Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Boala paradontala la animalele de companie

In general uitam ca animalele sunt predispuse la aceleasi boli ca si noi si in unele cazuri, chiar mai grave. Aceeasi situatie este si in cazul afectiunilor paradontale. De fapt, paradontita este cea mai intalnita afectiune a animalelor adulte, dar poate fi prevenita.

Ce este boala paradontala?

Boala paradontala nu este diferita la animale fata de om. Reprezinta distrugerea osului, a tesutului si a structurii care ttine dintele in alveola. Este cauzata de infectia bacteriana care patrunde subgingival. Evolueaza cu distrugerea osului de jur imprejurul radacinii dintelui provocand mobilitatea acestuia si dureri dentare.

Cainii si pisicile cu afectiuni avansate periodontale in general necesita operatii pt extractia mai multor dinti.

IMG 3217 6 copy

De unde stiu daca animalul meu are boala paradontala?

Adevarul este ca nu stiti. Din nefericire, cu timpul apar indicatori precum respiratia urat mirositoare sau pierderea dintilor(fiind semne avansate de boala). Singura modalitate de a preveni si a diagnostica boala in stadiul incipient este consultul stomatologic regulat, detartrajul sub anestezie, unde medicul poate evalua si curata cavitatea bucala. Radiografia dentara este obligatorie deoarece identifica pierderile osoase, buzunarele periodontale si alte boli care implica radacina dintilor si tesutul inconjurator.

Detartrajul fara anestezie poate preveni boala periodentala?

NU. Detratrajul fara anestezie nu aduce beneficii sanatatii cavitatii bucale animalului dumneavoastra. Scalarea dintiilor face doar sa para mai albi, in aparenta. Aceasta procedura nu elimina bacteriile de sub gingie si de suprafata dintelui, permitand placii bacteriene sa se ataseze mult mai rapid de suprafata dintilor.

Detratrajul fara anestezie este periculos deoarece va da o falsa senzatie de curatire a cavitatii bucale, lasand boala paradontala nedetectata si netratata.

Cum pot sa previn boala paradontala?

Sunt doua componente importante in prevenirea bolii paradontale a animalului dumneavoastra:

 • Periajul dentar, efectuat zilnic acasa
 • Detartrajul profilactic anual, efectuat de catre medicul veterinar.

Periajul dentar ramane cheia preventiei placii bacteriene si a tartrului, incetineste avansarea bolii paradontale. In ajutor vin dietele, betisoarele de mestecat, aditivii (care se pun in apa de baut), consilierea veterinara cu privire la sanatatea cavitatii bucale.

Detratrajul anual este important pentru intretinerea starii de sanatate a animalului. Procedurile stomatologice sub anestezie permit medicului veterinar sa vada si sa examineze fiecare dinte, sa efectueze proba periodentala de jurul fiecaruia, in plus radiografia evalueaza structura dintilor.

Cand faceti regulat evaluarea cavitatii bucale impreuna cu curatarea cavitatii bucale, inceperea bolii periodontale poate fi sesizata fara ca aceasta sa faca daune.

Animalul dumneavoastra de companie va va multumi ca are dinti sanatosi!

 

 

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Dr Raluca Zvorasteanu

DVM PhD..Raluca Zvorasteanu - Cabinet veterinar Qincyvet Bucuresti

Website: www.qincyvet.ro