Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Epilepsie canina

Termenul „epilepsie”, poate fi confuz, deoarece unii autori il utilizeaza pentru a descrie convulsiile recurente de orice etiologie (cauza), in timp ce altii il utilizeaza pentru a specifica convulsiile recurente care nu au legatura cu tulburarile  cerebrale sau a proceselor care stau la baza bolii. 

 

Epilepsia se gaseste la toate rasele de caini fie ei de rasa, fie metisi. Printre rasele cu cel mai mare risc de a face epilepsie sunt Ciobanescul Belgian varietatea Tervueren, Beagle, Teckel, Ciobanescul German, (alsacian) si Keeshond. O incidenta ridicata de tulburari convulsive sunt de asemenea gasite si la  Boxeri, Cockeri Spanioli, Collie, Golden Retriever, Setter Irlandez, Labrador Retriever, Schnauzer Pitic, Pudel, Saint Bernard, Huski Siberian etc. Prevalenta epilepsiei la caini a fost estimata intre 0.5 si 5.7%. (Koestner, Cunningham 2010).

Tipuri de epilepsie:

Epilepsie primara: cunoscuta sub numele de idiopatica, genetica, mostenita sau epilepsie adevarata. Nu exista rezultate pozitive de diagnosticare, care vor fundamenta si sustine diagnosticul. Acesta este un caz de a elimina orice alta posibilitate. 

Prima convulsie la un caine cu epilepsie primara apare de obicei la varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani. Cu toate acestea, un diagnostic de epilepsie primara nu este o dovada a unui defect genetic; doar studii atente de crestere ar putea dovedi asta. Rasa, varsta, precum si istoricul pot sugera o baza genetica pentru epilepsie primara daca exista un istoric familial de convulsii.

Epilepsie secundara: se refera la convulsii, pentru care cauza poate fi determinata. La caini cu varsta mai mica de un an, cauzele cele mai frecvent constatate de convulsii pot fi defalcate in urmatoarele clase: 

 • degenerative (boli de stocare); 
 • datorate dezvoltarii (hidrocefalie); 
 • toxice (plumb, arsenic, organofosforice, hidrocarburi clorurate, stricnina, tetanosul); 
 • infectioase (encefalita);
 • metabolice (hipoglicemie, cum ar fi tranzitorie, deficit de enzime, hepatice sau insuficienta renala); 
 • nutritionale (tiamina, parazitismul) .
 • traumatice (leziuni acute).

La cainii cu varsta intre 1-3 ani, factorul genetic este principalul suspect. La cainii peste 4 ani, convulsiile sunt de obicei gasite in cauze metabolice (hipoglicemie, aritmii cardiovasculare, hipocalcemie, ciroza) si neoplazice (tumori cerebrale). Dr. Jean Dodds a mentionat ca convulsiile sunt, de asemenea, asociate cu hipotiroidismul, 2009.

Tipuri de crize:

Tipurile de convulsii cel mai frecvent raportate sunt enumerate mai jos. Daca crezi ca cainele tau are un atac de apoplexie, este important sa retii toate detaliile, astfel incat sa le poti descrie cu acuratete  medicului veterinar.

Tipurile de convulsii includ:

Convulsii generalizate:

tonico-clonice: apar atunci cand animalul cade, isi pierde cunostinta si extinde membrele devenind rigid. Respiratia se opreste, de asemenea, (apnee). Aceasta faza dureaza, de obicei, 10-30 de secunde inainte de a incepe faza de convulsii clonice. Alte semne care apar in timpul fazei tonice sau clonice sunt dilatarea pupilelor, salivatie, urinare, defecare. Convulsiile generalizate sunt de obicei, asociate cu epilepsia primara.

Convulsii partiale: 

Miscarile sunt limitate la o singura zona a corpului, cum ar fi spasmele musculare sau spasmele faciale. O criza partiala poate progresa la (si de a fi confundata cu) o criza generalizata cu convulsii tonico-clonice, dar diferenta poate fi stabilita prin notarea ei daca este sau nu un timp sechestru care incepe intr-o anumita zona a corpului. Convulsiile partiale sunt de obicei asociate cu epilepsie secundara.

Crize partiale complexe: 

Convulsiile: sunt asociate cu un comportament bizar sau complex care se repeta in timpul fiecarui prag de sechestru. Persoanele cu crize partiale complexe experimenteaza distorsiuni ale gandirii, perceptiei sau emotii (de obicei frica), uneori vizual, auditiv olfactiv si modificari ale senzatiilor gustative. In cazul in care cainii experimenteaza aceleasi lucruri, aceastea pot explica tremuratul buzelor, muscaturile, latratul, functionarea isterica sau fotofobie. Exista o lipsa evidenta de constientizare, desi nu este de obicei lipsa de constiinta. Comportamente anormale pot dura minute sau ore si poate fi urmata de o criza generalizata. Convulsiile partiale sau complexe sunt de obicei asociate cu epilepsia secundara.

Convulsiile cu dispersie: 

Convulsiile multiple apar intr-o peCioada scurta de timp, cu perioade scurte de constiinta intre ele. Poate fi confundat cu status epilepticus.

Status epilepticus: 

Starea poate aparea ca un singur timp de sechestru cu durata de 30 de minute sau mai mult, sau o serie de capturi multiple intr-o perioada scurta de timp, fara perioade de constiinta normala. Poate fi dificil sa-i spun status epilepticus la crize frecvente cu dispersie, dar ambele sunt considerate periculoase pentru viata pacientului. Cei mai multi pacienti, de obicei sufera de stari generalizate tonico-clonice. Desi status epilepticus se poate produce fie cu epilepsie primara sau secundara, poate, de asemenea, aparea brusc la cainii care nu au antecedente de convulsii (leziuni cerebrale traumatice, toxine, sau boala).

