Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta lipsa urinarii la caini

Mergi cu cainele la o plimbare si observati ca acesta se chinuie sa urineze. De obicei, el urineaza pe orice...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Colita la animalele de companie

Colita se refera la inflamatia colonului (ex. intestinul gros) avand cauze variate. Colita este o problema relativ comuna a animalelor de companie si poate fi provocata ca urmare a reactiei la hrana, de parazitii intestinali, infectiile bacteriene sau fungice, bolile infiltrative benigne (precum bolile intestinale inflamatorii) si chiar de neoplazie (cancer).

Care sunt simptomele colitei?

Cele mai des intalnite simptome ale colitei includ:

 • efortul la defecare
 • sange de culoare rosu aprins in scaun
 • mucus in materiile fecale
 • frecventa crescuta a defecarii

Desi au colita, majoritatea animalelor sunt vioaie, active si au apetit normal. Ocazional, acestea sufera de boli ce afecteaza atat intestinul subtire cat si colonul, ceea ce poate cauza varsaturi, alterarea apetitului si/sau pierderea in greutate.

Ce teste sunt necesare?

Diagnosticul colitei este bazat pe anamneza animalului de companie si pe examenul fizic realizat de catre medicul dumneavoastra veterinar, dar si pe testele de diagnostic specifice. Puii de caine si pisica sunt in special predispusi la colita acuta cauzata de imprudenta alimentara (mananca gunoi), paraziti si infectii bacteriene ce pot fi raspandite de la un animal la altul. Majoritatea acestor tulburari cauzeaza simptome subite ce necesita observatie veterinara imediata. Parazitii sunt descoperiti cu usurinta de catre medicul veterinar prin examinarea materiilor fecale proaspete la un microscop. Tuseurile rectale pentru examinarea citologica sau pentru realizarea coproculturii pot fi de asemenea recomandate. Alte boli precum infectia fungica (de ex. Histoplasmoza), boala intestinala inflamatorie si neoplazia, apar, in majoritatea cazurilor, la animalele adulte si sunt caracterizate de simptome prezente de la cateva saptamani pana la cateva luni. Aceste animale necesita in general spitalizare si o evaluare clinica mai amanuntita pentru a confirma diagnosticul. Examinarea prudenta transrectala este realizata la toate animalele si poate furniza informatii importante cu privire la cauza inflamatiei. Animalele care nu reusesc sa raspunda la tratamentul simptomatic (vedeti mai jos) si cele care au simptome cronice, necesita teste de diagnostic aditionale.

Aceste teste pot include:

 • analize de sange
 • sumar de urina
 • proceduri imagistice radiografice
 • biopsie
 • examinarea endoscopica

Examinarea endoscopica a colonului (de ex. colonoscopia; care reprezinta examinarea interiorului colonului cu un endoscop) cu biopsia mucoasei, ofera in majoritatea cazurilor un diagnostic de certitudine. Animalul dumneavoastra de companie necesita spitalizare inainte de procedura de curatare intestinala. Colonoscopia este realizata in timp ce animalul este anesteziat. Rezultatul biopsiei endoscopice va conduce la recomandarile de tratament realizate de catre medicul dumneavoastra veterinar si vor furniza informatii folositoare despre probabilitatea de vindecare sau recurenta.

Ce tratament poate fi folosit?

Sunt mai multe posibilitati de a trata colita, in functie de cauza suspectata de catre medicul veterinar:

 • incercarile terapeutice pot fi folosite la animalele suspectate de colita cauzata de paraziti. Unii paraziti (precum tricocefaloza la caine) sunt dificil de depistat. Medicul dumneavoastra veterinar poate trata cainele cu medicamentie care sa omoare acest parazit sau alt parazit suspectat.
 • incercarile terapeutice pot fi de asemenea implementate la animalele care au colita de natura alimentara. Aceste animale raspund bine in general la hranirea „usoara” sau cu diete hipoalergenice. Aceste diete nutritionale complete sunt usor digerabile si reduc efortul de digerare al intestinului.
 • suplimentarea cu fibre este de asemenea benefica in sustinerea vindecarii si refacerii tesutului colonului. O varietate de diete prescrise sau retete facute acasa ce sunt potrivite pentru animalul dumneavoastra, pot fi obtinute de la medicul dumneavoastra veterinar.
 • colita bacteriana este cel mai bine tratata cu un antibiotic bazat pe rezultatele de la coprocultura. Indiferent de cauza, modificarile de alimentatie cu o dieta hipoalergenica si o suplimentare cu fibre sunt benefice pentru majoritatea cainilor si pisicilor cu colita cronica
Ultima modificareMarți, 14 August 2018 06:15
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website www.veterinarul.ro