Logo
Print this page

Detinerea unui caine legata de o rata mai mica a mortalitatii

O echipa de oameni de stiinta suedezi au folosit registrele nationale cu peste 3,4 milioane de suedezi cu varste cuprinse intre 40 si 80 de ani pentru a studia asocierea dintre cainii acestora si sanatatea cardiovasculara. Studiul lor arata ca proprietarii de caini au avut un risc mai mic de deces cauzat de bolile cardiovasculare sau alte cauze in timpul celor 12 ani, cat a durat studiul.

 Un total de peste 3,4 milioane de persoane fara antecedente de boli cardiovascule in 2001 au fost incluse in studiul cercetatorilor care leaga impreuna sapte surse diferite de date nationale, inclusiv doua registre cu proprietari de caini. Rezultatele sunt publicate pentru prima data in rapoartele stiintifice. Scopul a fost acela de a determina daca proprietarii de caini prezinta un risc mai scazut pentru bolile cardiovasculare, spre deosebire de cei care nu au caini.

„O constatare foarte interesanta a studiul nostru a fost ca detinerea de caini a fost in special intalnita ca un factor de protectie pentru persoanele care locuiesc singure. Acest grup raportat anterior ca prezinta un risc mai mare pentru bolile cardiovasculare si deces in comparatie cu persoanele care traiesc impreuna cu mai multe persoane.

Un caine este un membru important al familiei in casele cu un singur animal. Rezultatele din timpul studiului au aratat ca proprietarii de caini au avut o reducere cu 33% a riscului de deces si reducerea cu 11% a riscului de boli cardiovasculare. O alta concluzie interesanta a studiului a fost aceea ca proprietarii de caini ale caror rase au fost initial pentru vanatoare, au fost mult mai protejati", spune Mwenya Mubanga, autorul principal al studiului si doctorand la Departamentul de Stiinte Medicale si Laboratorul de Stiinta pentru Viata, de la Universitatea Uppsala.

In Suedia, fiecare persoana are un numar personal unic de identificare. Fiecare vizita la un spital este inregistrata in baze de date nationale, accesibile cercetatorilor dupa eliminarea identitatii. In Suedia incepand cu anul 2001, este obligatoriu ca fiecare persoana sa-si inregistreze cainele. Acesti oameni de stiinta au studiat daca inregistrarea cainilor a fost asociata cu amanarea diagnosticarii bolilor cardiovasculare sau a deceselor din orice cauza.

„Aceste studii epidemiologice cauta sa asocieze prezenta unui caine cu intarzierea bolii, dar nu ofera raspunsuri cu privire la modul in care si cum cainii ar putea proteja oamenii impotriva bolilor cardiovasculare. Stim ca proprietarii de caini, in general, au un nivel mai ridicat al activitatii fizice, ceea ce ar putea fi o explicatie pentru rezultatele obtinute. Alte explicatii includ o crestere a bunastarii si a contactelor sociale sau a efectelor cainelui asupra microbiomului proprietarului", spune Tove Fall, autor principal al studiului si profesor asociat in epidemiologie la Departamentul de Stiinte Medicale si Laboratorul de Stiinta pentru Viata, la Universitatea Uppsala.

„De asemenea, s-ar putea sa existe diferente intre cei care au caini si cei care nu au, inainte de a cumpara un caine, ceea ce ar fi putut influenta rezultatele noastre, cum ar fi ca acei oameni care aleg sa aiba un caine tind sa fie mai activi si mai sanatosi. Datorita modelului bazat pe populatie, rezultatele noastre sunt generalizabile pentru populatia suedeza, si, probabil, si pentru alte populatii europene cu o cultura similara cu privire la cainii de companie ", spune Tove Fall.

Last modified onWednesday, 13 March 2019 07:07
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
logo euroveterinarian
2009 - 2018 © Revista Veterinarul FERMA & Asociatia Euroveterinarian
Toate drepturile rezervate. Copierea, distribuirea, transmiterea si folosirea neautorizata a materialelor de pe acest website sunt strict interzise fara acordul scris al Asociatiei Euroveterinarian. Responsabilitatea privind continutul materialelor revine autorilor. Toate materialele de pe acest website sunt protejate de Legea privind drepturile de autor.