Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Ce este toxicoza veninului la caini?

Toxicoza veninului broastei raioase este o conditie des intalnita la cainii din toate rasele si poate fi mortala daca nu este tratata imediat.

Orice broasca are capacitatea de a produce toxine cand acestea simt ca sunt in pericol, dar multe dintre acestea nu sunt periculoase. Totusi, exista unele care pot fi incredibil de toxice pentru cainele dumneavoastra la doar cateva minute dupa expunerea orala. Sunt doua categorii principale de toxine care provin de la broastele raioase si acestea sunt bufagenine (efect digitalic) si bufotoxine (efect anestezic). Toxinele bufagenine pot cauza alterarea ritmului cardiac si aritmii si bufotoxinele pot creste tensiunea arteriala la un nivel periculos. Fiecare tip poate reprezenta o urgenta care ameninta supravietuirea in functie de tipul broastei raioase precum si de gradul de expunere al cainelui.

Cainele nostru vede orice fiinta vie ca si prada proprie si indiferent daca acesta se joaca sau este serios in aceasta privinta, atacarea unei broaste raioase (muscarea, lingerea, consumul) poate fi fatala. In cazul in care cainele isi petrece mult timp in exterior si locuiti intr-o zona in care sunt broaste raioase (de ex. langa surse de apa, pasuni), exista o sansa buna ca acesta sa se intalneasca cu una.

Chiar daca animalul nu atinge broasca deloc, daca aceasta a intrat in bolul cu apa sau in cel pentru hrana, cainele ar putea fi otravit. Chiar si broastele comune au suficiente toxine pentru a va imbolnavi cainele sau pentru a-i cauza durere severa, deci cel mai bine este sa incercati sa reduceti populatia de broaste raioase, sa-i clatiti gura, nasul si ochii cu apa si sa curatati dintii cu apa si o periuta pentru a indeparta cat mai multa toxina inainte de a merge la medicul veterinar. Este cel mai bine sa consultati un medic veterinar sau sa vizitati clinica veterinara de urgente din zona dumneavoastra chiar daca animalul nu a exprimat vreun simptom.

Simptomele unei toxicoze ale veninului broastei raioase la caini sunt:

 • salivarea excesiva,
 • scuturarea capului,
 • scarpinatul viguros si frecarea ochilor si a gurii
 • inflamarea si inrosirea gingiilor;
 • cresterea extrema a temperaturii corporale,
 • probleme respiratorii,
 • vomitarea,
 • dilatarea ochilor,
 • ameteala,
 • plans si urlat,
 • presarea capului,
 • diaree,
 • convulsii,
 • colaps brusc si moarte.

Cauzele toxicozei datorate veninului broastei raioase la caini

Cauza evidenta este veninul broastei raioase pe care cainele l-a ingerat. Exista de asemenea si factori de risc care trebuie evitati precum:

 • tinerea cainelui afara mereu,
 • lasarea bolului cu apa si a celui pentru hrana in exterior,
 • permiterea cainelui sa urmareasca, sa se joace sau sa atace broastele raioase sau alte creaturi mici.

Diagnosticul acestei toxicoze la caini:

Asigurati-va ca instiintati veterinarul despre tipul de broasca cu care suspectati ca animalul a intrat in contact. De fapt, daca puteti fotografia broasca ar fi si mai bine, dar nu pierdeti timpul sau sa intarziati tratamentul pentru a realiza acest pas. Medicul veterinar se va asigura ca animalul este intai stabilizat, inainte de orice examinare sau teste pe care le poate realiza. Terapia cu oxigen ar putea fi necesara precum si fluidele administrate IV si medicamentatia pentru controlul simptomelor centrale nervoase si a celor cardiace. Medicul veterinar va clati gura cainelui, nasul si ochii acestuia cu solutie salina si va realiza un examen fizic. Nu exista un test medical care poate verifica toxicoza datorata veninului broastei raioase, deci medicul veterinar va trebui sa mearga dupa ce ii spuneti dumneavoastra cu privire la eveniment si dupa simptomele pe care le observa, desi ar putea face un EKG pentru a verifica functia cardiaca a cainelui.

Tratamentul toxicozei datorate veninului broastei raioase  la caini:

Din moment ce nu exista un antidot pentru veninul de broasca raioasa, cea mai buna alegere de tratament este indepartarea toxinei cat mai mult posibil din sistemul cainelui, prin clatirea gurii si a nasului cu apa sau cu solutie salina. Estul tratamentului va depinde de cat de mult si la ce tip de toxina a fost expus cainele. Daca sunt implicate probleme cardiace, atrobina va fi administrata, ceea ce ajuta de asemenea la scaderea sansei de aspiratie (inhalarea salivei) prin reducerea productiei de saliva. In cazul in care cainele are simptome ale tulburarii sistemului nervos central, un barbituric sau diazepamul poate fi administrat. In plus, terapia cu oxigen si fluidele iv vor fi introduse pentru a administra medicamentele cand sunt necesare. Cel mai probabil, in cazul in care cainele are orice dificultate a respiratiei sau anomalii cardiace, medicul veterinar va dori sa il interneze pentru observarea peste noapte.

Recuperarea din toxicoza produsa de veninul broastei raioase la caini:

Sansa de recuperare este buna in cazul in care cainele este tratat in mai putin de o jumatate de ora. In caz contrar, prognosticul nu este bun pentru caini si probabil acesta va fi unul fatal fara tratamentul medical imediat.

Last modified onThursday, 10 May 2018 20:28
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro