Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Ce cauzeaza cancerul la pisici

Cancerul este influentat de factorii genetici si de cei de mediu. Unele gene, daca sunt prezente in anumite locuri ale cromozomilor, cauzeaza transformarea celulelor in celule canceroase. Alte gene supreseaza genele canceroase de la aceste locuri; totusi, alte gene inhiba supresorii. Pe parcursul vietii, unele gene se schimba datorita procesului de imbatranire. Prin urmare, cancerul este un fenomen multifactorial, in mare parte imprevizibil, care implica interactiunea mai multor gene si cromozomi – toate supuse influentelor familiale si de mediu. In ceea ce priveste pisicile care traiesc mai mult, ne putem astepta ca acestea sa dezvolte o forma de cancer in anii ce urmeaza.

Carcinogenii sunt influente de mediu cunoscute pentru cresterea probabilitatii cancerului proportional cu lungimea si intensitatea expunerii la acestia. Carcinogenii castiga acces la tesuturi, cauzeaza alterari ale genelor si cromozomilor si distrug  sistemul ordonat de controlare si echilibrul care controleaza cresterea celulara si repararea tisulara. Exemplele de carcinogeni cunoscuti pentru cresterea riscului de cancer la oameni sunt razele ultraviolete (cancerul de piele), razele X (cancerul tiroidei), radiatia nucleara (leucemie), chimicalele (colorantii pe baza de anilina cauzeaza cancerul vezicii urinare), tigarile si carbunii din gudron (cancer de piele si cancer pulmonar), virusuri (sarcoame la pacientii cu AIDS) si parazitii (cancerul vezicii urinare).

Virusul leucemiei feline cauzeaza mai multe tipuri de cancer. Expunerea pasiva la fumul de tigara va creste riscul cancerului pulmonar primar la pisici. Unele ierbicide sunt asociate cu incidenta crescuta a cancerului vezicii urinare la caini. Adjuvantii unor vaccinuri au fost asociati cu dezvoltarea fibrosarcoamelor.

O leziune primara sau o lovitura este uneori suspectata a fi cauza cancerului. Traumatismul poate fi cauza unor umflaturi benigne. Totusi, este rareori cauza cancerului. O leziune a pieptului de exemplu, ar putea cauza examinarea atenta a acestuia, conducand la descoperiri accidentale ale cancerului lantului mamar preexistent.

Unele tumori benigne, precum negii si papiloamele, sunt clar datorate unui virus. Alte tumori benigne, precum lipoamele, cresc pur si simplu, din motive necunoscute.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Obreja Vasile Marius

Obreja Vasile Marius
Medic Veterinar Servicii Veterinare Mobile Iasi