Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Bichonul Frise, un ghem de blanita afectuos si jucaus

 O doza de farmec intr-un pamatuf de blana alba, Bichonul Frise este unul dintre cei mai dragalasi si cei mai afectuosi caini. Adora sa fie in centrul atentiei, ceea ce nu este surprinzator, avand in vedere ca aceasta rasa a fost apreciata de familii regale si a executat trucuri, in uimirea multimilor de la circ.

Ochii sai inchisi la culoare stralucesc de neastampar, insa, precum verii sai, Bichonul Havanez, Bichonul Maltez si Coton de Tulear, isi foloseste puterile in scopul binelui. Lasandu-i lui cel mai moale pat si oferindu-i o gura din ceea ce aveti si dumneavoastra in farfurie, veti fi astfel fericiti amandoi.

Dar nu va asteptati ca acest caine sa se nasca perfect; Bichonul nu este o jucarie: este o provocare sa il dresati acasa si are nevoie sa fie invatat care este locul sau in familie. Faptul ca Bichonii au fost creati sa fie alintati, nu inseamna ca nu au nevoie si ei de miscare si antrenament. Bineinteles ca au nevoie. Hotararea de a nu va rasfata niciodata Bichonul nu isi are rostul, insa asigurati-va ca il dresati in ceea ce priveste aspectele importante, precum muscatul, rosul mobilei si latratul, si o faceti intr-o maniera gentila si eficienta. Nu va transformati cainele vesel si curajos intr-un tiran galagios.

Desi Bichonul poate fi un animal de companie minunat, aceasta nu este o rasa ideala pentru familii cu copii mici sau cu copii agitati mai mari, mai ales daca este vorba despre o varietate mai mica de caine. Pot fi usor raniti daca joaca este prea dura, sau chiar se pot repezi la copii daca se sperie.

Probabil ati auzit deja de faptul ca blana Bichonilor, care nu naparleste, face din acesti caini o rasa “non-alergica”, dar acest lucru nu este adevarat. Matreata cainelui (cruste din piele) este cea care declanseaza reactiile alergice, nu parul sau. Blana care nu naparleste semnifica mai putine cruste de piele in mediu, si prin urmare mai putine reactii alergice. Insa Bichonii pot produce oricum matreata si tot mai pot cauza reactii alergice. Orice crescator care sustine ca puii sai sunt “non-alergici”, trebuie evitat.

Bichonul Frise apartine aceleiasi familii de rase precum Bichonul Maltez, Bichonul Havanez, Bichonul Bolognese si Coton de Tulear, insa difera de restul prin blana sa dublu-stratificata. Numele sau se pronunta [bi-són fri-zé]. Numele sau in franceza se traduce prin “blana carliontata”, cu siguranta o descriere potrivita. Blana sa de un alb stralucitor necesita periaj zilnic si ingrijire profesionala, dar macar nu cade. Bichonul poate fi dificil de dresat in casa. Este vesel, curios, cu o atitudine vioaie fata de viata. Caracterul docil si dorinta de joaca il fac sa fie indragit de toti cei cu care interactioneaza, si putini oameni nu raman amuzati de giumbuslucurile sale. Bichonul este afectiv si jucaus fata de oameni si de alte animale de companie. Adora sa i se acorde atentie si va accepta toata atentia dvs. Atat masculii, cat si femelele prezinta acelasi temperament placut.

Ultima modificareDuminică, 02 Februarie 2020 16:49
 • Grupa: Insotitori, de agrement
 • Talia: Jucarii (toy)
 • Greutate: 4-6 kg
 • Inaltime: 23-30 cm
 • Energie: Un catel energic.
 • Activitate: Nu are un necesar ridicat de activitate fizica.
 • Afectiune: Un catel afectuos.
 • Dresaj: Un catel extrem de incapatanat, destul de greu de dresat.
 • Prietenie cu straini: Prietenos cu strainii.
 • Prietenie cu alte animale: Prietenos cu alte animale.
 • Paza, protectie: Nu este un catel potrivit pentru paza si protectie.
 • Ingrijire: Necesita periere regulata.
 • Speranta de viata: 14-16 ani
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/