Log in
  1. Despre Cai:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la cai

Error: No articles to display

Cele mai frecvente urgente la cai

Error: No articles to display

Cele mai citite articole despre ingrijirea cailor

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul iernii

7 greseli pe care proprietarii de caini le fac adesea in timpul…

Chiar si cei mai constinciosi proprietari de caini fac greseli ocazionale. Iar acesta nu este un motiv de autoacuzare! Insa...

Cele mai citite articole despre rasele de cai

Rasa de cai Appaloosa

Rasa de cai Appaloosa

    Appaloosa este o rasa de cai de talie mare originara din Statele Unite. Este unul dintre cei mai colorati si...

next
prev

Calul Pursange Englez

Rasa de cai Pursange Englez, care a fost creata pentru calarie sau pentru curse de viteza si obstacole, este originara din Marea Britanie si a aparut la jumatatea secolului XVIII. Se spune ca nicio alta rasa de cai nu poate intrece Pursangele Englez in viteza si distanta, in acelasi timp.

Trasaturi fizice

Trasaturile fizice ale Pursangelui Englez pot fi atribuite in mod direct stramosilor sai. Fiind creat pentru viteza, greabanul sau este proeminent iar spinarea sa este lunga; pulpele ii sunt bine atasate la crupa, care poate fi rotunjita. Pieptul sau, in schimb, este larg si inalt, coada sa este inserata sus, iar umerii sunt rotunjiti si cu musculatura bine dezvoltata. Membrele, care reprezinta cea mai importanta parte a sa, sunt lungi si au articulatii mari si mobile. Partea inferioara a membrelor anterioare este lunga, dar cu muschi bine definiti. Inaltimea medie a acestui cal variaza intre 152 cm si 173 cm.

Pursangele Englez are piele subtire. Culoarea robei este de obicei murga, murga inchis, roiba, neagra sau sura. Desi sunt rari, caii deresi cu marcaje albe la nivelul fruntii si membrelor pot fi  de asemenea intalniti. 

Capul este de obicei mic si elegant, cu profil drept. Urechile sale sunt bine proportionate si destul de active, iar ochii sunt mari si vigilenti. Pursangele Englez mai prezinta, de asemenea, narine largi si un gat lung si drept; totusi, exista si exemplare cu gat arcuit.

ISTORICUL RASEI

Multi atribuie succesul curselor de cai importantei pe care o are Pursangele Englez in cadrul acestora. Desi cursele de viteza existau in Anglia inca de la mijlocul anilor 1100, viteza si agilitatea celor trei armasari, importati in Anglia din Orientul Mijlociu pe la sfarsitul secolului XVII si inceputul secolului XVII, a dus in mare parte la cresterea popularitatii curselor de cai din ziua de astazi.  De fapt, orice Pursangele modern (indiferent daca este Englez sau American) se trage din acesti trei armasari cunoscuti: Darley Arabian, Byerley Turk si Godolphin Arabian.

Aparitia acestei rase de cai, totusi, incepuse chiar mai devreme, odata cu importarea unui numar mare de cai de origine iberica, marocana (Barb) si turkmenistana, din Spania, Italia si Africa, pe parcursul unei perioade de peste 665 ani. Pursangele, ca rasa, este posibil sa fi influentat la randul sau si alte rase de cai moderne, inclusiv calul Quarter American si Morgan.

Se spune ca in rasa moderna se reflecta trei tipuri de baza. Aceste trei tipuri sunt urmatoarele: calul de viteza, un cal inalt, cu corp lung si care atinge viteze uluitoare; calul greu, un cal mai mic, cu corp mai scurt si cu o rezistenta mai mare la efort; si calul semigreu, care se potriveste foarte bine curselor care strabat tara si care se remarca prin umerii foarte rotunjiti, spinarea mai scurta si crupa bombata. Este important de retinut faptul ca Pursangele Englez nu manifesta o morfologie standard datorita faptului ca este o rasa compusa.

Astazi, Pursangele Englez este folosit in principal la cursele de galop cu calareti, dar concureaza si la intreceri, curse de obstacole si competitii de dresaj.

Last modified onFriday, 30 March 2018 19:32