Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Daca obisnuiti sa mergeti la plimbari lungi in natura alaturi de cainele dvoastra, sau cainele petrece mai mult timp afara, sau este un caine care traieste numai afara, controlul de capuse ar trebui sa faca parte din rutina dvoastra zilnica. Iata cateva sfaturi despre cum sa indepartati o capusa, daca aceasta s-a prins de catelul dvoastra.

1. Scanarea de capuse

Pipaiti blanita cainelui. Daca simtiti o zona mai umflata sau la atingere descoperiti o umflatura serioasa, verificati daca nu este o capusa prinsa in pielea catelului in acel loc. Nu va limitati cautarea la spinarea cainelui, verificati in zona axilelor, la pernutele labutelor, in interiorul urechilor, in jurul boticului sau a barbii.

2. Este o capusa?

Capusele pot fi maro, sidefii sau negre si au opt picioare. Unele sunt mici, altele pot fi de marimea unei pioneze. Daca sunt atasate de caine de mai mult timp, ele cresc in volum substantial.

3. Indepartarea in siguranta

Iata ce echipament aveti nevoie pentru a indeparta fara probleme capusa.

  • manusi
  • o penseta curata sau un dispozitiv special de smuls capuse
  • substanta dezinfectanta sau antiseptica
  • alcool sanitar

Nu incercati sa smulgeti capusa de pe catel cu mainele neprotejate. Folositi intotdeauna manusi, cat mai groase pentru a evita contactul cu pielea.

Utilizarea pensetei

  • Prindeti capusa cat mai aproape de pielea animalului, fara a ciupi animalul.
  • Trageti-o printr-o miscare dreapta, sigura. Orice ramasita in piele ar putea cauza o infectie.

Utilizarea unui dispozitiv de indepartare a capuselor

  • Apropiati usor dispozitivul de indepartat capuse pe pielea animalului de companie, in apropierea capusei.
  • Glisati crestatura dispozitivului sub capusa si trageti cu incredere. Gasiti aceste dispozitive la cabinetele veterinar sau in petshop-urile online.

4. Curatarea si tratarea ulterioara

Puneti capusa in alcool si notati data la care ati extras-o. Daca animalul dvs de companie incepe sa manifeste simptome de boala provocata de capuse, mergeti cu acesta la medicul veterinar.
Spalati-va pe maini, curatati rana animalului cu antiseptic si dezinfectati penseta cu alcool. Supravegheati zona de unde ati smuls capusa, daca pielea ramane iritata sau apar semnele unei infectii, programati o vizita in cabinetul veterinar.
Urmariti-va animalul pentru a vedea daca prezinta simptome ale bolilor cauzate de capuse. Unele simptome includ apatia, refuzul de a manca sau de a bea apa, deplasarea cu dificultate, umflarea articulatiilor, ganglioni limfatici umflati etc.

5. Preveniti infestatiile ulterioare

Capusele pot musca atat cainii, cat si oamenii. Daca petrecti timp in natura, alturi de familie si de catei, la intoarcerea acasa efectuati o examinare atenta a tuturor participantilor la expeditie. Periati frecvent cainii cu un peiptan special de purici, aspirati frecvent si aruncati sacii de la aspirator dupa fiecare aspirare. Aplicati insecticide in zonele cu iarna din curte, spalati lenjeria de pat saptamanl si spalati cainele cu sampoane anti-purici macar o data la doua saptamani.
Atat cainii cat si pisicile pot fi protejate cu diferite solutii anti-parazitare despre care am scris pe larg aici.