Ce este un „prag de sechestru”?

Majoritatea autorilor sugereaza ca fiecare animal mosteneste o „predispozitie la convulsii determinate genetic”, si ca convulsiile apar atunci cand acest prag este depasit.

Pragul convulsivant este aparent extrem de scazut la animalele care sufera de cauza idiopatica (primara). Pragul unui animal poate fi, de asemenea, modificat prin alte mijloace. Anumite tipuri de tranchilizante (de exemplu, acepromazina) pot induce convulsii la animale, cu un prag scazut.

Etapele de un atac de apoplexie:

Exista 4 etape de baza pentru un atac de apoplexie: 1) prodom 2) aura sau preictus 3) etapa de ictus sau a unui sechestru, si 4) postictus.

 1. prodom: Acesta este caracterizat printr-o schimbare in starea de spirit sau de comportament.
 2. aura semnaleaza inceputul pragului de sechestru. Semnele includ agitatie, nervozitate, latrat, tremuraturi, salivatie, afectiune, fotofobie, teama.
 3. ictus este  pragul de sechestru real: caracterizat printr-o crestere brusca a tonusului grupelor musculare. Ictus este tonico-clonice sau tonice, in general cu o durata de la 1-3 minute.
 4. postictus: poate fi singurul semn de epilepsie pe care proprietarului il vede, in special deoarece multe crize apar pe timp de noapte sau dimineata devreme. Pentru cateva minute pana la zile se lungeste pragul de sechestru, cainele poate fi confuz, dezorientat, agitat, sau nu raspunde la comenzi, sau sufera de orbire tranzitorie. In aceasta etapa, animalul este constient, dar nu functioneaza la parametrii normali.

Ce trebuie sa fac atunci cand cainele meu are crizele? 

Notezi timpul si durata crizelor pentru a determina cat de mult dureaza pragul de sechestru. Pastrati cainele pe cat posibil linistit. Zgomotele puternice sau ascutite pot prelungi pragul de sechestru sau pot face mai rau. Alti caini ar trebui sa fie eliminati din zona, deoarece acestia pot perturba sau ataca cainele in criza. 

Diagnosticarea epilepsiei:

Pentru cainii care au avut doar un atac de apoplexie izolat, un examen fizic complet si o examinare neurologica sunt mai mult decat suficiente. Proprietarii vor fi sfatuiti sa urmareasca momentul aparitiei de noi crize in cazul in care nu se gasesc anomalii. Tratamentul medical nu va fi instituit pana la urmatoarea criza.

Baza de date contine profilul pacientului, istoria, rezultatele examinarilor fizice si neurologice complete si testele de baza. Profilul este format din rasa cainelui, varsta acestuia si sexul. Istoricul include vaccinarile, expunerea potentiala la toxine, dieta, orice bolii sau leziuni, modificari de comportament, convulsii si unde si cand au avut loc.

Proprietarilor li se va cere, de asemenea, sa faca o descriere completa a crizelor: frecventa, durata si severitatea, precum si orice anomalii de comportament asociate cu acestea. O descriere exacta este importanta, deoarece exista alte conditii, cu simptome care imita convulsiile, cum ar fi cardiace si/sau boli pulmonare, narcoleptice, cataplexie, miastenia gravis, si tulburari metabolice.

Printre testele recomandate sunt: ​​CBC, sumar de urina, BUN, ALT, ALP, calciu, nivelul glicemiei, nivelul seric de plumb, examen coproparazitologic, hematologic si altele, daca este indicat. In cazul in care rezultatele examinarilor si testelor au fost analizate, una din aceste trei concluzii vor fi trase: un diagnostic definitiv, o cauza potentiala de convulsii care necesita teste suplimentare pentru a confirma, sau nici o sugestie. Testele suplimentare vor fi recomandate de medicul veterinar curant, daca nu poate fi un diagnostic de certitudine.

Tratament

Tratamentul medical este, in general, recomandat pentru animale, care au unul sau mai multe crize pe luna. Animalele care au convulsii dispersie pot fi tratate, chiar daca rata de incidenta este mai mare decat o data pe luna. 

De ce tratamentul esueaza

Exista multe cauze pentru esecul tratamentelor medicale. Principala cauza este lipsa administrarii medicamentelor de catre proprietar conform schemei recomandate de medicul curant. Se poate discuta de asemenea de progresia unei boli subiacente - cum ar fi tumorile cerebrale, care pot rezista la tratament. Iarasi, tulburarile gastro-intestinale pot afecta absorbtia medicamentelor, iar tranchilizantele pot stimula convulsiile. Interactiuni medicamentoase pot aparea si afecta in mod negativ nivelul de medicament anticonvulsivant in sistemul cainelui. Sau poate fi faptul ca un anumit medicament nu functioneaza pentru acel animal. 

Terapii alternative

Acestea variaza de la acupunctura la tratament cu vitamine, plante. Acupunctura nu este de obicei considerat un substitut pentru terapia medicamentoasa, dar este folosita impreuna cu ele. Unii autorii spun ca unele forme de epilepsie pot raspunde la suplimentarea de vitamina B6, magneziu sau mangan. 

Concluzii

Urmati instructiunile medicului veterinar, niciodata nu schimbati medicamentele sau dozele fara un  consult prealabil, fiti atent si sa monitorizati nivelurile serice cum se recomanda, aveti rabdare si fiti dispusi sa incercati si alte forme de tratament in cazul in care acest lucru este indicat sau recomandat de medicul veterinar.

Ultima modificareMarți, 05 Februarie 2019 16:21
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele