Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Am gasit un pui de pisica. Acum ce fac? Dezvoltarea pisoilor de la nastere la o luna

Pisoii se dezvolta foarte repede si devin pisici mature inainte sa iti dai seama. Maturizarea care are loc in timpul primelor sase luni de viata, ale unui pisoi, se refera la corespondenta primilor 15 ani din viata ai unui om. De la nastere pana la sase luni, un pisoi se schimba de la un nou-nascut la un animal matur din punct de vedere sexual.

Pisoii par sa aiba doua viteze: putere maxima si oprire completa. Ei par sa aiba energie fara sfarsit, iar apoi se lovesc de un somn foarte profund. Sa achizitionezi/adopti un pisoi aduce un munte de distractie, dar daca sunteti un proprietar de pisica pentru prima data, este posibil sa aveti intrebari cu privire la ceea ce este un comportament normal. Ştiind la ce trebuie sa va asteptati, in ceea ce priveste dezvoltarea pisoiului, este de ajutor pentru a putea lucra la dezvoltarea pisicii in mod corespunzator si sa puteti fi in masura sa interveniti in cazul in care comportamentele va scapa de sub control. Aveti cele mai mari sanse sa modelati pisoiul intr-un animal de companie perfect, mai ales cat acesta este inca la o varsta frageda . 

De la nastere la o luna 

Pe parcursul acestei perioade un pisoi se dezvolta, mai intai fiind dependent de mama lui, in ceea ce priveste nevoia de hrana, caldura si stimularea reflexelor de urinare si defecar , pentru ca mai apoi sa fie capabil sa se ocupe de aceste lucruri pe cont propriu. Pisoii nou-nascuti nu pot vedea si nici auzi, dar pot mirosi si au receptori de atingere pe fetele lor, care sa le permita se cuibareasca in corpul calduros al mamei lor. 

Adoptarea unui pisoi orfan

Daca ati gasit un pisoi nou-nascut orfan, va trebui sa indepliniti sarcinile pe care pisica mama le-ar fi efectuat. Aceste atributii includ sa il adapostiti la un loc calduros si in conditii de siguranta, sa-l hraniti cu lapte potrivit  dintr-o sticla cu tetina de biberon. Pisoii nu sunt in masura sa elimine pe cont propriu materiile fecale, pana la varsta de aproximativ patru saptamani, iar mamele lor le stimuleaza eliminarea prin lingerea acestora in zona genital. Puteti reproduce aceasta actiune folosind o discheta de bumbac sau material moale inmuiat in apa calda si sa realizati o stergere usoara a organelor genitale ale pisicii. 

Hrana speciala pentru pisici sugare

Asigurati-va ca folositi un inlocuitor de lapte adecvat pisicilor, si nu orice alt tip de lapte. Il gasiti in cabinetele veterinare si il puteti achizitiona impreuna cu recomandarile medicului veterinar. Desi le place gustul de lapte de vaca, pisicile au adesea intoleranta la lactoza. Lipsa enzimelor necesare pentru a digera adecvat zaharul din laptele de vaca, vor determina, dupa una sau doua inghitituri, aparitia diareei . 

Gura este un organ foarte important pentru un pisoi nou-nascut. Un pisoi va incepe sa utilizeze gura intr-o ora de la nastere, atunci cand incepe sa se hraneasca. Pisoii consuma lapte matern la fiecare cateva ore, pentru primele doua saptamani de viata. 

Urechile pisoilor se deschid in jurul varstei de cinci zile. Se pot orienta dupa sunete, la aproximativ 10 de zile de la nastere, dar ei nu recunosc sunetele pana la varsta de trei saptamani. Ochii se deschid dupa cinci pana la paistrezece zile de la nastere, dar nu se pot orienta vizual, decat dupa ce ochii lor au fost deschisi cateva zile. 

Pisoii nou-nascuti pot simti atat membrele din fata cat si din spate. Se pot deplasa cu miscari necoordonate la doua saptamani si pot plasa vizual picioarele din fata si se pot catara de la varsta de trei saptamani. 

Imunitatea la nou-nascuti este dobandita prin intermediul colostrului, reprezentat de laptele matern, in timpul primelor 24 de ore de la fatare. Sunt protejati cele mai multe boli in timpul primei luni, in cazul in care consuma colostru, continuand ingrijirea in mod normal si sunt mentinuiti in mediu calduros si sunt curatati de mamele acestora.

Last modified onTuesday, 22 January 2019 09:25
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire