Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Ajutor! Pisica mea este o ucigasa! Ce pot sa fac?

 

Intrebare: Sunt un mare admirator al pasarilor, iar cea mai mare bucurie a mea o reprezinta observarea pasarilor minunate care se aduna in jurul hranitorilor din gradina. Insa, ma oripilez atunci cand motanul meu, Felix, imi lasa pasari moarte pe pragul usii. Uneori, mai lasa acolo si soareci sau veverite moarte. Stiu ca el doar isi urmeaza instinctul, insa comportamentul acestuia ma deranjeaza profund si ma tem ca va reduce astfel cu mult populatia de pasari pe care le iubesc. Ce pot face?

Raspuns: Felinele se afla printre cei mai eficienti pradatori de pe planeta. Instinctul de pradator (alaturi de tors, de caracterul lipicios si de ochii semi-inchisi in semn de multumire) reprezinta una dintre trasaturile care au facut din pisicile domestice niste companioni adorabili inca din zorii civilizatiei. O buna „prinzatoare de soareci" era foarte pretuita pentru abilitatile sale de a reduce populatia de rozatoare si daunele facute asupra stocurilor de grane si de diverse alimente.

Avantaje si dezavantaje

Insa, trasaturile „pozitive" ale felinelor in anumite circumstante, pot fi „negative" in alte circumstante. Intr-o situatie ideala, pisica care vaneaza ofera beneficii valoroase. Dar ce se intampla cand vine vorba despre impactul acesteia asupra numarului de vietuitoare salbatice? Fara indoiala, pisicile introduse pe insule mici si izolate pot reduce in mod semnificativ numarul de pasari locale si de mici mamifere, insa impactul de ansablu al felinelor pradatoare asupra populatiilor de animale salbatice din America de Nord sau de pe alte continente, nu este foarte bine stabilit. Indiferent de impactul la nivel global, este greu de acceptat ideea ca propria pisica poate ucide o pasare frumoasa care este atrasa de hranitoarea din gradina, iar daunele produse asupra populatiei locale de pasari pot fi mai mari decat cele estimate.

Pentru cine suna clopotelul

Pe langa mentinerea lui Felix la interior (recomandata din mai multe motive, inclusiv pentru sanatatea sa), ce mai puteti face pentru a oferi o sansa de scapare pasarilor de afara? O varianta este aceea de a atasa un clopotel la zgarda din jurul gatului motanului. Teoretic, alarma auditiva va avertiza pasarile in privinta unei apropieri rapide a unui potential pradator, oferindu-le acestora cateva momente in plus pentru a scapa de capturare. Aceasta tehnica este sugerata de mult timp, insa eficienta acesteia a fost pusa la indoiala. De fapt, doua studii efectuate in ultima decada au adus la iveala faptul ca pisicie care poarta clopotel erau la fel de eficiente in vanatoarea lor, precum cele fara clopotel.

Insa cercetatorii de la Universitatea Glasgow au evidentiat neajunsurile acestor studii, analizand problema din alte perspective. Studiul acestora, „Bells Reduce Predation of Wildlife by Domestic Cats" (Clopoteii reduc vanarea speciilor salbatice de catre pisicile domestice), a fost publicat in British Journal of Zoology (Jurnalul britanic de zoologie). S-a urmarit raspunsul la urmatoarea intrebare: purtarea clopotelului reduce cantitatea de prada pe care reuseste sa o captureze o pisica? Au fost selectate pentru acest studiu patruzeci si una de pisici despre care se stia ca obisnuiesc sa aduca acasa prada. Aceste pisici proveneau din diverse zone rurale si urbane si purtasera pana atunci doar zgarzi fara clopotel. Perioada de testare pentru fiecare pisica in parte a durat cate doua luni, iar fiecare pisica a purtat clopotel doar jumatate din tot acest timp.

Atunci cand au purtat clopotel, cele 41 de pisici au adus acasa in total 82 mamifere, 26 pasari si 10 ambifieni; fara clopotei, acestea au adus 167 mamifere, 48 pasari si 11 amfibieni. Aceste rezultate au avut un impact statistic semnificativ, si cel putin pe durata studiului, pisicile echipate cu clopotel au parut sa captureze doar jumatate din numarul de mamifere si pasari pe care ar fi putut sa le vaneze daca nu purtau clopotel. Nu a existat un impact semnificativ asupra numarului de amfibieni vanati, acest lucru fiind atribuit faptului ca nefericitele broaste fie nu au auzit semnalul acustic provenit de la clopotel, fie nu au asociat sunetul acestuia cu iminenta pericolului. Cat despre Felix, montarea unui clopotel la zgarda acestuia i-ar putea afecta succesul la vanatoare, insa cel mai sigur mod prin care puteti preveni uciderea pasarilor de catre acesta este limitarea totala a accesului sau la acestea. Va sugeram sa il tineti inchis in casa.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire