Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Ce este cancerul mamar la pisici

 Cancerul glandelor mamare la pisici este similar cu cancerul de san de la oameni. Cancerul mamar este de obicei un adenocarcinom malign care apare la unul sau mai multe mameloane ale pisicii.

Alte forme de cancer mamar  la pisici includ adenoamele, papiloamele ductului si sarcoamele. Femelele, precum si masculii, pot dezvolta aceasta forma de cancer. Atunci cand apare la pisici, poate fi fatala, chiar daca este tratata chirurgical, cu radiatie sau cu chimioterapie.

Adenocarcinoamele reprezinta tipul cel mai agresiv de cancer, metastazand catre limfonoduri si alte parti ale corpului pisicii.

Pisicile siameze, pisicile cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani si cele intacte (nesterilizate) sunt ele mai predispuse la dezvoltarea cancerului mamar.

Simptomele cancerului mamar la pisici.

Proprietarii de pisici si medicii veterinari curanti vor observa urmatoarele simptome:

 • umflarea glandelor mamare si a mameloanelor,
 • infectia in jurul glandelor si a mameloanelor,
 • ulceratia pielii din jurul maselor prezente,
 • plagi care nu se vindeca,
 • durere,
 • febra.

Tumorile apar ca si noduli fermi, atasati de muschi si piele, cu secretii clare, cu sange sau laptoase de la nivelul mameloanelor, cu tesut mort (necrotic) la locul tumorii. Apare pierderea inexplicabila a greutatii si refuzul hranei.

Cauzele cancerului mamar la pisici.

Mai multi factori par sa influenteze motivul pentru care pisicile dezvolta cancer mamar:

 • nesterilizarea pisicii,
 • permiterea ciclurilor repetate de calduri sau a puilor inainte de varsta de castrare (cancerul incepe de obicei atunci cand pisicile au varsta de 10-14 ani),
 • hormonii: daca pisicile primesc medicamente cu estrogen, ele sunt mai predispuse la dezvoltarea cancerului mamar.

Siamezele, persanele si alte rase orientale, precum si pisicile domestice cu par scurt prezinta riscul mai mare de dezvoltare al tumorilor la nivel mamar la varste fragede.

Diagnosticul cancerului mamar la pisici.

Atunci cand un proprietar aduce o pisica cu tumori mamare, medicul veterinar va realiza un examen fizic complet, concentrandu-se pe masele prezente. El va palpa aceste mase si limfonodurile proximale, cautand o raspandire a acestora. Odata ce aceasta parte de examinare este realizata, medicul veterinar cere realizarea radiografiilor, fapt ce ii permite sa determine dimensiunea tumorilor si gradul de raspandire. In plus, medicul veterinar ar putea cere si o ecografie abdominala, cautand o raspandire a tumorii catre alte organe.

 • Ei ar putea realiza de asemenea si o biopsie cu ac subtire, in care aspira limfonodurile pentru a verifica prezenta celulelor canceroase.
 • Ei vor cere o hemoleucograma completa si un profil biochimic, ceea ce le permite sa verifice sanatatea generala a pisicii.
 • Alte teste de diagnostic ar putea include analiza urinei si profilul de coagulare.
 • Daca interventia chirurgicala este necesara, chirurgul ar putea preleva o proba mica din tumora si ar putea sa o trimita la patologie pentru biopsie, in special daca el este sigur ca pisica are cancer mamar. Aceasta biopsie permite patologului sa determine ce tip de cancer are pisica.

Tratamentul cancerului mamar la pisici.

Atunci cand un proprietar aduce o pisica cu cancer mamar, medicul veterinar va realiza un examen fizic complet, concentrandu-se pe tumori. El va palpa aceste mase si limfonodurile proximale, cautand o raspandire a acestora. Odata ce aceasta parte de examinare este realizata, medicul veterinar cere realizarea radiografiilor, fapt ce ii permite sa determine dimensiunea tumorilor si gradul de raspandire.

In plus, medicul veterinar ar putea cere si o ecografie abdominala, cautand o raspandire a tumorii catre alte organe. Ei ar putea realiza de asemenea si o biopsie cu ac subtire, in care aspira limfonodurile pentru a verifica prezenta celulelor canceroase. Ei vor cere o hemoleucograma completa si un profil biochimic, ceea ce le permite sa verifice sanatatea generala a pisicii.

Alte teste de diagnostic ar putea include analiza urinei si profilul de coagulare. Daca interventia chirurgicala este necesara, chirurgul ar putea preleva o proba mica din tumora si ar putea sa o trimita la patologie pentru biopsie, in special daca el este sigur ca pisica are cancer mamar. Aceasta biopsie permite patologului sa determine ce tip de cancer are pisica. Recuperarea cancerului mamar la pisici. In general, prognosticul pestru pisicile cu cancer mamar este rezervat, cu cateva exceptii.

Daca tumora pisicii este mai mica de 2 cm, aceasta ar putea supravietui pana la tri ani. Pisicile cu tumori intre 2 si 3 cm ar putea supravietui pana la doi ani si pisicile ale caror tumori sunt mai mari de 3 cm ar putea supravietui pana la sase luni.

In cazul in care tratamentul pisicii pentru tumorile mici care au fost depistate devreme este agresiv, pisica ar putea trai intre doi si trei ani. Pisicile care au suferit rezectii majore (avand unul sau ambele lanturi mamare indepartate) au trait postchirurgical pana la trei ani, in timp ce acele pisici care au avut doar tumora eliminata, au trait doar pentru un an dupa interventia chirurgicala. Este in avantajul pisicii ca medicul veterinar sa o vada imediat ce proprietarul depisteaza o crestere anormala. peste 60 de procente din tumorile care au fost indepartate, vor recidiva in 12 luni. Deoarece tumorile mamare canceroase sunt atat de agresive la pisici, prognosticul lor general este rezervat, in special pentru ca aceste tumori metastazeaza.

Last modified onTuesday, 25 September 2018 09:40
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro