Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Caliciviroza felina (FCV)

Caliciviroza felina este o boala virala respiratorie, infecto-contagioasa, produsa de un virus cu ARN. Afectiunea este foarte des intalnita la pisica, caracterizata de leziuni ale tractului respirator superior. Adesea sunt intalnite ulceratii la nivelul limbii, a palatului dur, buzelor, trufei si in jurul ghearelor. Aceasta boala se poate complica cu pneumonie sau, ocazional, cu artritre.

Pisicile se imbolnavesc de la alte pisici trecute prin boala care raman purtatoare si eliminatoare de virus in mediu, sau direct de la pisici cu forma acuta a bolii ori de la obiectele contaminate din jur. Poarta de intrare o resprezinta mucoasa oro-nazala si conjunctivala. La acest nivel are loc o invadare rapida a celulelor (citoliza) cu formare de ulcere la nivel mucos. La nivel de felisa, aceasta afectiune este foarte raspandita. Perioada de incubatie este scurta de numai 3-4 zile post expunere. Anticorpii neutralizanti apar dupa circa 7 zile de boala acuta, succedata de o recuperare rapida.

Din pacate, dupa convalescenta, la unii pacienti se instaleaza starea de purtator pe intreg parcursul vietii. Virusul persista la nivel tonsilar si orofaringian. Chiar si unele pisici vaccinate pot elimina si raspandii virusul calicivirozei. Vaccinarile de rutina au redus formele clinice de boala insa nu si prevalenta bolii.

Simptome si tipuri

De regula sunt afectatii puii cu varste de sub 6 saptamani, insa semne clinice pot aparea si la pisici de orice varste. Se semnaleaza anorexie, dispnee, respiratie cu gura deschisa sau chiar aparitia schiopaturilor datorita instalarii artritelor.

De obicei starea de intetinere a pacientilor este buna insa este prezenta febra mai ales la indivizii cu infectii bacteriene secundare. Apar scurgeri oculo-nazale, secretii care se usuca si conflueaza in jurul ochilor sub forma unor cruste. La unele exemplare apare stranutul. Sunt observate ulcere bucale (limba, palatal dur) buze , varful nasului sau in jurul ghearelor. In unele cazuri, prezenta ulcerelor este singurul semn de boala clinica.

Literatura descrie prezenta ulceratiilor intestinale, insa localizarea lor doar in aceasta zona nu se exprima clinic.  De regula, in caliciviroza, nu apare keratita sau ulcere corneene. Pneumonia se instaleaza din cauza infectiilor bacteriene secundare. Este descris si un sindrom hemoragic cu semne mult mai severe care se complica cu icter, diaree si coagulare intrevasculara diseminata.

Diagnostic

Diagnosticul se face pe baza anamnezei si a semnelor clinice, profilul biochimic (proteinograma, functie hepatica, enzime musculare) alaturi de hemoleucograma, radiografie pulmonara pentru confirmarea prezentei pneumoniei, chiar si titrarea nivelului de Anticorpi serici sau PCR.

Tratament 

In momentul de fata nu exista variante antivirale eficiente. Pentru jugularea infectiilor secundare se folosesc antibiotice cu spectru larg, unguente cu antibiotice pentru leziunile oculare, glicerina boraxata pentru combaterea ulcerelor sau chiar sedinte cu aerosoli.

Pentru sindromul hemoragipar este nevoie de o abordare mult mai agresiva, prin folosirea fluidoterapiei cu coloizi, sau chiar a hemotransfuziei.

Prevenire

Forma clinica poate fi prevenita prin vaccinari cu produse vi atenuate sau inactivate cu incepere inca de la 6 saptamani de viata, acolo unde situatia o impune, urmate de rapel la 3-4 saptamani pana la varsta de 16 saptamani, urmate apoi de inca un rapel la 1 an de la ultima administrare.

Vaccinarea nu elimina infectia intr-o expunere viitoare si nu previne eliminarea virusului, dar va evita aparitia formei clinice a bolii.

Note personale

Cazurile intalnite in ultima perioada in clinica nu au ridicat probleme in mangementul terapiei. Majoritatea cazurilor au fost tratate cu success, ambulator. Proprietarii trebuie insa constientizati de contagiozitatea ridicata a acestei afectiuni, mai ales a secretiilor orale, si de potentialul de purtator si excretor permanent al pisicilor dupa insanatosire.

Demn de retinut este si faptul ca aceasta afectiune virala beneficeaza in momentul de fata de o terapie simptomatica, astfel, tinta este de a ajuta pacientul sa treaca prin episodul de boala (aproximativ 7 zile) pana la aparitia anticorpilor neutralizanti.

Cu toate ca exista totusi posibilitatea ca si pacientii vaccinati sa treaca prin acest episod morbid, imunizarea pasiva este cea mai buna metoda de preventie impotriva acestei boli.

Last modified onSaturday, 02 November 2019 15:25
  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Iosif Vasiu

Iosif VASIU, DVM &PhD Student

Department of Infectious Disease
University of Agricultural Science
and Veterinary Medicine Cluj Napoca
Faculty of Veterinary Medicine