Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Ce reprezinta imposibilitatea de a sta in picioare?

Poate fi foarte ingrijorator si inspaimantator sa observati ca, dintr-o data, cainelui dvs. incep sa ii slabeasca picioarele iar acesta isi pierde capacitatea de a sta in picioare.  Acest proces se poate instala in mod natural, odata cu varsta, sau poate fi cauzat de catre un accident sau de o boala. Unele dintre cauzele frecvente sunt urmatoarele:

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Ce reprezinta spumele de la gura la caini

Spuma de la gura este un simptom pe care, pentru multi ani, oamenii l-au asociat cu rabia. In timp ce...

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Basenji, cainele african care nu latra

Basenji este un caine elegant de vanatoare cu constitutie zvelta, ce provine din Africa. Acesta are o frunte incretita si o coada incovoiata tinuta in sus. Cainele Basenji este cunoscut sub numele popular de „caine tacut” deoarece acesta nu latra, insa atunci cand este agitat scoate un sunet care se aseamana cu un „yodel”.

 

TRASATURI FIZICE

Basenji difera de alte rase primitive de caini prin faptul ca are un corp robust. Membrele sale mai lungi il ajuta sa alerge rapid, realizand un tip de galop prin dubla suspensie. Acest caine are o blana scurta, de culoare neagra, roscata sau tricolora, care il ajuta sa faca fata climatului african fierbinte, in timp ce urechile sale drepte sunt foarte eficiente in disiparea caldurii si localizarea vanatului prin desisuri.

PERSONALITATE SI TEMPERAMENT

Cainele Basenji este cunoscut pentru faptul ca se intelege bine cu alti caini, dar nu interactioneaza prea mult cu membrii propriei rase. Deoarece este un caine artagos, multi cred despre acesta ca se aseamana cu un terrier prin natura si gesturile sale. Comportamentul cainilor Basenji se aseamana putin cu cel al pisicilor: rezervat, siret, curios, independent si incapatanat.

Desi cainele nu latra foarte mult, scoate un urlet strident, iar ocazional scoate un sunet ascutit, precum o vulpe.

INGRIJIRE

Cainii din aceasta rasa necesita o ingrijire minima a blanii: este suficient sa le periati blana din cand in cand pentru a inlatura firele moarte de par. Fiind o rasa foarte activa, Basenji trebuie antrenat zilnic, atat mental, cat si fizic, pentru a nu deveni agresiv si/sau frustrat. O plimbare lunga, alergarea libera si joaca energica intr-un spatiu restrans sunt, de asemenea, recomandate. Acest caine se simte bine si tinut in casa.

SANATATE

Basenji, care are o durata medie de viata de 12-14 ani, sufera de probleme de sanatate precum displazia de sold canina (DSC), distrofia corneana si luxatia patelara. Unele dintre cele mai importante boli ce afecteaza aceasta rasa includ atrofia retiniana progresiva (ARP), sindromul Fanconi si enteropatia Basenji, in timp ce micile probleme de sanatate includ hernia ombilicala, membranele pupilare persistente (MPP), deficitul de piruvat-kinaza si hipotiroidismul. Pentru a identifica o parte din aceste probleme, un medic veterinar poate efectua teste de urina, tiroida, ochi si ADN pentru cainele respectiv.

ISTORICUL RASEI

Basenji sau „cainele mut” este o rasa foarte veche care se trage din Egipt. Aceasta a devenit mai tarziu principalul caine de vanatoare colectiva al triburilor native si al pigmeilor din regiunea africana Congo, fiind de aceea numit uneori si terrier de Congo sau Zande.

S-a incercat, la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX, aducerea cainelui Basenji in Anglia, dar din pacate aceste eforturi nu au avut succes. Abia in 1937 Basenji (nume ce se poate traduce in mod grosier prin ”fel de tufa”) a fost importat in Anglia.

Aceasta rasa, intre timp, a devenit populara in Statelor Unite la competitiile canine si ca animal de companie, castigand apoi mai mult prestigiu atunci cand, in romanul intitulat ”Good-bye, My Lady ”, lansat in 1954, a fost inclus si un caine Basenji.

Prin anii 1980 au existat doua evenimente importante, dar controversate, asociate cu cainii Basenji. In primul rand, numerosi caini au fost importati din Africa pentru a reduce incidenta anumitor probleme de sanatate ereditare specifice rasei, aparand astfel pentru prima data tiparul tigrat al blanii. In al doilea rand, Asociatia Americana a Ogarilor a incadrat Basenji in randul ogarilor, permitand acestui caine sa participe la teste pentru cursele de caini. Inainte de acel moment, stilul de vanatoare si conformatia corporala a cainilor din rasa Basenji fusese considerata inadecvata pentru un ogar. Pana in prezent, acest caine a pastrat multe dintre trasaturile rasei primitive, precum un ciclu estral precoce si lipsa latratului.

Last modified onFriday, 25 May 2018 10:16
 • Grupa: Spitzi si tipuri primitive
 • Talia: Mijlocii
 • Greutate: Mascul: 10–12 kg, Femela: 9–11 kg
 • Inaltime: Mascul: 41–43 cm, Femela: 38–41 cm
 • Energie: Este un caine energic.
 • Activitate: S-a adaptat bine la viata intr-un apartament cu conditia sa fie scos zilnic la plimbare pentru ca are un nivel de activitate moderat.
 • Afectiune: Devotat si atasat de stapan, accepta copiii atata timp cat nu-l necajesc. Nu sunt parteneri ideali de joaca pentru copii.
 • Dresaj: Deoarece este un caine independent si incapatanat, se dreseaza destul de greu.
 • Prietenie cu straini: Este rezervat si precaut cu strainii.
 • Prietenie cu alte animale: Nu are probleme cu alti caini, dar in curte cu alte animale, mai ales pisicile, ies in evidenta instinctele de vanator.
 • Paza, protectie: Nu este un caine de paza si protectie.
 • Ingrijire: Este considerat cel mai curat caine. Se ingrijeste, se spala singur asemenea unei pisici.
 • Speranta de viata: 12 – 16 ani
{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/basenji-cainele-african-care-nu-latra layout=standard image=https://www.pet.veterinarul.ro/media/k2/items/cache/4c704b823894e663c696fb5ee0a8793f_XL.jpg desc=Basenji este un caine elegant de vanatoare cu constitutie zvelta, ce provine din Africa. Acesta are o frunte incretita si... size=small}