Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Carcinoamele scuamocelulare induse de radiatiile solare la pisici

Carcinomul scuamocelular reprezinta o boala canceroasa care implica de cele mai multe ori pielea. Oamenii cu pielea deschisa a culoare tind sa fie predispusi la acest tip de cancer dupa expunerea excesiva si cronica la lumina solara. In mod similar, pisicile cu blana alba sau deschisa la culoare sunt si ele susceptibile la carcinomul scuamocelular. Carcinomul scuamocelular indus de radiatiile solare se instaleaza de obicei in zonele cele mai putin acoperite de par ale corpului, care sunt expuse cronic la soare. Zona cea mai frecvent afectata la pisici este reprezentata de varful urechilor. 

Care sunt simptomele carcinomului scuamocelular?

Aceasta boala apare la pisicile mai in varsta si se poate manifesta initial in timpul verii, atunci cand  gradul de expunere la lumina solara este maxim. 

Simptomele pot include:

 • Inrosirea varfului urechii (va fi probabil primul simptom)
 • O usoara depilare locala insotita de exfolierea pielii de pe varful urechii
 • Scuame si piele inflamata, ca in cazul psoriazisului

Ce teste sunt necesare?

Daca afectiunea este depistata din timp, aceste simptome pot indica o forma pre-canceroasa ce poarta denumirea de dermatita actinica. Este necesara o biopsie din portiunea respectiva de piele pentru a diferentia dermatita actinica pre-canceroasa de carcinomul scuamocelular. Se recomanda realizarea biopsiei cat mai rapid cu putinta, deoarece semnele clinice ale carcinomului scuamocelular sunt subtile si similare acestei forme de dermatita. Poate fi afectata o singura ureche sau ambele in acelasi timp. Daca este afectata doar o ureche, cealalta trebuie monitorizata indeaproape deoarece poate manifesta si aceasta boala in viitor.

Ce tratament este necesar?

 • Tratamentul precoce si eficient al leziunilor pre-canceroase pot preveni instalarea carcinomului scuamocelular. Tratamentul impotriva dermatitei actinice include:
 • Limitarea expunerii la soare, mai ales in perioada cu activitate solara maxima a zilei
 • Creme de protectie solara rezistente la apa, cu factor de protectie (SPF) de 15 sau mai mare, ce trebuie aplicate pe varful urechilor de doua ori pe zi
 • Aplicarea de tratament topic cu steroizi
 • Posibil tratament oral cu steroizi sau antiinflamatoare

Etretinatul este un medicament ce poate fi folosit, de asemenea, pentru ameliorarea simptomelor. Efectul etretinatului este acela ca scade gradul de inflamatie si de descuamare a pielii, normalizand si metabolismul celulelor pielii.  Tratamentul medical nu este eficient in cazul leziunilor care evolueaza pana la carcinom scuamocelular, ceea ce subliniaza importanta unui diagnostic precoce al leziunilor suspecte.

Excizia chirurgicala a carcinomului scuamocelular de pe varful urechii (otectomie partiala) este mai eficienta atunci cand este realizata cat mai rapid dupa stabilirea diagnosticului. Prin interventia rapida se diminueaza suprafata urechii care trebuie inlaturata, deoarece leziunea este mai mica. Inlaturarea chirurgicala precoce scade si sansele de raspandire a celulelor canceroase catre limfonodurile aferente urechii.

Pentru inlaturarea cancerului pot fi eficiente mai multe metode:

Criochirurgia, asemeni procesului de degerare datorata frigului, ingheata varful urechii. Țesutul inghetat moare, fiind astfel inlaturat. Desi aceasta metoda poate fi eficienta, zona exacta de aplicare a tratamentului de criogenare este uneori dificil de controlat. Criogenarea incompleta a zonei poate duce la recidiva cancerului, iar criogenarea excesiva poate cauza un aspect inestetic al zonei afectate, ce se poate asocia cu deformare si cicatrizare excesiva a tesutului auricular ramas.

Chirurgia cu laser este disponibila si in domeniul veterinar, insa echipamentul necesar este costisitor si poate fi fezabil numai pentru clinicile mari, specializate. Chirurgia cu laser asigura inlaturarea cu precizie a cancerului, cu efecte secundare minime.

Pot fi folosite si metodele chirurgicale traditionale. Procedura este similara interventiei de cupare a urechilor la caini, in cazul careia o parte a urechii este inlaturata prin sectionare cu foarfeca, iar marginile sunt apoi suturate. La pisicile cu carcinom scuamocelular la nivelul varfului urechii, medicul veterinar ce ingrijeste animalul va inlatura portiunea canceroasa si aproximativ 0,6 cm din suprafata aparent normala a varfului urechii. Suprafata mica de ureche cu aspect normal se inlatura pentru a asigura eliminarea completa a tesutului canceros.

Daca biopsia arata faptul ca tesutul canceros nu a fost inlaturat complet, mai trebuie realizata inca cel putin o interventie chirurgicala. Inlaturarea incompleta a celulelor tesutului canceros de la prima interventie chirurgicala nu este datorata medicului veterinar. Este necesara evaluarea microscopica a tesutului dupa o procesare prealabila speciala, pentru a stabili daca celulele canceroase sunt prezente la nivelul acestuia. Cu ochiul liber nu se poate stabili asa ceva.

Pisicile tolereaza bine interventia chirurgicala, iar vindecarea ar trebui sa aiba loc fara complicatii. Plaga chirurgicala vindecata va prezenta mai mult par decat varful urechii, ceea ce va facilita prevenirea recidivei. Masurile preventive trebuie aplicate in continuare chiar si dupa o interventie chirurgicala de succes.

SUMAR

Pe scurt, prevenirea dermatitei actinice pre-canceroase se recomanda in urmatoarele cazuri:

 • Limitarea activitatii in aer liber a pisicilor cu blana alba sau deschisa la culoare la perioadele din zi in care activitatea solara este mai scazuta.
 • Aplicarea de creme de protectie solara pe varful urechilor pisicilor predispuse care stau pe afara in timpul perioadelor de activitate solara intensa.
 • Daca pisica dvs. este diagnosticata cu dermatita actinica, aceasta trebuie tratata agresiv in speranta prevenirii cancerului. Evolutia dermatitei actinice catre carcinom scuamocelular necesita inlaturarea pe cale chirurgicala a tesutului canceros. Datorita posibilitatilor financiare si a disponibilitatii acestei proceduri, majoritatea pisicilor cu aceasta forma de cancer beneficiaza de tratament ce consta in metode chirurgicale traditionale.
 • Aspectul urechii pisicii dupa interventia chirurgicala depinde de gradul de extindere a bolii. Urechea poate deveni pur si simplu rotunjita la varf sau poate necesita amputare completa. Chiar daca este excizata intreaga ureche, pisica tot va ramane simpatica si iubita, deoarece va semana foarte mult cu cunoscutul personaj de film ”E.T”. Oricare dintre rezultate este mai bun decat raspandirea necontrolata a celulelor canceroase catre structurile mai profunde ale capului.
Last modified onWednesday, 29 May 2019 17:03
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul