Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Cum arata o pisica sanatoasa care imbatraneste?

Alimentatia imbunatatita si ingrijirea medicala au condus la cresterea sperantei de viata la oameni, evolutia in nutritie si ingrijire veterinara a crescut speranta de viata a pisicilor de companie. Rezultatul este reprezentat de o crestere a populatiei de pisici varstnice; in SUA, de exemplu, este estimat ca 20% din pisici au varsta de 11 ani sau mai mult.

Conform ORGANIZATIEI International Cat Care, pisicile ajung la stadiul de varsta ”geriatric” la varsta de 15 ani (echivalentul a 76 de ani in termeni umani), dar nu este neobisnuit ca acestea sa traiasca pana la 20 de ani sau peste (o pisica devine echivalentul unui centenar la 21 de ani).

Din fericire, pentru aceste feline batranele, care sunt adesea indragite de membrii familiei, este acum acceptat faptul ca ”imbatranirea sanatoasa” este realizabila; precum este si la oameni, domeniul de bunastare al imbatranirii este dedicat optimizarii mentale, sociale si bunastarii fizice si functiei la adultii varstnici. Ce a fost mai putin definit totusi, este modul in care arata o pisica varstnica sanatoasa; cu alte cuvinte, ce schimbari ar trebui luate in considerare ca fiind ”normale pentru varsta” (de ex schimbari fiziologice) fata de schimbarile deteriorative.

Pentru a raspunde acestei intrebari, o editie speciala revolutionara a Jurnalului international, revizuit de experti de Medicina Felina si Chirurgie (JFMS) a fost publicata in aceasta luna cu privire la subiectul ”imbatranirea sanatoasa a felinelor”. Cuprinzand doua sisteme ample bazate pe evaluarile scrise de un grup distins de experti studiul cuprinde informatii cu privire la schimbarile comune observate la pisici la o gama larga de zone de interes al sanatatii – de la sanatatea sistemului musculoscheletal la sanatatea cognitiva si comportamentala. Scopul autorilor a fost de a sprijini sanatatea si bunastarea animalelor care imbatranesc.

Pentru evaluarea datelor disponibile la pisici, autorii au discutat resursele utilizate la alte specii care au aplicatie pentru pisici. De exemplu, in termeni de abilitati cognitive, acestia au definit o pisica varstnica sanatoasa ca una care nu arata asa numitul model ”DISHA” de semne descrise la caini; adica dezorientare, schimbari de interactiune, tulburari de somn/trezire, murdarirea casei si schimbari de activitate. Autorii au dezvoltat de asemenea noi resurse, precum intervalele de referinta ale biochimiei serice si hemoleucogramei complete specifice pentru pisicile mature pana la cele geriatrice, care au fost generate de la o populatie de peste 600 de pisici varstnice sanatoase.

Impactul acestei lucrari in definirea imbatranirii sanatoase este sperat a fi dublu. Unul, pe de o parte, asigurand, intr-o singura sursa, stabilirea criteriului pentru utilizare pentru practicienii veterinari care cauta sa asigure cea mai buna ingrijire pentru cazurile in crestere de pisici varstnice; pe de alta parte, asigurarea unui punct de focalizare pentru a initia cercetarea clinica viitoare – de exemplu, efectele interventiilor specifice asupra pisicilor care imbatranesc. A existat un numar mic de date pentru cercetare cu privire la imbatranirea felinelor, dar descriind acest proiect ca fiind ”o munca lunga din dragoste”, autorul corespondent Dr. Sally Perea, din Lewisburg, Ohio, SUA, asteapta cu interes o crestere a cantitatii de cercetat si o intelegere imbunatatita in aceasta zona in anii viitori.

Blana pisicilor varstnice ar putea lua un aspect grupat si ghimpat, asociat cu o reducere a activitatii de toaletare.

Last modified onThursday, 01 September 2016 17:32
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire