Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Ce reprezinta imposibilitatea de a sta in picioare?

Poate fi foarte ingrijorator si inspaimantator sa observati ca, dintr-o data, cainelui dvs. incep sa ii slabeasca picioarele iar acesta isi pierde capacitatea de a sta in picioare.  Acest proces se poate instala in mod natural, odata cu varsta, sau poate fi cauzat de catre un accident sau de o boala. Unele dintre cauzele frecvente sunt urmatoarele:

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Cainii oglindesc stresul proprietarului

Conform unui studiu recent realizat de Universitatea Linkoping, Suedia, nivelurile de stres la caini si proprietarii lor, se urmaresc reciproc. Oamenii de stiinta cred ca acest animal de companie minunat oglindeste nivelul de stres al proprietarului, mai degraba decat vice-versa. Studiul a fost publicat in revista stiintifica Scientific Reports.


Cercetatatorii de la Universitatea Linkoping au examinat modul in care nivelul de stres la caini este influentat de factorii de viata si de oamenii cu care traiesc cainii. Studii anterioare au aratat ca indivizii din aceeasi specie isi pot reflecta starile emotionale ale altora. De exemplu, exista o corelatie intre stresul pe termen lung la copii si la mame. Studiul publicat recent a aparut ca urmare a interesului aratat de oamenii de stiinta care speculau daca oglindirea similara a nivelului de stres pe perioade indelungate poate aparea si intre specii, cum ar fi intre cainele domesticit si oameni. Cercetatorii au determinat nivelurile de stres pe parcursul mai multor luni, masurand concentratia unui hormon de stres, cortizolul, in cativa centimetri de par de la caine si de la proprietarul sau.

„Am observat ca nivelurile de cortizol pe termen lung la caine si proprietarul acestuia erau sincronizate, astfel incat proprietarii cu niveluri ridicate de cortizol au caini cu niveluri ridicate de cortizol, in timp ce proprietarii cu nivel de cortizol scazut au caini cu niveluri scazute", spune Ann-Sofie Sundman de la Departamentul de Fizica, Chimie si Biologie (IFM) de la LIu, autorul principal al studiului si recent promovata doctor in etologie.

Studiul a examinat 25 Border-Collie si 33 Ciobanesti Shetland, toti detinuti de catre femei. Proprietarii si cainii au furnizat probe de par in doua ocazii, separate de cateva luni. Deoarece activitatea fizica poate creste nivelul cortizolului, cercetatorul a dorit sa compare si cainii de companie cu cei care au concurat in activitati de ascultare si agilitate. Prin urmare, nivelurile de activitatea fizica ale cainilor au fost inregistrate timp de o sapatamana folosind un guler de activitate.


Cercetari anterioare au aratat ca nivelurile de cortizol din saliva pe termen scurt cresc intr-un mod sincron atat la caine, cat si la proprietarul sau atunci cand concureaza impreuna. In schimb, studiul studiul acesta a aratat ca activitatea fizica la caini nu afecteaza cortizolul pe termen lung din parul lor. Pe de alta parte, nivelul de stres al cainilor concurenti pare sa fie legat mai puternic de cel al proprietarului. Oamenii de stiinta suspicioneaza ca acest lucru poate fi asociat cu un grad mai mare de interactiune activa intre proprietar si caine, atunci and acestia se antreneaza si concureaza impreuna.
De asemenea, proprietarilor de caini li s-a cerut sa completeze doua chestionare legate de propria persoana sai de personalitatea cainelui lor. Cercetatorii au investigat daca nivelul de stres este corelat cu trasaturile de personalitate.


„In mod surprinzator, nu am gasit nici un efect major al personalitatii cainelui asupra stresului pe termen lung. Personalitatea proprietarului, pe de alta parte, a avut un efect puternic. Acest lucru ne-a determinat sa sugeram ca este posibil ca un caine sa oglindeasca stresul proprietarului sau", a aratat Lina Roth, lector principal la IFM si cercetator principal in acest studiu.
Rezultatul sugereaza ca potrivirea dintre un proprietar si un caine afecteaza nivelul de stres al cainelui. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare inainte de a putea trage concluzii cu privire la cauza corelatiei. Cercetatorii intentioneaza sa studieze acum alte rase de caini. Atat Border Collie cat si Ciobanescul Shetland sunt caini de turma, care au fost crescuti sa colaboreze bine cu oamenii si sa raspunda precis si rapid la semnale. Gruul de cercetatori intentioneaza sa studieze daca are loc o sincronizare similara intre alte rase de caini si oameni, de exemplu, la cainii de vanatoare, care au fost antrenati sa fie independenti. O alta linie de cercetare va analiza daca sexul proprietarului joaca un rol.


„Daca aflam mai multe lucruri despre modul in care diferitele tipuri de caine sunt influentate de oameni, va fi posibil sa potrivim cainele si proprietarul intr-un mod care este mai bun pentru ambii, din punct de vedere al managementului stresului. S-ar putea ca anumite rase de caini sa nu fie atat de profund afectate daca proprietarul lor are un nivel ridicat de stres.", spune Lina Roth.
Studiul a fost finantat de Agria, fondul de cercetare SKK(Swedish Kennel Club) si Consiliul European de Cercetare (ERC).

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/cainii-oglindesc-stresul-proprietarului layout=standard image=https://www.pet.veterinarul.ro/media/k2/items/cache/6f393c73a9c9a064c4c50137fe9679b4_XL.jpg desc=Conform unui studiu recent realizat de Universitatea Linkoping, Suedia, nivelurile de stres la caini si proprietarii lor, se urmaresc reciproc.... size=small}