sau insuficienta renala, medicul veterinar poate prescrie un anxiolitic, precum fluoxetina, pentru a calma unele simptome alarmante ale disfunctiei cognitive (un medicament denumit L-deprenyl s-a dovedit eficient pentru imbunatatirea functiei cerebrale la caini, insa nu a fost inca aprobat pentru administrarea la pisici).

Specialistii in comportamentul animalelor sustin faptul ca posesorii de pisici pot juca un rol semnificativ in incetinirea progresiei senilitatii feline si a dizabilitatilor ce o acompaniaza. Cateva sugestii in acest scop ar fi: hranirea pisicilor in varsta cu alimente bogate in vitamina E si antioxidanti, substante despre care se stie caintarzie efectele imbatranirii; evitarea aducerii in casa a unui alt animal a carui prezenta ar putea fi stresanta pentru pisica; avand grija ca litierele sa fie foarte accesibile, cu laturi joase, pentru acces facil. Daca pisica geriatrica prezinta dificultati in a urca sau a cobori scarile, asigurati-i rampe acolo unde are nevoie. Si nu uitati sa duceti animalul la medicul veterinar pentru controlale de rutina, astfel incat problemele de sanatate sa fie identificate in stadii timpurii, atunci cand inca sunt tratabile.

 

Last modified onSaturday, 12 January 2019 11:26
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul