Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

De ce pisica mea….urineaza in patul meu?

 Pot exista mai multe explicatii pentru faptul ca pisica dvs. urineaza in pat. Atunci cand o pisica urineaza in oricare alt loc decat in litiera sa, primul pas pe care trebuie sa il faca proprietarul acesteia este acela de a duce animalul la veterinar pentru a i se face o consultatie generala si teste de diagnostic relevante, inclusiv urinanaliza, pentru a exclude unele probleme medicale.

De exemplu, atunci cand pisica prezinta o infectie urinara, aceasta poate asocia durerea sau discomfortul cu litiera sa. De aceea, este posibil ca ea sa aleaga alta locatie pentru a urina. Daca consultatia generala, testele de diagnostic si urinanaliza nu arata nimic neobisnuit, atunci trebuie stabilit motivul pentru care pisica opteaza pentru patul proprietarului.

Anxietatea este de obicei de vina

De cele mai multe ori cand medicii veterinari sunt solicitati de cate un client in legatura cu sfaturi despre comportamentul neobisnuit al pisicii sale de a urina pe pat, se identifica de obicei o problema de anxietate. Exista un neajuns legat de litiera pisicii, de localizarea acesteia sau de natura substratului (tipului de nisip) folosit care sa o determine sa urineze in alta parte fata de zona stabilita? Sau este vorba despre o problema sociala – fie o tensiune in relatia cu stapanul sau cu o alta pisica, alt membru al familiei sau un alt animal din casa?

Mai intai, trebuie sa evaluam starea litierei.

Cat de des este curatata aceasta? O litiera trebuie curatata cel putin o data pe zi (ganditi-va cum v-ati simti dvs. atunci cand va duceti la baie si observati ca cineva nu a tras apa dupa ce a folosit toaleta). Asigurati-va ca furnizati pentru pisica cel mai potrivit nisip, litiera si loc pentru a-si face nevoile.

In timp ce tipul de nisip ales poate varia in functie de preferintele individuale ale pisicii, studiile anterioare au demonstrat faptul ca majoritatea pisicilor prefera substratul mai fin, precum cel pe baza de argila cu proprietati agregante. Desi producatorii pot folosi diverse arome la ambalare pentru a face nisipul mai atractiv pentru proprietarii de animale, unele pisici pot prefera nisipul fara adaos de arome.

Unde este localizata litiera?

Se afla intr-o zona cu trafic intens de personae, unde pisica poate fi frecvent deranjata din treburile sale? Se afla la distanta mare de locul in care isi petrece de obicei timpul animalul? Daca litiera ofera prea putina intimitate sau se afla prea departe iar pisica este nevoita sa faca un efort prea mare pentru a ajunge la ea, aceasta poate alege un alt loc pentru a-si face nevoile. Regula de baza este sa existe cate o litiera pentru fiecare pisica in parte, plus inca una suplimentara, mai ales daca este vorba de o casa mare, cu mai multe etaje.


In cautarea alinarii direct de la sursa


Unele pisici urineaza pe patul proprietarilor atunci cand acesta lucreaza foarte mult sau calatoreste. Uneori evenimentul respectiv se petrece fie atunci cand stapanul este plecat in oras sau in afara orasului, fie la intoarcerea sa acasa. Este felul pisicii de a va comunica cat de nefericita sau anxioasa a fost in absenta dvs. Alteori, pisica poate urina pe o latura a patului persoanei cu care se afla in conflict. Am vazut acest lucru intamplandu-se atunci cand proprietarul aduce acasa un nou partener sau un nou coleg de apartament se muta in casa respectiva iar animalul nu il accepta imediat.

Uneori mutarea in alta casa poate fi cauza declansarii urinarii pe pat. Aceste scenarii pot fi stresante pentru pisici, iar acestea vor dori sa isi imbine propriul miros cu cel al proprietarului, in pat. Este important sa luati aminte faptul ca pisicile nu doresc sa fie rautacioase atunci cand fac acest lucru, ci este vorba despre alinarea pe care le-o ofera acest gest. Deoarece este dificil de determinat cauza exacta a anxietatii pisicii, este important sa colaborati cu un medic veterinar sau un etolog veterinar pentru a identifica motivul si pentru a lua masurile potrivite pentru a remedia situatia.


O alta strategie la care recurg eu de obicei este aceea de a-l convinge pe proprietar sa-i ofere o delicatesa gustoasa pisicii sau sa se joace cu aceasta, in locul de pe pat unde a urinat pisica. Scopul acestul lucru este de a schimba pentru pisica perceptia de latrina despre acel loc cu idea de spatiu de joaca sau de hranire, deoarece pisicile de obicei nu urineaza in locurile in care mananca.
In timp ce incercati sa identificati problema, puteti sa limitati accesul animalului in dormitor inchizand usa sau puteti pune o litiera in acea camera, desi chiar si asa de multe ori pisica va continua sa urineze pe pat chiar daca in apropiere se afla o litiera. Uneori, aceasta problema poate fi rezolvata cu usurinta prin asigurarea unor conditii potrivite sau preferate de toaletare pentru pisica pentru a o incuraja sa foloseasca din nou litiera, sau prin inlaturarea oricarui material de pe pat care o poate atrage pe pisica. Alteori, totusi, problema poate fi mai complicata si sa necesite in acest caz de o evaluare mai detaliata din partea unui specialist. Este important de retinut faptul ca in aceste situatii pisica dvs. incearca sa va comunice ceva si depinde de dvs. sa aflati, cu putin ajutor, ce anume doreste sa va spuna.

Luati in calcul marimea litierei – este suficient de mare?

Recomandarile generale cer ca aceasta sa fie de o lungime cu 150 % mai mare decat a corpului pisicii (fara a lua in calcul coada).

Intotdeauna medicii veterinari recomanda litierele cat mai mari si deseori ii conving pe clientii lor, proprietari de pisici sa foloseasca in loc de litiere clasice, cutii de plastic pentru depozitare (doar inlaturati capacul si decupati o deschizatura intr-o parte). Multe pisici prefera litierele fara capac. Capacele de obicei atrag preferintele proprietarilor pentru a mentine continutul litierei izolat inauntru.

Daca proprietarul este ingrijorat de faptul ca pisica arunca nisip peste marginile litierei, acesta poate recurge la litiere deschise cu margini inalte (cu exceptia situatiei in care acesta detine o pisica in varsta, cu artrita, care poate prezenta dificultati la urcarea in litiera). Desi unele pisici prefera litierele inchise, retineti faptul ca in salbaticie, pisicile nu obisnuiesc sa isi faca nevoile in pesteri.

Atunci cand se consulta o pisica pentru probleme de urinare, este propusa de obicei alegerea a doua litiere asezate una langa alta, aducand apoi o modificare la una dintre ele, precum inlaturarea capacului sau schimbarea tipului de nisip. In acest mod, putem afla adevaratele preferinte ale pisicii. De obicei, atunci cand o pisica accepta o litiera, insa brusc dupa aceea nu o mai tolereaza, inseamna ca acea pisica nu a fost satisfacuta pe deplin de la bun inceput de acea litiera.

Last modified onWednesday, 15 June 2016 23:36
  • Ustensile necesare: Litiera speciala
  • Activitate necesita specializare?: Doar in cazurile extreme
  • Recomandarea noastra: Schimbarea nisipului mai des, Schimbarea litierei sau O vizita la cabinetul veterinar