Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Cistita idiopatica felina

Cistita idiopatica felina (CIF), denumitasi cistita interstitiala, reprezinta cel mai frecvent diagnostic la pisicile cu afectiuni ale tractului urinar inferior. Diagnosticul de CIF se realizeaza prin excludere, adica termenul de CIF se foloseste atunci cand niciun test de diagnostic nu poate confirma prezenta unei anumite afectiuni, precum litiaza urinara. Pisicile ce sufera de CIF incearca frecvent sa urineze, probabil ca si rezultat al disconfortului de la nivelul vezicii urinare, iar adesea acestea prezinta sange in urina. Simptomele afectiunilor tractului urinar inferior la pisicile cu CIF non-obstructiva se amelioreaza adesea spontan dupa cateva saptamani, indiferent daca urmeaza sau nu tratament. De aceea, majoritatea tratamentelor au ca scop prevenirea recidivei ulterioare a simptomelor.

Medicii veterinari au observat multe similitudini intre CIF si o problema medicala a vezicii urinare ce afecteaza oamenii, numita cistita interstitiala. Studiile urmeaza sa demonstraze daca, intr-adevar, cele doua entitati reprezinta acelasi lucru si daca terapiile disponibile pentru oameni au efect si asupra pisicilor. La om, un eveniment stresant din punct de vedere fiziologic precede adesea aparitia disconfortului tractului urinar inferior dat de cistita interstitiala, iar stresul pare sa joace un rol important si in aparitia CIF la pisici. Posibilele surse de stres din viata pisicilor pot include factorii de mediu, modificarile programului de hranire si modificarea numarului de animale din gospodarie. Modificarea si imbunatatirea mediului de viata al pisicii pot reduce stresul si pot reduce severitatea si frecventa episoadelor de CIF. Pentru a reduce stresul ambiental, pisicilor le trebuie asigurata o zona sigura si curata in care sa urineze, precum si sansa de a-si manifesta instinctul natural de pradator. Aceste conditii pot include ansamblurile-copac si jucariile care pot fi alergate si capturate.

Deoarece modificarile alimentatiei se pot manifesta, de asemenea, prin CIF recurenta la unele pisici, dieta acestora trebuie sa ramana constanta atat in ceea ce priveste continutul, cat si programul de hranire. Multi producatori de hrana pentru animale creaza diete formulate special pentru mentinerea sanatatii tractului urinar felin. Desi aceste „diete speciale” pot reduce probabilitatea aparitiei obstructiei urinare la pisicile ce sufera de CIF, nu exista dovezi ca acestea ar reduce incidenta afectiunilor tractului urinar inferior, ca atare.

Ultima modificareVineri, 26 Iulie 2019 16:14
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/

Website https://www.facebook.com/thevets.ro