Log in
actualizat: 3:24,27 Mar 2023 Europe/Bucharest

Cum sa opresti cainele din a roade papucii?

Noi i-am permis cainelui sa roada o pereche veche de pantofi cand era mic, deoarece era foarte simpatic. Dar acum are un an si roade orice pereche de pantofi gaseste – cel mai recent, o pereche de pantofi scumpi.

Devenim nervosi cand el face acest lucru, dar stim ca acest lucru se intampla pentru ca i-am permis cand era mic.

Putem sa oprim obisnuinta ei de a roade pantofi sau suntem condamnati sa traim cu aceasta pentru totdeauna?
Cunoateti situatia, nu? Va suna cunoscuta povestea, se intampla aproape in toate familiile care au adoptat un caine.

Regula de aur pentru cresterea unui caine este simpla: nu permiteti anumite comportamente la varsta frageda pe care nu le vreti la un caine adult.

Orice lucru pe care un caine il practica in saptamanile si lunile de formare este cel mai probabil sa devina o obisnuinta pana la varsta de adult.

Dupa cum ati invatat, un comportament care este simpatic la un catelus, precum roaderea pantofi, poate fi mai putin atractiv – daca nu chiar distructiv – la adulti. Si in momentul in care cainele devine adult cu o hotarare mai mare, o independenta crescuta si un corp care este mai mare, mai puternic si mai rapid, comportamentele daunatoare pot fi mult mai provocatoare, mai ales pentru familie.


Opriti comportamentul nedorit inainte ca acesta sa inceapa.

Aproape oricine a crescut un caine se poate uita in urma si poate sa identifice lucrurile pe care le-ar face diferit daca ar avea sansa. Facem tot ce putem pentru animalele noastre, dar pasii gresiti se intampla oricat de bine am fi intentionati. Dar o eroare in antrenarea cainelui nu inseamna ca sunteti condamnati la o viata cu pantofi distrusi. Un obicei stabilit este mai greu de rupt, dar cu o gestionare diligenta si cu eforturi de antrenament, de obicei este destul de posibil.
Una dintre cele mai simple strategii pentru cresterea cainelui este de a preveni obiceiurile nedorite inca de la inceput, inainte ca acestea sa apara. Eforturile preventive includ indepartarea oportunitatilor de a se angaja in obiceiuri nedorite, asigurarea dispozitivelor adecvate pentru a canaliza energia departe de acele obiceiuri si indepartarea oricarei recompense asociate in momentul in care obiceiurile nedorite apar. Chiar daca acesta nu mai este un catelus, aceasta strategie inca va functiona pentru a va ajuta la oprirea cainelui din distrugerea pantofilor.

Cum sa schimbam obiceiurile cainelui de a roade

Va trebui sa incepeti sa indepartati tentatia de a roade pantofii prin a o face imposibila pentru cainele dumneavoastra.

Tineti pantofii in dulapuri inchise, containere inchise sau pe un raft care este prea inalt pentru caine. Nu lasati pantofii intr-un loc in care cainele poate sa ii ia cu usurinta, precum sub masuta de cafea sau pe podeaua dormitorului - si amintiti-le musafirilor si membrilor familiei sa faca la fel.
La schimb, puneti jucarii de ros adecvate pentru cainele dumneavoastra pentru a se juca. Si in momentul in care roade ceva acceptabil, precum o jucarie din sfoara, laudati-l si rasplatiti-l.
Daca il gasti in timp ce roade un papuc, rezistati la tentatia de a tipa la el sau de a-l pedepsi – mustrarea ar putea fi o atentie negativa, dar este totusi o atentie si intareste rosul.

In schimb, luati pantoful deoparte fara a comenta sau reactiona si redirectionati cainele spre jucariile sale de ros. Cu cat faceti acest lucru mai des– laudarea pentru roaderea lucrurilor corecte si retinerea atentiei cand roade ceva ce nu ar trebui – cu atat cainele va roade cel mai probabil o jucarie si nu pantofii.
De fiecare data cand un caine deprinde un obicei, in special un obicei care este rasplatit cu recompense precum atentia suplimentara, obiceiul devine mai inradacinat. Un obicei stabilit ese mai greu de schimbat, dar cu timp si rabdare acest lucru poate fi realizat.

Ultima modificareMiercuri, 19 Ianuarie 2022 21:13
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul