Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pisica siberiana are o blana dubla groasa, cu un guler la gat, perfecta pentru a supravietui acelor ierni reci din nordul Rusiei. Este o pisica cu un spirit aventuros, un corp agil si musculos. Asa cum ii sta bine unei pisici siberiene, ea poarta o blana magnifica, care nu numai ca o protejeaza pe aceasta felina grozava de frig, dar ii si ofera un aspect plin de farmec. Semilonghair-ul este pisica nationala a Rusiei care si-a facut drum in America de Nord doar in ultimii 20 de ani, unul din beneficiile caderii comunismului.

La prima vedere, Siberiana seamna cu Maine Coon si Norvegiana de padure, dar se diferentiaza prin faptul ca are un cap si un corp mai rotunjite. De asemenea, ies in evidenta ochii mari de culoare galben-verzui, urechile cu smocuri si gulerele din jurul gatului. Blanita Siberienei vine intr-o multitudine de culori, dar varianta tabby maro este cea mai populara.

Siberiana este potrivita pentru orice casa care o vor iubi si ii vor peria blanita de cel putin doua ori pe saptamana. Are insa perioada de naparlire serioasa iar atunci va avea nevoie de o periere zilnica. Din punct de vedere fizic, pisica este adaptata climelor dure, dar tineti-o in casa pentru a o proteja de masini, boli raspandite de alte pisici si de atacaurile din partea altor animale.

Informatii pe scurt despre pisica Siberiana

Siberiana se maturizeaza incet, uneori nu atinge deplina sa fizica pana la varsta de 5 ani. Unii masculi castrati pot atinge greutatea de 25 de kilograme. Aceasta este o pisica de dimensiuni medii pana la mari, puternica si alerta. Are urechi cu blanita, de dimensiuni medii-mari si ochi de dimensiuni medii pana la mari, care sunt aproape rotunzi. Corpul este solid si musculos, sustinut de membre de lungime medie care sunt impodobite cu smocuri de blana la capat. Blanita sa vine intr-o multutidine de culori si patternuri, inclusiv colorpoint, cu sau fara alb.

S-ar putea sa cititi despre Siberiana ca este o rasa hipoalergenica, insa acest lucru nu este corect. Alergiile nu sunt cauzate de un anumit tip de blana, ci de celulelele moarte ale pielii lepadate de animal (si de oameni de altfel). Nu exista dovezi stiintifice ca orice rasa sau orice metis ar fi mai mult sau mai putin alergenica decat orice alta pisica.

Istoricul rasei Siberiana

Siberiana este o pisica originara din Rusia si provine dur climatul dur al Siberiei, care explica blanita tripla pe care o are. Se crede ca este o rasa ce exista de aproximativ 1000 de ani, care a ajutat fermierii sa controleze populatiile de rozatoare din ferme si magazine. In basmele rusesti, pisicile magice protejeaza copiii si deschid porti spre taramuri nevazute.

Pisicile au fost aduse la expozitiile de pisici din Anglia si New York in secoul al XIX-lea si sunt mentionate sau ilustrate in cartile cu pisici publicate in 1889, 1898 si 1900. Cu toate acestea, abia in 1990 Siberiana a fost adusa in Statele Unite ale Americii, parte a unui acord comercial intre crescatorul rus si crescatorul Elizabeth Terrel, care a schimbat cateva pisici din rasa Himalaya cu acesta.

Pisica siberiana este recunoscuta de International Cat Association si este prezenta la Categoria Diverse la show-urile Asociatiei Cat Fanciers.

Temperamentul pisicii Siberiana

Siberiana este o pisica aventuroasa, careia ii place sa se catere la inaltimi ametitoare si sa sara de la distante mari in timp ce isi face drum prin casa. Aceasta este o pisica care nu va fi oprita de o usa inchisa si pe care o puteti la fel de bine gasi atarnand de candelabru, in incercarea de a ajunge la jucaria sa preferata sau pentru a prinde punctul laser cu care va jucati. Din fericire, corpul sau agil face ca accidentele sa aiba loc foarte rar, de aceea puteti fi oarecum linistiti. Trebuie insa sa aveti grija sa puneti obiectele care ii starnesc interesul intr-un loc sigur. Cumparati un ansamblu de joaca pentru pisici inalt, ca sa isi poata supraveghea domeniul de la inaltime.

Pisica Siberiana isi iubeste familia, dar nu cere prea multa atentie. Este o pisica care tinde sa se inteleaga cu toata lumea, inclusiv cu copiii, cainii, sau cu alte pisici, desi poate fi oarecum circumspect la venirea oaspetilor, pana se obisnuieste cu prezenta acestora. Pisica Siberiana te va urmari prin casa cand esti acasa si te va intampina fericita, atunci cand vei reveni acasa. Provoaca-i mintea si tine-o interesata de mediul in care traieste, oferindu-i jucarii sau puzzel-uri care o vor recompensa cu bunatati cand va invata sa le manipuleze. Alegeti intotdeauna o pisica de la un crescator care le creste in casa si interactioneaza cu acestea de la o varsta frageda. Faceti cunostinta cu unul sau in mod ideal chiar cu ambii parinti, pentru a va asigura ca au temperamente frumoase.

Boli specifice rasei Siberiana

Toate pisicile prezinta potentialul de a dezvolta probleme ereditare, in acelasi mod in care oamenii pot mostenii boli de la paritii acestora. Orice crescator care sustine ca pisicile din aceasta rasa nu prezinta probleme de sanatate sau afectiuni genetice, fie minte, fie nu este constient de caracteristicile rasei. Evitati orice crescator care nu ofera un certificat de garantie a sanatatii pisoilor, care sustine ca aceasta rasa este complet libera de probleme de sanatate sau care va spune ca puii pe care ii creste sunt tinuti izolati din motive de sanatate. Siberiana are cel putin o problema de sanatate ereditara: cardiomiopatia hipertrofica.

Cardiomiopatia hipertrofica (CMH) este cea mai frecventa forma de boli de inima la pisici. Provoaca ingrosarea (hipertrofia) muschiului inimii. Diagnosticul se confirma prin intermediul ecocardiografiei (ecografie cardiaca), care trebuie realizata si interpretata de catre un specialist in cardiologie veterinara. Unele pisici afectate prezinta murmur cardiac, pe cand altele nu, asadar absenta acestuia nu implica faptul ca pisica respectiva este sanatoasa. Se recomanda ca prima ecocardiograma sa se realizeze inainte ca pisica sa se reproduca, iar urmatoarea la varsta de aproximativ doi ani. Aceasta afectiune se poate trata, dar poate determina moarte subita la pisicile tinere adulte daca nu este diagnosticata din timp. Moartea subita a pisicilor folosite pentru reproductie sau a puilor de pisica trebuie investigata prin necropsie (examinare postmortem) realizata fie de veterinarul dvs, fie de un anatomopatolog veterinar.

Retineti faptul ca, dupa achizitionarea unui pisoi, aveti posibilitatea de a-l proteja de cea mai frecventa problema de sanatate, si anume obezitatea. Mentinerea greutatii optime a pisicilor din rasa Siberiana este unul dintre cele mai usoare moduri de a-i proteja sanatatea. Acordati din plin circumstante preventive pentru a asigura un trai sanatos pisicii dvs.

Aspecte importante legate de ingrijirea pisicii Siberiana

Siberiana are o strat triplu de blana, rezistent la apa, un guleras plin si o coada stufoasa. Blana este de obicei mai groasa iarna. In ciuda lungimii sale, blana pisicii Siberiana este usor de ingrijit si nu are tendinta de a se matui sau incurca. O periere saptamanala ar trebui sa ii mentina blana sanatatoasa. Exceptia este in timpul primaverii si toamnei cand pisica naparleste peste tot, cantitati serioase de par. Atunci va fi nevoie sa o periati zilnic, pentru a indeparta parul care cade si pentru a preveni formarea caltilor.
Daca nu intentionati sa mergeti cu pisica la expozitii, baile nu sunt necesare frecvent, dar pot ajuta la reducerea alergenilor daca cineva din casa este alergic la pisici. Siberiana nu se suparata daca se uda, mai ales daca este obisnuita cu baile de mica, unele pisici chiar cauta apa pentru a se juca. Nu ar trebui sa va mire daca pisica dvoastra decide intr-o zi sa sara cu dvoastra in cada sau la dus. In rest, este nevoie de ingrijirea de baza. Taiati unghiile ori de cate ori este necesar. Verificati urechile in fiecare saptamana pentru roseata sau miros urat, care ar putea indica o infectie. Daca urechile par murdare, curatati-le cu o discheta de bumbata, umezita cu o solutie speciala de urechi, la recomandarea medicului veterinar. Periati frecvent dintii cu o pasta de dinti de uz veterinar, recomandata de medicul veterinar, pentro o sanatate buna si o respiratie proaspata. Incepeti sa spalati, sa taiati unghiile, si sa periati dintii pisicii de cand aceasta este mica, pentru ca ea sa accepte aceste activitati.