Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Ce reprezinta afectiunile tractului urinar inferior la feline?

Afectiunile tractului urinar inferior la feline (ATUIF) cuprind un grup de probleme medicale care afecteaza vezica urinara si uretra pisicilor. Acest sindrom poate avea mai multe cauze, insa pisicile afectate manifesta simptome similare si usor de recunoscut. Pisicile cu ATUIF manifestain general dificultate si durere la mictiune, frecventa de urinare crescuta si sange in urina. Pisicile afectate tind sa isi linga zona genitala in mod excesiv, iar uneori pot urina in afara litierei, preferand suprafetele netede si racoroase, precum gresia sau cada.

Desi aceasta problema poate fi observata la pisici de orice varsta, este cel mai adesea descoperita la pisici de varsta medie, supraponderale, cu activitate fizica limitata, care folosesc litiera in interiorul casei, care au accea limitat la exterior si care se hranesc cu hrana uscata. Factorii de mediu, precum interactiunile cu proprietarul, densitatea pisicilor din gospodarie si modificarile rutinei de zi cu zi, pot creste riscul de aparitie al ATUIF.

Cum se depisteaza ATUIF?

Desi toate pisicile cu ATUIF se manifesta in mod similar, cauzele potentiale sunt multiple. Infectiile tractului urinar (ITU), litiaza urinara, obstructiile uretrale, tumorile si alte maladii pot afecta tractul urinar inferior al pisicilor. Deoarece ATUIF poate avea mai multe cauze, poate fi dificil de diagnosticat. Pe baza simptomelor manifestate de pisica, medicul veterinar va realiza o consultatie initiala si va executa urinanaliza. Daca nu se poate identifica o anume cauza a simptomelor prin urinanaliza, pot fi recomandate si alte teste de diagnostic, inclusiv analize de sange, radiografii si cultura bacteriana din urina. 

Ce pot face acasa pentru a preveni recidivele ulterioare?

Unele pisici ce au avut nesansa de a fi suferit la un moment dat de afectiuni ale tractului urinar inferior, vor experimenta recidive frecvente ale inflamatiei vezicii urinare, reaparitia obstructiei uretrale sau formarea de urolite. Din fericire, marea majoritate a pisicilor experimenteaza rareori aceasta problema a doua oara sau prezinta recidive ocazionale. Îngrijirea la domiciliu a pisicilor ce au trecut prin afectiuni ale tractului urinar inferior este influentata de cauza aparitiei acestora si variaza in functie de afectiunea specifica sau de istoricul animalului. Pot fi luate, totusi, cateva masuri pentru a reduce frecventa recidivelor, cat si severitatea si durata acestora.

Masuri pentru limitarea aparitiei si severitatii simptomelor afectiunilor tractului urinar inferior

 • Oferiti in general pisicii mese frecvente si sarace cantitativ; Pisicilor ce prezinta in istoricul acestora episoade de aparitie a struvitilor, trebuie sa li se administreze diete speciale care stimuleaza productia de urina acida; majoritatea dietelor comerciale indeplinesc acest criteriu.
 • Evitati suplimentarea acestor diete cu acidifianti suplimentari ai urinei, deoarece aparitia hiperaciditatii poate favoriza acidoza metabolica, alterarea functiei renale si dezechilibre minerale in corp;Asigurati animalului in permanenta apa proaspata si curata;
 • Asigurati pisicii un numar adecvat de litiere (in general, cu una mai mult decat numarul total de pisici din casa);
 • Amplasati litiera in zone sigure si linistite ale casei;Mentineti curatenia litierei;
 • Minimalizati schimbarile majore ale rutinei de zi cu zi.

Simptomele afectiunilor tractului urinar inferior

 • urinarea in picatura
 • tentative frecvente si/sau prelungite de urinare
 • vociferari in timpul mictiunii
 • lingere excesiva a zonei genitale
 • urinarea in afara litierei
 • sange in urina

***Pisicile cu obstructie uretrala vor manifesta aceleasi simptome descrise mai sus, insa vor elimina mai putina urina sau chiar deloc si vor deveni din ce in ce mai agitate. Obstructia uretrala reprezinta o urgenta absoluta, necesitand tratament imediat.***  

Last modified onFriday, 26 July 2019 17:12
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul