Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Primavara este o perioada aglomerata pentru medicii veterinari. Pentru practicienii de animale de renta este sezonul fatarilor. Pentru medicii veterinari de animale de companie, sezonul de iarna este destul de relaxat. Desi, cazurile de babesioza s-au inmultit, chiar si pe temperaturi foarte scazute. Mai mult timp in casa inseamna de regula mai putine accidente si mai putine boli pentru animalele noastre de companie, dar primavara, toate acestea se schimba. Puii de pisica incep sa apara si desi cainii nu au un aspect sezonier cu privire la ciclurile reproductive, oamenii tind sa fie mai deschisi sa adopte un pui de catel in aceasta perioada a anului. 

Medicina preventiva devine astfel extrem de importanta primvara. Iubitorii de animale incep sa fie constienti de viermii cardiaci, purici, capuse si paraziti intestinali, desi, asa cum spuneam, mare parte din acesti paraziti sunt o amenintare serioasa de-a lungul intregului an. 

In medicina de animale de companie, nu sunt planificate vaccinarile in functie de anotimpuri, dar acesti pui de catei si de pisici incep protocoalele de vaccinare chiar in aceasta perioada. 

Haideti sa vedem care sunt principalele aspecte pe care medicii veterinari se concentreaza in timpul unei consultatii care se axeaza pe ingrijirea preventiva.

Prima parte a oricarei vizite in cabinet este o evaluare a sanatatii. Aceasta va include un istoric amanuntit, ce cuprinde informatii despre rasa, varsta, stil de viata, comportamentul si dieta unui animal de companie; un examen fizic cuprinzator si masurarea unor parametri de baza cu ar fi: greutatea, temperatura si frecventa pulsului si a respiratiei. Toate informatiile colectate in timpul acestei parti a vizitei sunt folosite pentru a evalua daca pisica sau catelul ar putea fi bolnav, la prezentarea in cabinet, ceea ce schimba cu totul natura vizitei. 

De exemplu, daca pisica a scazut in greutate, dar cu toate acestea medicul afla ca aceasta a mancat mai mult decat de obicei, vizita in cabinet se va concentra pe necesitatea de a testa hipertiroidismul, diabetul zaharat si alte boli, mai degraba decat despre discutiile pe larg legate de vaccinari si deparazitari. 

Dar, presupunand ca animalul de companie trece cu brio de evaluarea de sanatate, vizita in cabinet se va concentra exclusiv pe ingrijirea preventiva, care poate fi impartita in mai multe categorii: 

  • Diagnosticare (de exemplu: teste de viermi cardiaci, teste FELV/FIV, examinari fecale etc). 
  • Controlul parazitilor (eritrocite, paraziti externi si paraziti intestinali)
  • Vaccinare
  • Microcipare
  • Consiliere privind sterilizarea/castrarea
  • Programarea urmatoarei vizite in cabinet si planul de urmarire a sanatatii

Medicul dvoastra veterinar stabileste ce este potrivit pentru animalul dumneavoastra de companie in fiecare din categoriile enumerate mai sus, pe baza informatiilor culese din timpul consultatiei. Medicul veterinar ar trebui sa va transmita recomandarile sale si sa va explice rationamentul care sta in spatele fiecarei decizii, acum fiind momentul in care dvoastra ar trebui sa ii puneti intrebarile pe care le aveti pentru care acesta sa va poata lamuri. Comunicarea bidirectionala intre medic si proprietar este esentiala pentru sanatatea animalului de companie. 

Animalele de companie adulte ar trebui sa vada un medic veterinar cel putin o data pe an ( de doua ori pe an ar fi ideal) pentru o evaluare a nevoilor de ingrijire preventiva. Cateii si pisoii au nevoie de vizite mai frecvente - de obicei la fiecare trei- patru saptamani pana la varsta de patru luni. Daca nu ati mers la medicul veterinar curant de nu mai stiu cand, primavara aceasta pisica, catelul, sinsila, iepurasul, dihorul sau broasca testaoasa au nevoie ca dvoastra sa va faceti curaj sa programati o consultatie. 

Sanatatea lor sta in decizia dvoastra.