Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Dermatita atopica canina

Animale atopice se freaca de obiecte destul de mult, se ling timp indelungat, se “mesteca”, musca sau se zgarie pe picioarele, bot, urechi, axile, sau abdomen, provocand pierderea parului, inrosirea si ingrosarea pielii. In unele cazuri, mai multe substante incriminate se pot "adauga" pentru a provoca pacientul sa scarpine excesiv. 

 

Ce este dermatita atopica?

Dermatita atopica (atopie) este o predispozitie mostenita de a dezvolta simptome alergice dupa expunerea repetata la o substanta, de altfel inofensiva (un "alergen"), cum ar fi praful, praf de acarieni, anumite plante, sau polen. Cei mai multi caini incep sa dea semne de alergie la varsta de 1 si 3 ani. Unii caini pot prezenta simptome clinice mai repede, uneori de la varsta de 6 luni. Este neobisnuit a vedea simptome clinice dupa 7 ani. Deoarece boala este de natura ereditara, aceasta apare la mai multe rase, inclusiv Golden Retriever, Labrador Retriever, cele mai multi caini Terrieri, Setteri irlandez si englez, Lhasa Apso, Dalmatieni, Bulldogi, Beagle, Schnauzeri mici, Pug, Boxeri, Cockeri spanioli,  Shar pei, rase care sunt frecvent atopice.

Care sunt simptomele dermatitei atopice?

Animale atopice se freaca de obiecte destul de mult, se ling timp indelungat, se “mesteca”, musca sau se zgarie pe picioarele, bot, urechi, axile, sau abdomen, provocand pierderea parului, inrosirea si ingrosarea pielii. In unele cazuri, mai multe substante incriminate se pot "adauga" pentru a provoca pacientul sa scarpine excesiv. La unii indivizi, o singura substanta in cantitati infime este suficienta pentru a provoca o senzatia puternica de mancarime. Aceste substante includ nu numai alergeni (ca de exemplu polenul), unii alergeni din alimente sau paraziti (de exemplu, puricii). Pruritul (mancarimea excesiva) pot fi complicate de infectii bacteriene sau de ciuperci ale pielii. Uneori, eliminand unele probleme, dar nu toate, pruritul animalului de companie poate sa dispara. Prin urmare, este important sa se identifice si sa se trateze toate probleme care apar nu doar eliminarea substantelor aparent alergice care sunt posibile a fi incriminate in aparitia simptomelor.

Cum se face diagnosticul?

Diagnosticul de dermatita atopica este bazat pe semne clinice (zone de mancarime) si de multe ori, aparitia problemelor la nivelul pielii sezonier. Cu toate acestea, unii caini nu vor avea nici o manifestare sezoniera ci doar o mancarime intensa indiferent de sezon. In plus, multi caini cu alergii sezoniere pot incepe sa se scarpine in timpul sezonului si apoi boala sa fie manifestata pe tot parcursul anului. 

Ce tratament este disponibil?

Tratamentul poate include evitarea substantei care a provocat alergia, terapie pentru a controla mancarimea (terapie simptomatica), sau terapie specifica (desensibilizare) in incercarea de a desensibiliza animalul la substantele specifice la care el / ea se dovedeste a fi alergic. Terapia specifica se va baza pe rezultatele unui test cutanat sau de sange pentru a detecta reactia la substanta alergica specifica. Evitarea completa a substantei alergice ar putea sa nu fie practica, dar scaderea expunerii poate fi fezabila. In cazul in care animalul este alergic la polen, eliminarea expunerii in aer liber, in special la asfintit si zori, poate fi de ajutor. Animalul dvs. de companie nu ar trebui sa fie plimbat prin campuri cu iarba mare sau buruieni si nu ar trebui sa fie lasat afara atunci cand gazonul este taiat. In cazul in care animalul are o alergie la fungi sau mucegaiuri, aceasta nu ar trebui sa fie lasati in incaperi cu niveluri ridicate de umiditate (baie sau in camera cu rufe la uscat) sau sa fie lasat in zonele cu mult praf. Controlul prafului din casa sau a acarienilor poate fi o indeletnicire majora, care consta din indepartarea mochetelor, covoare, saltelelor, spalarea cu regularitate a intregii lenjerii de pat, dotarea cu aspiratoare de inalta eficienta, evitarea jucariilor moi din plus sau material textil, spalarea frecventa cu mopul umed in zonele cele mai frecventate de animalele de companie. Antihistaminice si acizii grasi sunt doua tipuri generale de substante care atunci cand sunt administrate in asociere pot reduce senzatia de mancarime cu aproximativ 10% pana la 20% la animalele de companie atopice. La unele animalele de companie pot fi administrate antihistaminice si acizi grasi toata viata fara probleme pe termen lung. Singurul efect secundar vazut de obicei la administrarea de antihistaminice este somnolenta. Mai multe tipuri de antihistaminice trebuie incercate pentru a gasi unul care functioneaza cel mai bine. Aceste doua terapii combinate ar trebui sa fie administrate pentru cateva luni inainte de luarea unei decizii in ceea ce priveste eficacitatea lor.

Utilizarea altor medicamente nesteroidiene in afara de antihistaminice si acizi grasi pentru a controla pruritul animalelor de companie poate fi justificata. Unele dintre medicamente care au fost eficiente in controlul mancarimii sunt ciclosporina, misoprostol si pentoxifilina. Steroizii (prednisonul, cortizonul) pot fi de asemenea folositi pentru a atenua mancarimea. Cu toate acestea, aceste medicamente au efecte secundare potentiale si sunt rezervate pentru cazul in care alta terapie nu este posibila, terapia clasica este ineficienta sau pentru a controla o mancarime severa pentru o perioada scurta de timp. Produsele aplicate local pe piele (sampoane, creme, geluri, lotiuni, spray-uri), cu proprietati anti-mancarime pot fi utilizate cu un beneficiu substantial. Aceste produse, de obicei trebuie sa fie aplicate zi de zi (spray-uri, geluri, lotiuni), sau de cateva ori pe saptamana (sampoane). Este foarte important ca animalele de companie sa fie clatite foarte bine in apa rece pentru ca apa calda / fierbinte creste senzatia de mancarime.

Vaccinurile de desensibilizare pot fi utilizate pentru animalele de companie, pe baza rezultatelor unui test de piele sau test de sange. Dupa o prima serie de injectii, sunt necesare boostere periodice (la fiecare cateva saptamani) pentru tot restul vietii animalelor de companie ". La 60% pana la 80% din animale se  amelioreaza substantial afectiunea utilizand aceste tratamente. Cu toate acestea, desensibilizarea are nevoie de timp. Ameliorarea nu poate fi vazut mai devreme de 3 - 6 luni sau mai mult. Daca rezultatele nu sunt vazute pana la 9 - 12 luni, atunci este necesara o reevaluare a tratamentului utilizat .

Alergiile sunt o problema pe tot parcursul vietii si au tendinta de a nu disparea de la sine. Cele mai mari sanse de succes in tratament sunt atunci cand puteti depune timp si efort in aplicarea terapiei simptomatice la animalele de companie sau utilizarea terapiei simptomatice in timp ce animalul de companie este in curs de desensibilizare. Numai prin incercare si eroare poate fi formulata o terapie optima. Timpul si rabdarea sunt cheia!

Last modified onTuesday, 19 April 2016 18:01
  • Tipul de boala: Dermatologie
  • Agentul patogen: Alergeni
  • Rasele receptive: Terrieri, Setteri irlandez si englez, Lhasa Apso, Dalmatieni, Bulldogi, Beagle, Schnauzeri mici, Pug, Boxeri, Cockeri spanioli, Shar pei
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website: www.pet.veterinarul.ro