Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Anemia infectioasa a pisicilor

Anemia infectioasa se poate transmite oricarei pisici prin intermediul puricilor si capuselor care s-au hranit in prealabil pe un animal infectat, insa pisicile cu sistem imunitar slabit sunt supuse unui risc mai mare.

Ce este anemia infectioasa?

 Aceasta afectiune grava trebuie tratata cu medicamente, deci daca observati semnele clinice ale anemiei infectioase, duceti-va pisica la veterinar cat mai urgent. Anemia reprezinta termenul medical folosit pentru descrierea situatiei in care exista un numar mic de hematii in sange. Exista cateva tipuri de anemie care va pot afecta pisica, inclusiv anemia infectioasa, care este cauzata de bacterii ce distrug celulele rosii ale animalului. Unele pisici pot manifesta foarte putine simptome, in timp ce altele pot suferi de anemie mai severa, cu simptome usor de observat.

Simptomele anemiei infectioase a pisicilor

Unul dintre primele simptome pe care proprietarii de pisici le observa mai intai este febra, care tinde sa se instaleze in stadiile incipiente ale anemiei infectioase. Pe langa febra, o parte dintre celelalte simptome pe care pisica le poate manifesta includ:

 • pierderea apetitului,
 • slabiciune generala,
 • letargie,
 • mucoase palide,
 • depresie,
 • ritm cardiac crescut si
 • frecventa respiratorie crescuta.

Cauzele anemiei infectioase a pisicilor

Anemia infectioasa este cauzata de un anumit tip de bacterii, cunoscute sub numele de Mycoplasma. Exista trei tipuri diferite de mycoplasme care pot afecta pisica si pot produce anemie, si anume: Mycoplasma haemofelis, Mycoplasma haemominutum si Mycoplasma turicensis. Puricii si capusele pot transmite pisicilor aceste bacterii dupa ce s-au hranit in prealabil pe corpul unor animale infectate. Aceste bacterii ajung de obicei pe suprafata celulelor rosii din sange, dar atasarea efectiva a lor la celule determina tulburari ireversibile, iar celulele respective ajung astfel sa fie distruse.  Atunci cand mycoplasmele distrug un numar mare de celule rosii, ele cauzeaza anemie. 

Diagnosticul anemiei infectioase a pisicilor

Anemia nu este usor de diagnosticat de catre veterinari, deoarece mai multe afectiuni pot cauza aceleasi simptome. Totusi, tot mai trebuie sa oferiti medicului veterinar un istoric medical complet al animalului si informatii legate de simptomele pe care le-ati observat si de momentul aparitiei acestora.  Veterinarul va trebui sa efectueze un examen clinic al pisicii pentru a intelege cauza care sta la baza simptomelor. Mai intai, medicul va efectua un profil biochimic al sangelui, o hemoleucograma completa si teste de urinanaliza, pentru a obtine o mai buna imagine de ansamblu a starii de sanatate a animalului. Va fi efectuat si un test PCR, prin care se va identifica prezenta mycoplasmelor in sange.   Pot fi realizate si frotiuri din sange pentru a permite veterinarului sa priveasca si la microscop o proba, insa aceste teste nu sunt la fel de exacte ca o reacţie de polimerizare in lanţ. Dupa ce veterinarul depisteaza bacteria in sangele pisicii, acesta va stabili un diagnostic oficial de anemie infectioasa. 

Tratamentul anemiei infectioase a pisicilor

Anemia infectioasa va trebui tratata cu antibiotice pentru a elimina mycoplasmele din sangele animalului. Cel mai eficient antibiotic este reprezentat de doxiciclina, insa tetraciclina si oxitetraciclina sunt, de asemenea, eficiente. Antibioticele sunt de obicei administrate pe o perioada de trei saptamani, dupa care pisica va trebui testata din nou, pentru a asigura lipsa completa a acestor bacterii din sange. Deoarece corpul pisicii dvs. poate distruge in mod accidental hematiile infectate, in incercarea de a combate bacteriile, veterinarul poate prescrie animalului si corticosteroizi, care vor impiedica organismul sa continue cu distrugerea acestor celule. Unii medici veterinari prefera sa trateze anemia infectioasa doar cu antibiotice pentru inceput. Este posibil sa va recomande sa duceti din nou pisica la clinica dupa cateva zile, pentru a-i fi reevaluata starea de sanatate. Daca in acest rastimp nu apar imbunatatiri clinice, pot fi prescrisi apoi si corticosteroizi. Pisicile care pierd foarte mult in greutate datorita anemiei au nevoie de tratament de sustinere pentru a-si redobandi vitalitatea pe parcursul recuperarii. Unele pisici este posibil sa necesite si hidratare pe cale intravenoasa, pentru combaterea deshidratarii. Daca pisica prezinta o evolutie grava a anemiei infectioase, aceasta ar putea avea nevoie de o transfuzie de sange pentru a se recupera. Totusi, acest lucru se intampla rar si de obicei transfuzia poate fi evitata.

Vindecarea de anemie infectioasa a pisicilor

Va trebui sa urmati cu atentie instructiunile oferite de veterinar, legate de modul si de momentul administrarii antibioticelor si corticosteroizilor la pisica. Este foarte important sa nu omiteti nicio doza, altfel infectia poate sa nu raspunda la tratament. Antibioticele sunt de obicei eficiente in reducerea simptomelor anemiei infectioase, insa acest lucru nu inseamna ca bacteriile patogene vor fi complet eliminate din corpul pisicii. Pisica dvs. poate ramane purtatoare a infectiei timp de mai multi ani de la tratament, iar anemia poate recidiva atunci cand animalul este supus unei boli sau unei perioade de stres. Este important sa va urmariti cu atentie pisica, pentru a depista semnele unei recidive. Daca observati vreunul dintre simptomele specifice, nu ezitati sa va duceti animalul la veterinar pentru a urma un tratament suplimentar. Deoarece puricii si capusele pot transmite pisicilor aceste bacterii, este important sa asigurati in mod constant pisicii dvs. tratament antiparazitar preventiv. Rugati veterinarul sa va informeze in legatura cu ce tipuri de antiparazitare impotriva puricilor si capuselor puteti folosi pentru pisica.

Last modified onThursday, 10 January 2019 11:41
 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul