Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Sinsilele (Chinchilla lanigera; Chinchilla brevicaudata) fac parte din familia rozatoarelor, fiind strans inrudite cu porcusorii de Guineea. Aceste creaturi fascinante au corpuri robuste, cozi ca de veverita, ochi mari si galesi, urechi mari, subtiri si drepte, precum si o blana pentru care sunt faimoase, alcatuita din fire de par foarte dese, moi si catifelate la atingere.

Sinsilele sunt originare din zonele stancoase si inalte ale Muntilor Anzi, teritoriu ce se intinde din Peru pana in Chile. Indienii Chincha ce traiau pe versantii respectivi, pretuiau sinsilele pentru blana lor, din care confectionau imbracaminte care sa le protejeze corpul de frigul intens al Anzilor. Pe masura ce influenta regatului Spaniol s-a extins de-a lungul Americii de Sud, blana de sinsila a devenit un element valoros pentru exportul in Europa. Ca rezultat, sinsilele au inceput sa fie capturate pana au ajuns aproape de extinctie, la inceputul secolului XX. Astazi, Chile reprezinta unica tara din lume in care inca mai exista o populatie nativa de sinsile, care se afla sub protectia guvernului.

Sinsilele au inceput sa apara pentru prima data in Statelor Unite pe la inceputul XX, acolo unde au fost si inca sunt crescute si comercializate pentru blana lor valoroasa.

Pe masura ce in Statelor Unite a scazut cererea pentru blanuri naturale, din ce in ce mai multe sinsile au inceput sa fie crescute ca si animale de companie. Ca regula generala, acestea sunt creaturi curate care nu emana miros puternic. Distractive, active si pline de personalitate, acestea adora sa interactioneze cu persoanele pe care le cunosc si in care ajung sa aiba incredere. Sinsilele adora sa fie mangaiate si scarpinate, iar adesea emit un usor gangurit atunci cand au parte de astfel de atentie din partea proprietarilor. Membrele lor posterioare lungi, cu musculatura bine definita, le permit acestora sa adopte o postura verticala atunci cand rontaie ceva si sa topaie ca un cangur atunci cand primesc hrana! Simtul lor auditiv foarte bine dezvoltat le poate predispune la sperieturi frecvente sau la agitatie atunci cand se confrunta cu zgomote puternice sau cu sunete inalte. Atunci cand se sperie, sinsila poate emite un tipat si poate fugi catre un adapost. De fapt, daca teama se transforma in furie, acest tipat se poate transforma intr-un latrat sau intr-un marait surprinzator de beligerant.

Blana unei sinsile obisnuite are o culoare albastra-cenusie, desi mai exista si variante modificate ale culorii. Aceste variante includ culoarea carbunelui, negru, cafeniu, bej si alb. Sinsilele cantaresc aproximativ 400-800 grame (in general femelele cantaresc mai mult decat masculii), iar lungimea lor corporala medie este de aproximativ 35 cm, de la cap la coada. Speranta de viata in captivitate este in medie de 10 ani, desi s-au raportat si cazuri in care sinsilele au trait si 20 ani!

Tehnici de contentie

Sinsilele sunt destul de usor de manipulat si nu necesita tehnici speciale de contentie. Acestea musca rar atunci cand sunt manevrate; totusi, pot sa mai muste cate un deget, atunci cand se sperie sau tresar. Atunci cand luati in maini o sinsila, apucati-o usor cu o mana de la baza cozii, iar cu cealalta mana sustineti-i si restul corpului, introducandu-i mana pe sub abdomen.

Sinsilele care sunt bruscate isi pot „desprinde” blana, lasand smocuri mari de par in mainile persoanei care o manipuleaza. Acesta reprezinta un mecanism natural de aparare, menit sa lase potentialii pradatori cu gura plina de blana!

Conditiile de adapostire

Atunci cand alegeti un spatiu de cazare pentru o sinsila, trebuie sa aveti in minte clima uscata si rece din zona de provenienta a acestei specii. Temperatura ideala a mediului de viata al sinsilelor este cuprinsa intre 13 si 19 grade Celsius. Temperatura poate scadea pana la 0 grade Celsius pentru perioade scurte de timp fara a pune in pericol sanatatea animalului, atata timp cat umiditatea ramane scazuta iar camera este libera de praf. Umiditatea mediului trebuie sa se mentina la o valoare de maxim 40%. Un senzor pentru umiditate atasat la spatiul de cazare al sinsilei va poate ajuta sa tineti sub control nivelul umiditatii.

Alegeti un spatiu relativ indepartat si linistit al casei, in care sa amplasati cusca sinsilei. Deoarece sinsilele sunt creaturi nocturne, distantati suficient de mult cusca de dormitorul dvs., astfel incat sa nu fiti deranjat de activitatea nocturna a acestora.

Sinsilele au nevoie de mult spatiu in care sa se poata misca si trai, deci alegeti-le o cusca foarte mare. Pentru a evita ca sinsilele sa-si roada cusca in care stau, aceasta trebuie sa fie construita din metal, nu din lemn. Sinsilele adora sa se catere. Oferindu-le custi supranivelate sau o cusca cu diverse platforme atasate la aceasta, le puteti face extrem de fericite (Fig. 28.2)! Pardoseala neteda a custii poate fi acoperita cu talas din plop sau cu asternut pentru rozatoare, existent in comert. Talasul pe baza de cedru nu trebuie folosit, deoarece acesta poate irita tractul respirator al rozatoarelor. Schimbati asternutul cel putin de doua ori pe saptamana pentru a le mentine spatiul de cazare curat.  Daca doriti sa intrati in posesia mai multor sinsile, trebuie sa stiti ca acestea trebuie tinute separat, deoarece cele care stau la un loc intr-un spatiu restrans (mai ales doi masculi) pot deveni foarte agresive intre ele.

Oferiti-i sinsilei suficiente zone in care sa se poata ascunde sau sa poata sapa. Ascunzatorile din lemn sau din ceramica, sau chiar si o bucata de teava din PVC (clorura de polivinil) cu o lungime de 10 - 15 cm, sunt foarte potrivite in acest sens. Chiar mai bine, in cusca poate fi amplasat un aranjament format din pietre cu margini rotunjite, pentru a crea ascunzatori si crapaturi care pot simula habitatul natural al sinsilelor. Evident, asigurati-va ca acele pietre raman ferm pe pozitie si ca nu prezinta risc de accidentare a animalului prin alunecarea acestora.

Un alt accesoriu important pe care veti dori sa i-l oferiti din cand in cand prietenului patruped il reprezinta nisipul pentru baie. In libertate, sinsilele isi curata blana rostogolindu-se sau scufundandu-se in cenusa vulcanica, ce se gaseste de-a lungul versantilor. Scopul acestui comportament este acela de a se curata de secretiile excesive ale pielii. Sinsilele captive trebuie sa se rostogoleasca in nisip din acelasi motiv. Ar fi ideal un bol sau un recipient pentru nisip, cu margini suficient de inalte pentru a preveni varsarea continutului, dar suficient de joase pentru a permite sinsilei sa intre cu usurinta in baia de nisip. Introduceti in recipient o coloana de 5 - 7 cm de nisip steril pentru sinsile, achizitionat dintr-un petshop. Acest nisip special cu granulatii fine imita cel mai bine cenusa vulcanica.  Unii experti folosesc un preparat de casa ce consta intr-un amestec format din 9 parti nisip decorativ argintiu si o parte de argila Fuller.

Trebuie sa retineti faptul ca nisipul obisnuit sau pamantul de flori nu indeplinesc nevoile sinsilelor. Oferiti-i sinsilei bai de nisip de trei ori pe saptamana. Lasati baia de nisip in cusca timp de 1-2 ore, apoi inlaturati-o. Baile de nisip nu trebuie lasate in permanenta in cusca, nu doar din motive sanitare, ci si pentru ca baile in exces pot irita pielea. Nisipul pentru baie poate fi refolosit daca nu este contaminat cu fecale sau cu urina atunci cand este scos din cusca. Deoarece sinsilele au deprinderile lor, oferiti-le mereu baile de nisip in aceleasi zile ale saptamanii.

Atat suportul pentru fan, cat si recipientul cu apa, trebuie montate pe laturile custii, deasupra pardoselii.  Este bine sa verificati zilnic functionalitatea acestor anexe. Intreaga cusca trebuie curatata riguros si dezinfectata saptamanal.

Nutritie

In libertate, dieta normala a sinsilei este formata din iarba, arbusti, radacini si, ocazional, din fructe de padure. Din fericire, exista si sortimente de hrana comerciala formata din pelete, destinata in mod special sinsilelor, care ofera o nutritie echilibrata. Trebuie sa luati aminte faptul ca sinsilelor le place sa apuce peletele de hrana cu membrele lor anterioare si sa manance „cu mana”. Prin urmare, sunt importante si dimensiunile peletelor.  Alimentele formate din pelete scurte sunt dificil de manipulat pentru o sinsila obisnuita si pot predispune la malnutritie. Peletele trebuie oferite intr-un bol de hrana solid, din plastic dur, din metal sau din material ceramic. Hraniti-va sinsila cu cate aproximativ 340 g de pelete dimineata si seara. Pe langa aceste pelete, puteti suplimenta hrana sinsilei si cu nuci, stafide sau cirese deshidratate. Totusi, aceste suplimente nu trebuie sa depaseasca 155 din aportul zilnic de hrana al sinsilei.

Deoarece tubul digestiv al acestor rozatoare este conceput pentru a asimila hrana in portiunea inferioara a acestuia, sinsilele necesita o sursa de fibre de calitate in alimentatie. Pentru sinsilele crescute ca animale de companie, fanul reprezinta cea mai buna sursa a acestui nutrient. O sinsila obisnuita va consuma pana la o ceasca de fan zilnic. Sinsilele carora nu li se ofera o sursa de fibre adecvata, risca sa dezvolte o enterita grava, care sa le puna viata in pericol. Suportul pentru fan trebuie montat pe o latura a custii si mentinut plin in permanenta, pentru a se preveni astfel de probleme.

In cele din urma, deoarece dintii sinsilelor cresc in mod constant, oferiti-le acestora blocuri din lemn pentru ros si/sau ramuri de copac (ex.: ulm, artar, mesteacan, par, piersic) pentru a le ajuta sa-si toceasca in mod corespunzator dintii si pentru a le satisface nevoia de a roade in permanenta. Evitati ramurile unor arbori precum cedrul, sequoia, ciresul si leandrul, deoarece acestia pot fi toxici.

REPRODUCERE

Varsta la care sinsilele ating maturitatea sexuala depinde de perioada anului in care s-au nascut. De exemplu, sinsilele nascute primavara ajung adesea la pubertate dupa 4 - 6 luni, in timp ce in cazul celor nascute toamna poate dura un an pana cand acestea ating maturitatea sexuala.  Sezonul de reproducere se desfasoara intre lunile noiembrie si mai. Femelele intra in calduri dupa fiecare 6 - 7 saptamani in aceasta perioada.

Atunci cand puneti in contact femele cu masculi, supravegheati-le intotdeauna reactia initiala.  Femelele care nu se simt confortabil in prezenta unui potential partener, pot deveni agresive si il pot ataca pe acesta. Acest lucru se intampla mai ales atunci cand un mascul mai tanar este cuplat cu o femela mai in varsta.

Gestatia dureaza la sinsile aproximativ 111 zile. Femelei gestante i se poate pune la dispozitie, in preajma parturitiei, o cutie mica cu paie, pe care sa o foloseasca pe post de cuib. Totusi, cand femela ajunge la termen, aceasta ar putea alege sa fete direct pe asternutul care acopera pardoseala. Numarul mediu de pui dintr-o serie este de doi, desi au mai fost intalnite si serii formate chiar si din cinci pui. Fatarea are loc de obicei la orele diminetii. Puii nou-nascuti sunt complet acoperiti de blana, avand ochi functionali si un set complet de dinti. Puii de sinsila incep de obicei sa se hraneasca cu pelete inca de la varsta de 7 zile, desi intarcarea completa are loc abia dupa 3 - 5 saptamani de la fatare. Retineti faptul ca dupa fatare, femela va intra din nou in calduri dupa doar cateva zile.

Ingrijire preventiva

Ca si in cazul porcusorilor de Guineea, vaccinarile de rutina nu sunt necesare pentru sinsile, dar o vizita anuala la veterinar este foarte recomandata. Acordati mereu atentie comportamentului animalului dvs. de companie, obiceiurilor sale de hranire si trasaturilor lor fizice. Anuntati imediat medicul veterinar cu privire la orice modificare a comportamentului animalului. Obezitatea poate reprezenta o problema pentru sinsile, deci monitorizati frecvent greutatea corporala a animalului.

Ca regula generala, sinsilele sunt animale rezistente, care au rareori probleme de sanatate. Majoritatea problemelor de sanatate si de nutritie reprezinta rezultatul direct al unei diete sarace in nutrienti si al unor conditii necorespunzatoare de intretinere. Acordand atentie optimizarii acestor doi factori ce tin de ingrijirea animalului, puteti preveni cel mai usor bolile si ranile sinsilelor. Blana moale si catifelata a sinsilelor necesita ingrijiri minime, pe langa baile de nisip din timpul saptamanii. Perierea saptamanala a blanii cu ajutorul unei carpe moi este recomandata pentru inlaturarea din blana a impuritatilor si a firelor de par desprinse de piele. Si sinsilei ii va placea aceasta interactiune.

Sinsilele adora sa isi exploreze mediul de viata folosindu-se de gura si rod in permanenta cate ceva pentru a-si mentine lungimea optima a incisivilor.  Prin urmare, nu permiteti animalului dvs. sa colinde liber prin casa nesupravegheat, deoarece daca acesta va intalni in drumul sau un cablu electric sau un alt obiect periculos, ar putea avea de suferit.

Dupa cum s-a mentionat mai devreme, sinsilele care nu beneficiaza de o cantitate adecvata de fibre in dieta lor, vor fi predispuse la tulburari digestive grave. Orice modificare brusca a regimului alimentar poate cauza enterita. Daca introduceti in hrana acestor rozatoare un fel nou de hrana, oferiti-l intotdeauna treptat, pe parcursul catorva zile. Daca se instaleaza diareea, contactati medicul veterinar imediat.

Caldura si umiditatea pot ameninta sanatatea sinsilelor. Temperatura ideala a mediului de viata al acestor rozatoare este de aproximativ 15 grade Celsius. Temperatura ce depaseste 29 grade Celsius poate duce rapid la soc termic.