Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Detinerea unui animal de companie pare sa actioneze ca un tampon impotriva stresului psihologic in timpul carantinei, arata rezultatele unui studiu publicat recent in Jurnalul PLOS ONE. Majoritatea persoanelor care au participat la cercetare si-au perceput animalele de companie ca fiind o sursa de sprijin considerabil in perioada carantinei (23 martie - 1 iunie 2020). 

Studiul - realizat de cercetatori de la Universitatile York si Lincoln - a constatat ca a avea un animal de companie este legat de mentinerea unei sanatati mentale mai bune si de reducerea singuratatii. Aproximativ 90% din cei 6000 de participanti din Marea Britanie aveau cel putin un animal de companie. Puterea legaturii om-animal nu a fost diferita semnificat intre specii, cele mai frecvente animale de companie fiind pisicile si cainii, urmate de mamiferele mici si pestii. 

Peste 90% dintre respondenti au spus ca animalul lor de companie i-a ajutat sa faca fata emotional carantinei si 96% au spus ca animalul lor de companie i-a ajutat sa se mentina in forma si activi. 

Cu toate acestea, 68% din proprietarii de animale de companie au raportat ca au fost ingrijorati in legatura cu animalele lor de companie in timpul carantinei, din cauza restrictiilor privind accesul la ingrijirea veterinara si exercitiile fizice sau pentru ca nu ar sti cine ar avea grija de animalele lor de companie daca se vor imbolnavi. 

Autorul principal, dr. Elena Ratschen de la Departamentul de Stiinte ale Sanatatii de la Universitatea York a declarat: “rezultatele acestui studiu au demonstrat, de asemenea, potentialele legaturi intre sanatatea mintala a oamenilor si legaturile emotionale pe care acestia le formeaza cu animalele lor de companie, masuratorile privind stransa legatura dintre om-animal au fost mai mari la oamenii care au raportat initial un scor mai mic in privinta starii de sanatate mintala. 

“Am descoperit de asemenea ca puterea legaturii cu animalele de companie nu a diferit statistic in functie de specia animalului, ceea ce inseamna ca oamenii din esantionul nostru s-au simtit, in medie, la fel de apropiati emotional de porcusorul lor de Guineea cat s-au simtit si de cainele lor, de exemplu”.

“Va fi important sa ne asiguram ca proprietarii de animale de companie vor fi sustinuti in mod corespunzator in ingrijirea animalelor lor, in timpul pandemiei. 

Profesorul Daniel Mills, de la Scoala de Stiinte ale Vietii de la Universitatea Lincoln a adaugat: “Aceasta lucrare este deosebit de importanta in momentul actual, deoarece indica modul in care a detine un animal de companie in casa ta poate reduce o parte din stresul psihologic asociat perioadei in care traim. Cu toate acestea, este important ca toata lumea sa aprecieze si nevoile animalului de companie, intrucat celelalte studii ale noastre arata ca esecul indeplinirii acestor resposabilitati poate avea un efect negativ atat pentru oameni, cat si pentru animalele lor de companie”. 

Dr. Ratschen a adaugat: “Desi studiul nostru a aratat ca a avea un animal de companie poate atenua unele dintre efectele psihologice daunatoare ale carantinei impuse de Covid-19, este important sa retinem ca aceasta constatare este putin probabil sa aiba o semnificatie clinica si nu justifica nici o sugestie ca oamenii ar trebui sa achizitioneze animale de companie pentru a-si proteja sanatatea mintala in timpul pandemiei”. 

Se estimeaza ca peste 40% din gospodariile britanice detin cel putin un animal de companie. 

Studiul a mai aratat ca cea mai populara interactiune cu animalele care nu erau animale de companie a fost observarea pasarilor. Aproape 55% din persoanele chestionate au raportat ca privesc si hranesc pasarile in gradina lor. 

Articolul “Relatiile si interactiunile om-animal in timpul perioadei de carantina Covid-19 din Marea Britanie: investigarea legaturilor cu sanatatea mintala si singuratatea” este publicat in revista PLOS ONE.