Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

De ce zgarie pisicile? Cum pot impiedica pisica sa mai zgarie mobila?

Pisicile care zgarie pretioasa canapea sau perdelele scumpe, nu se aflaintr-o misiune de a va distruge casa, ci mai degraba vor saisi satisfaca anumite nevoi inerente. Zgarierea reprezinta un gest de marcare a teritoriului; acesta permite infiltrarea substratului cu mirosul propriu al animalului, provenit din secretia unor glande speciale aflate la nivelul pernitelor. De asemenea, mai permite si inlaturarea tecii superficiale a ghearelor. Urmele zgarieturilor, alaturi de resturi din tecile ghearelor ramase pe substrat, pot servi, de asemenea, la manifestarea increderii in fortele proprii.

Cum imi pot impiedica pisica sa mai zgarie mobila?


Deoarece acesta este un comportament innascut, zgarierea este dificil de controlat sau de potolit. E ca si cum ati incerca sa va impiedicati pisica sa se toaleteze sau sa isi ingroape nevoile in nisip. Totusi, pisicile pot fi invatate sa zgarie obiecte special destinate acestui lucru, precum placile pentru zgariat sau ansamblurile cu sisal. Urmatoarele trei strategii va vor ajuta sa redirectionati obiceiul de zgariere al pisicii dvs.:

1. Identificati preferintele pisicii in materie de zgariat


Pentru a afla ce-i place mai mult pisicii sa zgarie, observati-o cu atentie. Prefera sa zgarie covoare, perdele, lemn sau alta suprafata? Zgarie suprafete verticale, cu ghearele orientate deasupra capului, sau prefera suprafetele orizontale? De indata ce deslusiti preferintele acesteia in materie de materiale sau plan de zgariere, veti sti sa-i cumparati un material pentru zgariat mai potrivit nevoilor sale.

2. Asigurati-i obiecte care ii sunt pe plac


Exista in magazinele de specialitate obiecte pentru zgariat cu diverse forme, marimi sau texturi. Daca pisicii dvs. ii place sa zgarie covoare, un sisal in forma de covor ar fi o alegere buna. Insa daca pisica prefera canapele si alte suprafete rotunjite, un ansamblu acoperit de sisal sau de alt material similar funiei poate fi cea mai buna optiune.

Obiectul pentru zgariat ar trebui sa satisfaca si orientarea planului preferat de zgariere. O pisica careia ii place sa se catere si sa zgarie perdele, va prefera probabil un obiect inalt, pe care sa poata aplica o zgarietura lunga, cum sunt cele care se monteaza pe pereti sau usa. Totusi, unei pisici care prefera planul orizontal al zgarierii unui covor, ar putea sa tinda, mai degraba, catre o cutie aplatizata din carton sau o scandura asezata pe jos.

Unii posesori de pisici isi folosesc imaginatia si confectioneaza propriile obiecte de zgariat si ansambluri de joaca pentru pisici. Puteti inveli bucati din lemn in covoare, materiale textile sau alte materiale, apoi tintuiti-le cu ajutorul unor cuie pentru a crea un „copac pentru pisici" cu trepte de urcare. Acesta va va mentine pisica ocupata si ii va satisface nevoia de a zgaria. Orice obiect pentru zgariat pe care il achizitionati sau il cumparati, trebuie sa fie suficient de stabil incat sa nu se rastoarne atunci cand este folosit de pisica si sa aiba o inaltime cel putin egala cu lungimea pisicii stand inaltata pe membrele posterioare si avand membrele anterioare intinse in sus.
Pozitionarea corecta a unui obiect pentru zgariat reprezinta o parte importanta a procesului de redirectionare a obiceiului de zgariere a pisicii. Asezati obiectul in apropierea unei zone pe care pisica o foloseste pentru a zgaria. Poate fi apoi mutat treptat catre o locatie aleasa de dvs., pe masura ce pisica se obisnuieste cu acesta. Daca pisica foloseste mai multe locuri pentru a zgaria, amplasati cate un astfel de obiect in fiecare loc de acest gen.

Duceti-va pisica langa noul obiect achizitionat si recompensati-o cu delicatese, mangaieri si laude ori de cate ori foloseste acest obiect. Unele ansambluri pot avea jucarii atasate la acestea. Puteti, de asemenea, sa presarati hrana sau granule de iarba pisicii deasupra sau in jurul ansamblului, ca si stimulent suplimentar. Dupa ce va veti obisnui pisica sa foloseasca pentru zgariere un obiect special destinat acestui lucru, nu il aruncati in cazul in care se franjureaza sau se uzeaza; aspectul sau demonstreaza faptul ca isi atinge scopul in care a fost creat!

3. Transformati obiectele pe care nu le doriti zgariate in lucruri nedisponibile sau mai putin atractive pentru pisica dvs.


Singura metoda ce garanteaza incetarea zgarierii unei anumite suprafete sau a unui anumit obiect de catre pisica este aceea de a bloca accesul animalului la acel loc sau obiect. Inchiderea usilor poate reprezenta cea mai simpla solutie. Totusi, daca acest lucru nu este practic, exista posibilitatea amplasarii unor capcane care sa descurajeze zgarierea. Un turn din cesti de plastic care sa se rastoarne atunci cand este atins, poate fi amplasat langa obiecte supuse riscului de zgariere, pentru a descuraja pisica sa mai zgarie suprafetele respective. Obiectele acoperite cu paturi, folii de plastic sau benzi dublu-adezive descurajeaza, de asemenea, acest obicei. O metoda mai costisitoare este aceea de a cumpara un gard electric de interior care furnizeaza socuri electrice usoare si inofensive de fiecare data cand pisica incalca anumite bariere.


Deoarece obiceiul de a zgaria prezinta o componenta de marcare teritoriala cu feromoni, este posibil ca pisicile sa incerce sa zgarie de mai multe ori suprafetele care deja sunt infiltrate cu mirosul acestora. Pentru a intrerupe acest ciclu, incercati sa folositi o solutie de neutralizare a mirosului pentru a dezodoriza zonele zgariate in prealabil de animal.

Pe langa limitarea accesului la anumite obiecte din casa si modificarea aspectului si mirosului acestora, puteti minimaliza daunele produse prin zgariere prin taierea regulata a unghiilor pisicii. Exista botosi speciali din plastic sau mansoane, care pot acoperi ghearele pisicii. Acestea ar trebui aplicate doar la pisicile care accepta manipularea si atingerea pernutelor. In timp ce poarta aceste mansoane, pisica este capabila sa execute miscarea de zgariere, insa din moment ce unghiile raman ascunse, nu poate cauza astfel nicio dauna. Mansoanele trebuie inlocuite la fiecare 6-12 saptamani.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire