Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Ce reprezinta imposibilitatea de a sta in picioare?

Poate fi foarte ingrijorator si inspaimantator sa observati ca, dintr-o data, cainelui dvs. incep sa ii slabeasca picioarele iar acesta isi pierde capacitatea de a sta in picioare.  Acest proces se poate instala in mod natural, odata cu varsta, sau poate fi cauzat de catre un accident sau de o boala. Unele dintre cauzele frecvente sunt urmatoarele:

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Ce reprezinta hipotiroidismul congenital la caini

Hipotiroidismul, sau o glanda tiroida hipoactiva, este de intalnit la caini, desi majoritatea cainilor cu hipotiroidism dezvolta aceasta boala la varsta de adult.

Hipotiroidismul congenital (o glanda tiroida hipoactiva la o varsta de sub un an) este rar intalnit la puii de caine. Majoritatea puilor care sufera de hipotiroidism, au o glanda tiroida subdezvoltata, fiind opusa unei glande tiroide normale care nu reuseste sa functioneze. Glanda tiroida amesteca tirozina cu iodul pentru a produce hormonul tiroid. Glanda pituitara a cainelui produce hormonul stimulator tiroidian (TSH) care va determina glanda tiroida sa produca hormonul tiroid (tiroxina), aceasta din urma controland nivelurile metabolice si cele de activitate ale cainelui. 

O problema cu glanda tiroida sau cu cea pituitara poate conduce la hipotiroidism. Hipotiroidismul congenital la caini se datoreaza unei glande tiroide care este inactiva sau mai putina ctiva decat normalul, inainte ca puii de caine sa aiba varsta de un an. 

Simptomele hipotiroidismului congenital la caini

 • In cazul in care cainele dvs. are hipotiroidism, el nu va creste la o rata normala, la fel ca ceilalti pui.
 • Membrele sale ar putea fi mai scurte decat normalul si deseori au o dezvoltare atipica a oaselor craniului. 
 • Limba si globul ocular al cainilor cu hipotiroidism deseori ies in afara, conducand la aspectul de „ochi de insecta” si cainele ar putea avea gusa.
 • Puii de caine cu hipotiroidism vor fi cel mai probabil subdezvoltati fizic si mental.

Alte simptome sunt:

 • letargia,
 • mentinerea parului de pui,
 • apetit slab,
 • constipatie,
 • tremor si
 • spasm.

Tipuri

Hipotiroidismul congenital la caini se poate prezenta ca si hipotiroidism congenital primar sau hipotiroidism congenital secundar.

Hipotiroidismul congenital primar se datoreaza unei probleme ale glandei tiroide, in timp ce hipotiroidismul congenital secundar se datoreaza unei afectiuni a glandei pituitare.

Cauzele hipotiroidismului congenital la caini

Hipotiroidismul congenital la caini poate fi primar sau secundar. Cel primar este cauzat de o glanda tiroida subdezvoltata, de deficienta de iod sau de problemele de organificare a iodului. Hipotirodismul congenital secundar poate fi cauzat de o deficienta a hormonului tiroid de stimulare (TSH) sau nanismul pituitar. Deficienta de TSH variaza si semnele clinice care sunt exprimate deseori sunt cauzate de o deficienta a hormonului de cresterii, spre deosebire de hormonul tiroid.

Diagnosticul hipotiroidismului congenital la caini

Daca observati ca apare ceva care nu este normal la puiul de caine, va trebui sa il duceti la medicul veterinar. Acesta va realiza initial o examinare fizica a cainelui. Va solicita de asemenea informatii detaliate cu privire la simptomele pe care cainele le-a exprimat, precum si la cele care au aparut. In functie de examinare si de informatiile oferite, medicul veterinar va alege realizarea testelor de sange pentru a verifica nivelurile de T4 si de TSH. Rezultatele acestui test vor indica de obicei daca animalul are hipotiroidism, avand in vedere ca boala va cauza niveluri scazute de tiroxina. Deseori este necesara o biopsie a tiroidei si o histopatologie pentru ca medicul veterinar sa poata stabili un diagnostic.

Ecografia si scintigrafia glandei tiroide sunt alte optiuni pentru determinarea apritiei hipotiroidismului, avand in vedere ca radiologii cu experienta pot utiliza aceste metode pentru a spune daca animalul are hipotiroidism sau sindromul bolii eutiroidiene.

Tratamentul hipotiroidismului congenital la caini

 • Tratamentul hipotiroidismului congenital la puii de caine ar putea include suplimentarea tiroxinei (hormon tiroid) cu levotiroxina sintetica (cuoscuta ca si T4). Acest lucru este disponibil sub forma de comprimate si sub forma lichida si va fi administrat de 1-2 ori pe zi.
 • La cainii la care starea nu se imbunatateste cu levotiroxina, probabil datorita absorbtiei slabe, medicul veterinar ar putea incerca liotironina sodica (T3), care va fi administrata de trei ori pe zi.
 • Tratamentul ideal va incepe chiar si la varsta de trei saptamani, avand in vedere ca acesta ar putea conduce la sansa mare de succes. Avand in vedere ca nu este simplu de identificat afectiunea la un caine nou-nascut, inceperea tratamentului atat de devreme poate fi o provocare.

Recuperarea

Veti dori sa urmati recomandarile medicului veterinar cu privire la programarile ulterioare pentru a va asigura ca aveti cele mai bune rezultate cu cainele. Odata ce cainele primeste levotiroxina sintetica, medicul veterinar va cauta sa verifice nivelurile la trei – patru saptamani dupa ce tratamentul a inceput. Medicul veterinar va solicita de asemenea informatii despre simptomele pe care cainele le are de la inceperea tratamentului.

In functie de rezultatele testului, medicul veterinar ar putea alege cresterea dozei. In cazul in care cainele nu raspunde la levotiroxina, medicul veterinar ar putea incerca utilizarea liotironinei sodice (T3). Daca aceasta nu este eficienta, medicul veterinar va reevalua cainele pentru a determina daca diagnosticul initial este corect si/sau daca exista o alta afectiune ce necesita tratament.

Last modified onWednesday, 12 September 2018 10:54
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro